Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Inlay, prevleka, osmice

Inlay, prevleka, osmice

Lepo pozdravljeni,

Star sem 31 let. V preteklih dneh sem obiskal izbranega zobozdravnika. Svetoval mi je, da se odlocim za extrakcijo vseh 4 osmic, vse ze veckrat plombirane. Bo tako boljsa higiena in lazja oskrba ostalih zob. Na pravtako plombirane 7-ice mi svetuje napraviti prevleke in na dve 6-ici inlay-e. Tezav z omenjenimi zobmi nimam, me ne boli. Povedal je, da je na njih nekaj sekundarnega kariesa. Vsi zobje so vitalni, znakov vnetja ni. Na zgoraj opisanih zobeh so plombirane tudi do 4 ploskve.

Zanimam me: kdaj se odlociti za extrakcijo osmic? Kdaj pride v postev inlay in kdaj prevleka? Kaj pa sekundarni karies pod prevleko/inlay-em? Koliksna je ob primerni zobni higieni zivljenska doba inlay-a in koliksna prevleke? Kaj potem? Kaksno prevleko izbrati? Kaj pa stik med zobom in prevleko (vrat) in sekundarni karies, puscanje? Do kdaj plombiranje? Okvirne cene posameznih storitev?

Za mnozico vprasanj se opravicujem in vas lepo pozdravljam v upanju po cimprejsnjih odgovorih.

Pozdravljeni,

menim, da bi se morali bolje pomeniti s svojim zobozdravnikom, ki vam je svetoval takšno terapijo.
Za ekstrakcijo osmic se odločamo, če le te nimajo dovolj prostora. Sicer si kaj več o tem preberite v temi “modrostniki”. Inlay pride v poštev takrat, ko ima zobna krona še vedno zadosti zobne substance in je v bistvu nadomestek plombe. Če ni dovolj zobne substance, delamo prevleke. Sekundarni karies se lahko pojavi pod slabo narejenim inlayem oz.prevleko. Življenska doba vseh protetičnih del zavisi od kvalitete izdelave in vzdrževanja higiene, ter od kvalitete zob samih. Prevleke dandanes delamo predvsem porcelanske; kovinsko-porcelanske, polnokeramične, cirkonijeve itd. Za katero od njih se boste odločili, boste verjetno dorekli s svojim zobozdravnikom. Do kdaj plombirati se odloča zobozdravnik glede na stroko in etiko. Zobozdravniki imamo različne pristope do sanacije zobovja. Najpomembnejše je, da svojemu izbranemu zobozdravniku zaupate! Cene so zelo različne; mogoče bi bilo najbolje poklicati v nekaj ambulant in primerjati cene.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

New Report

Close