Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Inkontinenca že v študentskih letih?

Inkontinenca že v študentskih letih?

Spoštovani dr. Hajdinjak!

Sem študentka in že nekaj časa opažam, da mi med živahnejšim smejanjem ter izvajanjem športnih aktivnosti (npr. trebušnjaki, tek) uide nekaj urina. Občutek je neprijeten, saj imam mokre spodnje hlačke, pa tudi vonj je neprijeten. Je možno, da gre za inkontinenco, pa čeprav še nisem imela spolnih odnosov in nisem še nikoli rodila?

Že nekaj časa opažam tudi, da vsakokrat, ko opravljam veliko potrebo, začutim tudi tiščanje na vodo in moram nujno urinirati, čeprav sem na WC primarno prišla zaradi velike potrebe in nisem čutila tiščanja na vodo.

Je morda to povezano z dejstvom, da vedno uriniram in opravljam veliko potrebo stoje nad školjko, nagnjena naprej. Ta drža je precej naporna in je ne morem vzdrževati dolgo časa. Na fakulteti in v študentskem domu, kjer preživim večino časa, je namreč školjka preveč umazana, da bi se nanjo usedla, zato potrebe vedno opravljam v opisanem položaju. Ali obstaja možnost, da zaradi takšne upognjene drže ne morem iztisniti vsega urina iz mehurja in kar ga ostane, se potem med fizičnimi napori nekontrolirano izloči? Je to stanje bolezensko?

Dokler sem bila v srednji šoli in sem živela doma, kjer sem vse potrebe lahko opravljala tako, da sem se usedla na školjko, namreč nisem imela teh težav.

Lepo prosim za Vaše mnenje in nasvet, kaj lahko naredim v zvezi s to težavo. Poleg tega me zanima, ali je inkontinenca problem zgolj zaradi neprijetnih občutkov mokrote in neprijetnega vonja ali gre za bolezensko stanje, ki je lahko nevarno in ga je zato potrebno zdraviti. Če gre namreč le za neprijetne občutke, bi si pomagala npr. z uporabo in pogosto menjavo vložkov, o operaciji pa tako mlada ne bi razmišljala. Če pa gre za stanje, ki je lahko nevarno in vodi v druge bolezni, pa je stvar bistveno drugačna in bi torej morala čim prej k zdravniku.

Najlepša hvala za vsa pojasnila in uspešno delo še naprej.

Spoštovani!

Odprli ste večje število različnih vprašanj, moj odgovor ne bo pokril vsega – lahko pa ponovno vprašate tisto, česar se v tem odgovoru ne bom dotaknil.

Načeloma je uhajanje vode samo po sebi (če voda kje ne zastaja) potencialno “socialni” problem. Važno je, da ni vnetij in da ledvica dobro delujejo.
Načeloma je uhajanje vode vsaj treh vrst: stresno (pri kašljanju, dvigovanju bremen, ko se v trebušni votlini poviša pritisk, ki deluje na mehur in iztisne urin), urgentno (ko se nehoteno skrči mišica mehurja, npr. ob šumu tekoče vode, ko odklepate vrata doma, ko vas nenadoma pritisne in ne morete zadržati niti nekaj minut, da bi prišli do stranišča…), stalno (če je bolnica ves čas mokra, ker se zaradi prirojene napake naprimer en sečevod ne izliva v mehur, temveč v nožnico in po njem pač ves čas urin teče ven in ne v mehur, kjer bi se zbiral) ter seveda najpogostejša oblika, ki je mešanica stresne in urgentne inkontinence.
Pri urgentni inkontinenci je pomembno, da izključimo draženje (npr. kamenčka ali vnetja), ki bi povzročalo nehoteno krčenje mehurja.

Kaj lahko sami napravite – vaje – treninig – Keglove vaje. Pomembno je, da delate prav. Težko in morda tudi neokusno bi bilo to opisovati prek interneta, bom pa poskusil, oprostite zaradi morda grobega in vulgarnega jezika. Vaje po Keglu pomenijo, da stiskate mišice medeničnega dna. Pri tem so mišice trebuha sproščene. Če na primer sedite, poskusite “dvigniti” anus – pri tem morajo biti mišice nog in trebuha sproščene – če stisnete trebuh, boste potisnili urin ven – s tem si pomagate pri praznjenju mehurja, kadar pa zakašljate, takrat pa kontra – morate “stisniti spodaj”. To je tako, kot bi imeli prst v danki in bi ga poskusili stisniti ali pri tistih, ki imajo spolne odnose, stiskate penis v vagini z vaginalnimi mišicami. Stiskate na primer trikrat dnevno po šest-krat, vsakič stiskate po 1 sekundo – toliko, da izgovorite 21. Najprej to delate leže ali sede, ko se priučite, pa v tistih položajih, kjer voda uhaja. Ni pomembno samo stiskanje – zelo pomembno je tudi, da znate sprostiti mišice – da niste “ves čas v krču” – mišico je treba sprostiti in skrčiti, če je ne sprostite, potem od krčenja ne bo nobenega učinka.

Glede drže – dejstvo je, da obstajajo (italjanske) raziskave, kjer so preučevali višino pet v odvisnosti od aktivacije mišic medeničnega dna.

Glede zastajanja urina – dejstvo je, da v kolikor mehurja ne izpraznete, potem res lahko pogosteje in več uhaja. Problem s stranišči deklet v osnovni šoli je lahko vzrok tako imenovane disfunkcionalne mikcije – ko med krčenjem mehurja pri lulanju, namesto da bi sprostila zapiralko mehurja, le to skrči in tako mehurja ne izprazni, kar bi lahko povzročilo zastajanje urina in posledično poškodovalo ledvica. To lahko izmerite, date pregledati pri urologu ali kjerkoli na ultrazvoku – pač pridete na pregled s polnim mehurjem, nato pa urinirate in še enkrata pregledajo, kako ste mehur izpraznili. Torej – morda pa opravite ultrazvočni pregled trebuha in sečil z določitvijo zastojnega urina in potem še urološki pregled – ne da bi pričakoval, da bodo karkoli našli, vendar se nikoli ne ve.

Naslednja stvar pa je kvantifikacija uhajanja urina – za to obstajajo številni vprašalniki – dokler ne izmerimo na nek način, koliko vam uhaja, ne vemo, kako resen je problem, ga tudi ne moremo postaviti v kontekst in vam ni mogoče svetovati, kaj (ali sploh kaj) napraviti. Prvo vprašanje bi bilo, koliko vložkov dnevno porabite in kako težki so – ali so povsem mokri ali ne. Druga stvar bi pa bil na primer ICIQ-SF vprašalnik:

Marsikomu včasih urin uide. Pred pregledom izpolnite vprašalnik in ga prinesite s seboj v ambulanto. Opišite povprečno situacijo v zadnjih štirih (4) tednih.

Današnji datum:___________
1 Datum rojstva:___________
2 Spol: Ženski  Moški 
3 Kako pogosto Vam uhaja urin? (Označite en kvadratek)
nikoli  0
približno enkrat tedensko ali redkeje  1
dvakrat ali trikrat tedensko  2
približno enkrat dnevno  3
večkrat dnevno  4
ves čas  5

4 Radi bi vedeli, koliko urina Vam uhaja. Koliko urina ponavadi uide (ne glede na to ali imate zaščito (plenice, vložke) ali ne)? (Označite en kvadratek)
nič  0
mala količina  2
srednje veliko  4
veliko  6

5 Koliko uhajanje urina moti Vaše vsakodnevno življenje?
Označite eno številko med 0 (sploh me ne moti) in 10 (močno vpliva na moj vsakdan)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
ne vpliva name povzroča mi hude težave
ICIQ točke: vsota 3+4+5 (0-21)_____

6 Kdaj Vam urin uhaja? (Označite vse situacije, ko se Vam to dogaja)
nikoli – urin mi ne uhaja 
uide mi preden lahko pridem na stranišče 
uide mi med kašljanjem, kihanjem 
uide mi med spanjem 
uide mi med fizičnim delom, športom, telovadbo 
uide mi ko končam z uriniranjem in se ravno oblečem 
uhaja mi brez jasnega razloga 
uhaja mi ves čas 

Običajno gre odrasel človek na vodo prek dneva do 8x. Skupna količina urina v 24urah naj bi bila med 1000 in 1800 ml (med 1 in 2 litroma). Naenkrat naj bi polulali od 200 do 400 ml urina. Če je skupnega urina na dan več kot 2 litra je potrebno izključiti na primer sladkorno bolezen ali hormonske motnje. Če naenkrat lulate več kot pol litra (500 ml), mehur preveč raztegujete in s tem tvegate, da se ne bo več mogel prazniti dobro. Če naenkrat lulate manj kot 2 dl (200 ml), boste morali prepogosto na vodo, razvijate prekomerno aktivni mehur.

Vsekakor pripočam kontrolo urina (da ni kakšno vnetje) in kontrolo izpraznjevanja mehurja, torej meritev zastojnega urina (ki naj ga, razen izjemoma, ne bi bilo).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close