Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Injekcijske igle

Injekcijske igle

Pozdravljeni!

Imam precej nerodno vprasanje, a vendar, naj ga postavim kar direktno.

Zaradi dolocenih zelja in potreb si bom moral sam z injekcijsko iglo vbrizgati doloceno raztopino (olje) v misico. Katero misico mi priporocate – zadnjicno (gluteus maximus) ali kvadriceps na nogi ali v katero drugi misico? Kam natancno v zadnjico naj bi zabodel iglo? Koliko globoko (ali bo nekaj vec kot 1 cm dovolj)?

Zanimajo me zlasti nevarnosti, ce si sam dajem injekcije intramuskularno. Kaj, ce zadanem zilo? Kje je najmanjsa verjetnost, da jo zadanem (na zadnjici)? Kaksne so moznosti za razlicne infekcije, ipd. Povedali so mi, da ce zadanes zilo, se vidi rahel vdor krvi v samo injekcijo (olje se rahlo obarva rdece na zacetku injekcije)? Ali to drzi?

Hvala za vas odgovor in vsa obsirna pojasnila.
Anonimnez

Spoštovani!

Pojma nimam, kaj boste z oljem – pametnega verjetno od tega ne bo kaj veliko. Če pa so to oljne raztopine kortikosteroidov ali drugih anabolnih zdravil, potem????? Razne sladkornim bolnikom ali bolnikom z odpovedjo določenih žlez, ki proizvajajo hormone, ni potrebno saoinjiciranje.

Igle je potrebno kupiti sterilne in jih uporabiti samo enkrat. Kožo na mestu vboda rzkužite s tamponom gaze namočenim npr. v 70% alkohol. Vbodete in rahlo aspiriate (potegnete bat ven), da vidite, če ste v žili (v tem primeru priteče v injekcijsko brizgo nekaj krvi). V takem primeru izvlečete iglo in poiščete drugo mesto ter ponovite postopek. Če ni priteklo nič krvi, potem počasi potiskate bat injekcije do konca, izvlečete iglo in mesto pokrijete s tamponom. Če boste tako ravnali ne boste injicirali olja direktno v kri in tudi infekcijam se boste izognili z veliko verjetnostjo. Na zadnjici je največ podkožnega tkiva in mišic in tudi eventualne nekroze maščevaj in brazgotine, ki jih puščajo intramuskularne injekcije so tam najbolj pri kraju in neopazne. Izberete zgornji zunanji kvadrant gluteusa. Kvadriceps vam odsvetujem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Ker sem prepričan, da je Novinec govoril o injektiranju anabolnih steroidov, nadaljujem kar tu. Zanima me, ali je pri nas možno anabolne steroide uporabljati pod zdravniškim nadzorom — torej s stalnimi kontrolami krvi, urina itd. S tem bi preprečili mnogo (včasih ireverzibilnih) stranskih efektov. Brez zdravniškega nadzora posameznik ne ve kaj se dogaja v njegovem organizmu, ne vidi znakov (npr. nivoji encimov) ki napovedujejo komplikacije.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Kar se tiče anabolnih hormonov in drugih »posegov« v telo za izboljšanje performansa, sem precej skeptičen in konzervativen. Seveda je na prvem mestu svoboda posameznika in njegova prosta odločitev, kaj bo počel s svojim telesom (boks tudi ni »zdrav« šport, mnogo športov predstavlja izjemno nevarnost za življenje ali za zdravje dela ali celega telesa, pa jih kljub temu zavestno ali nehote kot gledalci TV programov podpiramo). Menim, da je vsako uživanje »poživil« ali »anabolnih hormonov« neutemeljeno, ker ni namenjeno ohranjanju zdravja ali povrnitvi izgubljenega zdravja. Sodi v isto kategorijo, kot popravljanje genske zasnove, da bi osebek postal »superčlovek«. Seveda smo ljudje zelo nepopolna bitja in marsikaj bi bilo treba popraviti, mnogo tega pa se že da. Mnenja se krešejo, zaenkrat pa še nisem za to igro. Kljub temu bo marsikdo jemal tovrstno dodatno gorivo za doseganje svojih ciljev in temu se žal ni moč izogniti.

Zdravnik praviloma ne bi smel sodelovati pri tem (kot vojak ne bi smel pobijati civilov), čeprav nekateri to počnejo mimo etičnih norm. Strinjam pa se z vami, da je možno nevarnosti jemanja steroidov zmanjšati z ustreznim spremljanjem človeka, ki jih jemlje. Dodajanje hormonov v telesu spremeni hormonsko ravnovesje, kar se odraža na dva načina: Neposredni učinek na presnovo povzroči zadrževanje vode, kopičenje maščobe na določenih delih telesa, ob dodatkih k prehrani in večji mišični aktivnosti večji obseg mišične mase in s tem pridobitev želene večje eksplozivnosti in ev. tudi vzdržljivosti. Hkrati se poveča razpad mišic (zaradi povečane presnovne aktivnosti in večje telesne aktivnosti) in porateta kreatinin in sečnina, ki ju morajo ledvica odstraniti. Ker pa je konstrukcija in tudi aktivnost med posamezniki različna, je treba spremljati odziv telesa na vnos »anabolnih« snovi. Tudi odnos med učinkom na posamezne dele telesa je lahko zelo različen. Dolgoročno pa pride do zaviranja nadzornih povratnih zank, ki skrbijo za ravnovesje hormonov v tem človeku. Zavora je lahko začasna ali delna ali pa popolna. Ob prenehanju jemanja, večji potrebi (bolezen, izjemni napori) pa zanka ni sposobna oddati sporočila po večjem izločanju potrebnih hormonov in problemi so tu: kolapsi, mišični krči, bolečine, depresija, manija ipd.

Pri manjših odmerkih je takih sopojavov manj, a so zaradi individualnosti posameznika prav tako nepredvidljivi. Z napol uživanjem anabolnih hormonov pa je tako kot z malo orgazma: je ali pa ga ni. Za ceno uspeha (pri cilju, ki si ga zastavimo) moramo sprejeti tudi ev. posledice. »Mlačneži« ne bomo uporabljali tovrstnih poživil, korajžni pa: »Sreča je na strani pogumnih, a se maščuje predrznim«.

In nenazadnje: prepovedano je (vsaj v uradnem športu).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spostovani!

Kot je pravilno ugotovil ze Anabolik, sem imel v mislih anabolne steroide oziroma kot jim pravimo s popularno kratico AS. Razumem vas skepticizem glede jemanja kakrsnihkoli substanc, ki vplivajo na homeostazo v telesu. Sam sem prav tako previden in imam zadrzke zlasti z zdravstvene strani in ne toliko z moralno-eticnega vidika.

Vseeno pa naj vas najprej razsvetlim s stanjem uporabe steroidov v Sloveniji. V nobenem vecjem fitnesu prakticno ne boste nasli posameznikov, ki ne bi uporabljali AS. Se vec, naravnih fitneserjev, ki bi dosegli neke zavidljive rezultate v smislu doseganja vecje misicne mase, prakticno ni. Stanje je zlasti obupno na Fakulteti za sport, kjer je injektiranje vsakdanja praksa, ki jo bruci prevzemajo od starejsih kolegov. Pojavlja se podobna situacija kot v vrhunskem sportu, kjer brez “pravih” zdravnikov ni vec vrhunskih dosezkov. Naravni sportniki navkljub izvrstni genetiki le stezka dosegajo oz. bodimo iskreni, ne morejo dosegati “kemicno izpopolnjenih”.

Najhuje pri tem je, da vse poteka brezglavo in brez potrebnega nadzora ter zascite. Nadebudna mladina jemlje vse po vrsti – ponavadi zacnejo z oralnimi AS, ki pa so najslabsa izbira, saj imajo najvec stranskih efektov. Vse skupaj je tako smesno poceni, da se clovek vprasa, ce niso leta trdega garanja in izjemne discipline pri prehrani vredna majhnega rizika. Lahko hodis par let v fitnes, optimiziras trening, optimiziras prehrano, a bos z ubogo genetiko se vedno dosegal picle rezultate. V slabem mesecu pa te nato prehiti nekdo na AS. Seveda igra sport pri vsem skupaj tudi mocnejso vlogo v smislu notranjega izpopolnjevanja. A vseeno …

Ce se vrnem nazaj na svoj konkreten primer: o injektiranju sem pisal, ker sem prvic zacel resno razmisljati o AS, konkretno nandrolon decanoatu (popularno deca-durabolin) z morebitnim dodatkom testosteron propionata. Najprej sem seveda razmisljal o methandrostostenolonu (dianabol), “zacetniskem stereoidu”, a sem to idejo opustil zaradi njegove skodljivosti. Ceprav se sedaj zopet vracam v stare vode, ker se injektiranja bojim. Prosil bi vas, ce mi lahko poveste kaksne bi bile nevarnosti, ce bi si AS vbrizgal v zilo. Odpoved srca, drugo?

Koliko so nevarnejsi oralni stereoidi (dianabol je 17-alfa alkilen in kot tak mocno skodljiv za jetra?)?

Zanima me tudi, ce pri nas opravljate testiranja za nivo naravnega testosterona oz. ce bi to bilo moc narediti anonimno (npr. na podoben nacin kot HIV testiranje)? Zavedam se, da najbrz te raziskave pri nas opravljajo zlasti v primerih zdravljenja neplodnosti moskega oz. v primerih zaostale rasti ali podobno.

Zavedam se, da vam je kot splosnemu zdravniku, tema AS precej tuja. Ali ste mogoce ze imeli kdaj kaksnega pacienta, ki bi uporabljal AS? Ali mogoce poznate kaksnega zdravnika, ki bi vedel veliko o tem oz. bi se dejansko ukvarjal s tem podrocjem?

Zanima me tudi sama nevarnost po-stereoidne zascite, zlasti anti-estrogenov Clomida in Nolvadexa. Clomid namrec tudi sam po sebi zvisuje endogeni testosteron, kar je v mojem primeru seveda zazeljeno – zato razmisljam, da bi probal samo Clomid brez AS.

Hvala za odgovore,
Novinec

Spoštovani!

Napisali ste toliko zanimivega, da bom počakal z objavo vašega pisma toliko časa, da dobim pomoč od kakega kolega. Lahko da bi se kdo od omenjenih vznemiril in očital neupravičeno namigovanje.

Zavedal sem se prisotnosti problema uporabe nedovoljenih poživil, nisem pa si predstavljal, da je tako obsežen, kot ga opisujete. Mene pa obratno kot vas moti predvsem moralna sprejemljivost uporabe vsakovrstnih dodatkov, kar se tiče zdravstvenih, je to na ravni uživanja drog, alkohola, cigaret, žretja, ekstremnega alpinizma, dirkanja po cestah in podobnih aktivnosti, ki so povezane z večjim tveganjem. Vznemirja me vaša navedba, da mladi slepo posnemajo starejše – torej gre za moralni problem, ker dobijo napačen zgled, da gre za normalne družbene norme – pa ne gre. Mladi pa ustvarjate norme za prihodnost. Ali si vi želite toliko umetnega v vašem življenju in življenju vaših otrok? Po tej logiki bi po vzoru Špartancev lahko otroke z neustreznimi zasnovami »izpostavljali«, ostale pa dojili z anaboliki namesto materinega mleka. Veste, kmalu bo namreč prodrlo spoznanje, da je treba začeti razvijati mišično maso v zibki, še bolje kar v materinem trebuhu in nekega dne v epruveti.

Dandanes je podoba robustnega mišičnjaka idol moškosti in sinonim za »čašo nesmrtnosti«. Samo uspeh (zmaga) nekaj velja. Fasade. Ali moramo biti vsi prvi, vsi zmagovalci na vseh področjih? Tudi povprečje ni slabo, pogosto celo boljše od najboljših: človek ima čas zase in za oziranje vase. Pa ne da moraliziram, ker se me vaše odnos do življenja čisto nič ne tiče in imate popolnoma svobodno pot (omejena je le s svoboščinami drugih) odločitev glede vašega življenja. Zgodovina resnično slavi le heroje (mučenike,…) – večino njih na žalost šele po smrti, pozablja pa na množice »povprečnežev« po katerih in s katerimi piše.

Verjetno ste si zastavili pomembne in težke cilje, zato se v zvezi s tem vprašanjem najprej povežite s kakšnim športnim zdravnikom, poizvedite pa tudi o tem, kdo se profesionalno ukvarja z anabolno terapijo (seveda to počne »na črno«). Sam tega niti ne znam niti ne pozna ljudi. Pretehtajte koristi, ki vam jih lahko prinese in škodo, ki vam jo lahko povzroči in se na podlagi tega odločite. Hudo mi je, da sodobni čas pred vas mlade postavlja tako mamljivo bližnjico do izpolnitve, a kraljevske poti v življenju ni.

Brez zamere, ker nisem sogovornik po vašem okusu!

Janko Kersnik

Spoštovani!

V današnjem športu, ali recimo raje kar “kvazišportu” – saj več ne gre za šport kot način zdravega življenja – se ti ljudje ukvarjajo s tako mejnimi preparati, da jim splošni zdravniki kar ne sledimo. Vsaj jaz ne. Poskušal ti bom pomagati s podatki, ki so mi trenutno na voljo: “Durabolin” – nandrolonfenilpropionat – je oljna raztopina in tako i.v. ne gre (maščobna embolija). Poleg edemov povzročajo zmanjšano spermatogenezo (“zdravi športniki”, neplodni!), pojačajo hipoglikemični učinek antidiabetikov in antikoagulantov. Ne daje se (poleg nosečnic in bolnikov s karcinomom prostate) pri insuficijenci srca, jeter in ledvic. “Deca-Durabolin” – nandrolondekanoat – tudi zviša alkalno fosfatazo in transaminaze, retenca natrija, več hepatocelularnega karcinoma. “Nerobol” – metandienon – je per os oblika. 17-alkil oblike še posebej povzročajo ikterus. Seveda športniki vse anabolike jemljejo v 1oo x večjih dozah, kot so terapevtske.

Izpeljanke testosterona: vsi so hepatotoksični (še najmanj fluoksimesteron in mesterolon “Proviron”). Poleg retence soli, vode,…..stimulirajo rast prostate, zmanjšujejo spermatogenezo in seveda inhibirajo hipofizo. Tamoksifen – Nolvadex – kot antiestrogen poveča nagnjenost (seveda v terapevtskih dozah) k pljučni emboliji, venski trombozi, povzroča sivo mreno,…

Pa Clomid ? je verjentno mišljen Klomifen, kot stimulator gonadotropinov (motnje vida, slabost, bruahanj,…..)

Izkušenj z dajanjem anabolnih steroidov nimam nobenih!

Lep pozdrav !

Lep pozdrav!

Franci Beigot

Spoštovani!

Lani sem bila na Kongresu Medicine dela, prometa in športa, kjer je bila osrednja tema Doping in šport. Takrat so nam razdelili tudi posebno in obsežno publikacijo na to temo. Izdajatelj publikacije je bil Olimpijski komite Slovenije, publikacijo pa je natisnil Gorenjski tisk l. 1997. Članek o dopingu in tudi o AS je napisal prof. dr. Joško Osredkar, univ. dipl. inž., specialist za klinično kemijo in biokemijo.

Lep pozdrav!

Jana Govc-Eržen

Pomotoma (?) ste objavili moj zgornji prispevek navkljub moji izrecni zelji, da ga ne. Ker gre za grob poseg v mojo zasebnost in torej krsitev mojih ustavnih pravic (37. in 35. clen ustave), prosim, da sporocilo izbrisite.

Ce ga ne morete oz. bi to pomenilo prevec komplikacij, pa ga pustite tam, kjer je.

Hvala za priporoceno literaturo, vendar sem omenjeno publikacijo ze imel v rokah in ni zadostila mojemu zanimanju.

Spoštovani!

Opravičujem se za neljubi pripetljaj. Ko sem bral vaše sporočilo sem prebral samo prvi vrivek in popolnoma spregledal, da ste v bistvu odgovarjali na vsako mojo navedbo in na koncu napisali tudi svoj naslov, česar nisem videl v prepričanju, da se vaš zapis konča konec prvega odstavka. Ko sem dobil vaše drugo sporočilo, sem sporočilo nemudoma zbrisal, tako da niti ne vem, kaj ste napisali v nadaljevanju. Na forumu pač pričakujemo, da je v načelu vsak zapis namenjen objavi in je bila vaša želja izjema, ki sem jo na žalost spregledal.

Oprostite neprijeten za zaplet.

Janko Kersnik

Kot kaže na žalost trenutno ni boljšega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

> da je v načelu vsak zapis namenjen objavi in je bila vaša želja izjema, ki sem jo
> na žalost spregledal.

Seveda, to sem sklepal, dobro pa je tudi, da so forum oblikovali tako, da imate kot moderator moznosti brisanja (ceprav potem preti neljuba cenzura).

Hvala za vse odgovore in ves vas dragocen cas, ki ste si ga vzeli. Tudi sam vem, kako naporno je odgovarjanje (bodisi prek forumov ali emailov) in koliko casa vzame. Vcasih se vprasamo, ce je vredno truda.

Se enkrat hvala in lep pozdrav,
Novinec

P.S.: Glede literature – pripravlja se knjiga o AS v slovenscini, ki naj bi izsla septembra. Glede njene strokovnosti bomo morali pa se videti, napisana bo namrec s strani “praktikov”. Drugace pa je v anglescini veliko literature, tako da se bom lotil kar te, zanimiva je zlasti tale http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0966223101/ref=pd_ecc_rvi_b_f/102-8844627-4189731

Spoštovani!

Na srečo se je ta del z objavo dal hitro urediti.

Kar pa se forumov, praktikov in drugega tiče: Nikoli ne vemo, za kaj je kaj dobro. Se pa vse življenje učimo drug od drugega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

zivjo mene pa zanima kake igle bi naj uporabljal za intermuskularno injekciranje vem da ne odobravate tega a me kljub temu zanima da nebom slucajno naredil kaj narobe pa zato prosim za odgovor

Spoštovani!

Čim tanjše. Do premera 0,8 mm.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close