Najdi forum

Spoštovani,
Pred 25 leti sem si hudo poškodovala koleno pri smučanju in so mi ga operirali in potem do 3 leta nazaj nisem imela nobenih problemov.

Spomladi sem bila na artroskopiji, kjer so mi operirali meniskus in delno sanirali križno vez. Na polovici kolenskega sklepa so ugotovili obrabo hrustanca do kosti. Grozi mi zamenjava kolena, ortoped meni v roku 5 let, kirurg pa meni, da lahko tudi šele čez 20 let ali nikoli. Komu naj verjamem?
Ortoped mi je svetoval hialuronske injekcije (3-5), kirurg pa jih je omalovaževal. Ker so te injekcije menda samoplačniške, me zanima, ali imajo kakšen učinek in če postopek injiciranja v koleno boli.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

glede na objavljene študije dajem prednost glukozamin sulfatu v obliki tablet, kapsul, praškov ali tekočine. Kupiti ga je mogoče tudi v naših lekarnah. Za glukozamin sulfat namreč obstajajo kvalitetne študije, ki potrjujejo njegov zaščitni učinek na sklepni hrustanec.

Podobno velja tudi za injekcije hialuronske kisline, vendar so študije, ki dokazujejo njeno učinkovitost, manj kvalitetne.

Oba preparata bi naj le ščitila oziroma upočasnila nadalnje propadanje sklepnega hrustanca. Hrustanec lahko najučinkoviteje zaščitite z zmanjšanjem obremenitev: z zmanjšanjem teže, ki jo prenašate (telesna teža?) in z izogibanjem sunkovitim obremenitvam (hoja navzdol, tek, skoki).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close