Injekcija: ni govora
Stara sem 19 let in že 7 let nisem bila pri zobozdravniku, ker me je nazadnje popravilo miniaturne luknjice v zobu, ki me ni nikoli prej bolel, tako grozno bolelo, da sem komaj zdržala in kljub temu, da nisem rekla ne a, ne b in se nisem niti premaknila, me je zobozdravnica potem še nadrla, češ da tako pa že ne boli (bolečino na obrazu je pač težko skriti). Ker imam sedaj dva zoba, ki sta me bolela že pred leti, si niti predstavljati ne upam, kako bi bilo šele to. Groza me je ob misli, kako mi zobje iz dneva v dan bolj propadajo, sploh novi zobje so očitno bolj mehki in so mi zgnili takoj, čeprav sem si jih zelo redno umivala, da bi ohranila vsaj te. Nedavno tega sem se končno opogumila in se skušala naročiti pri zobozdravnici ter hkrati prosila, če bi mi lahko naredila z injekcijo, pa me je gladko zavrnila. Zanima me ali je to res edini možni odziv in ali je to zanjo res tak nezamisljiv problem ali pa gre vendarle za pomanjkanje srca.
Spoštovana Tinaja,
vsak pacient ima pravico do nebolečega posega. Dobil naj bi toliko anestezije. kolikor je potrebno, da se določen predel “omrtviči”. Taka so “pravila igre”.
Če vaša zobozdravnica pri tem noče noče sodelovati, jo pač zamenjajte. Vsekakor to ni edini možen odziv oz. problem. Tudi težav s strani ZZZS – ja ( če ima koncesijo ) ni, ker je to celo njihovo pravilo ( neboleč poseg ). Če pa ste samoplačnik, potem je problem še manjši.
Skratka, če ne gre drugače, zamenjajte zobozdravnika in najdite nekoga, ki bo znal prisluhniti vašim željam ( ki sploh niso nenavadne ).
Lepo pozdravljeni!