Inhalacije za dojenčke
Sin star 4 mesece je prehlajen, kašlja, in ima poln nos, bila sva že 2x pri zdravniku, ki pravi, da samo higiena nosa – ki jo izvajam tekom celega dneva (vročine (še) nima). V prejšnjih odgovorih sem prebrala, da je fajn dat inhalacijo s kamilicami in sem tudi naredila tako, da ko je zaspal, sem posteljico pokrila z rjuho in dala spodaj vrele kamilice. To sem včeraj delala 3 ure, pa danes 2 uri čez dan. Zanima me, če mu lahko dam z uz inhalatorjem za inhalirat FR, tako kot starejšemu sinu, ali je še premajhen?
hvala in lep večer/dan
Če take inhalacije s kamilicami pomagajo, da kašelj ni tako dražeč, nadaljujte na ta način. Sicer pa lahko tudi inhalacija s FR, vendar največ 2-3 ml (kar pa mogoče ne zadostuje za aparat?) 2x ali 3x dnevno.
V tisto “posodico” gre nekje 20ml FR, lahko pa uravnavam moč izhlapevanja. Mislite da bi bilo ok, če dam 10ml, malo zmanjšam moč, in končam z inhalacijo po izhlapitvi 3ml? Bom pa poskusila če bo delalo če dam tako malo. Kamilice sicer pomagajo, ampak bi probala še s tem kombinirat, ker res ne želim da se pri dojenčku kaj zakomplicira tale prehlad.
Lp
Lahko naredite tako, kot ste napisali.
Oprostite,
berem vaše nasvete, ravno o inhalacijah, saj sva se s skoraj 17m sinov vrnila od zdravnika, ki je ugotovil nekaj sluzi v pljučih.
Rekel je, da gre za virusno okužbo, najverjetneje v zadnji fazi (zadnje 3 dni malo je, suho kašlja, iz nosu več izcedka, kar čistim z izpiranjem, dajem slezov sirup, danes se je pojavila rahlo povišanje temperature 37.5, dalerona do sedaj nisem dajala).
Tam je dobil inhalacijo, svetovane so nam doma mokre inhalacije. Koliko časa lahko trajajo (5 min?)? Mi lahko malo bolj opišete inhalacije s kamilicami? Kam naj bi dala posodo z vrelimi kamilicami (varnost)? Kaj pa če dam (kot včasih) vroče kamilice v gazi na pljuča? Se to pri tako majhnemu že sme?
Oprostite, morda neumno vprašanje, ampak ne vem.
Najlepša hvala =)
Najboljše je dajati inhalacije z (ultrazvočnim) inhalatorjem, ki se ga kupi v trgovinah z medicinskimi pripomočki.
Domače inhalacije naredimo ali v kopalnici, ki jo zaparimo z vročo vodo (zelo potratno) ali z loncem vrele vode, kamilic, žajblja, ki ga postavimo tako, da se otrok v nobenem primeru ne more opariti. Lahko se usedete z njim v naropčju, lonec med vaše noge na tleh in se pokrijeta z rjuho. Lahko počakate, da zaspi, lonec poleg posteljice z ograjo, pokrijete z rjuho. Neposredne inhalacije na lonec odsvetujemo zaradi nevarnosti opeklin dihal s paro.
Priporočljive so tudi tople obloge na prsni koš, saj ni več tako majhen.
Spostovani, 7 tedenski dojencek nam je zbolel za bronhiolitisom. Sedaj se odlocamo za nakup inhalatorja za domaco uporabo za dojencka pa tudi za nas, odrasle. Kaj menite o inhalatorju Beurer https://www.sanolabor.si/si/medicinski-pripomocki/ultrazvocni-inhalator-ih50-beurer ? Nekateri kupujeju tudi od Medikoel http://www.medikoel.com/ultrazvocni_inhalator.html?mode=show_item&item_id=22 . Katerega bi vi bolj priporocala? Beurerjev je manjsi in deluje tudi na baterije, tako da je verjetno prirocen tudi za potovanja,…
Hvala za povratno informacijo in lep pozdrav.
Nisem ravno referenca za razne tipe inhalatorjev, vsekako mora biti za dojenčka z masko, ne tog, ker dojenčka ne morete držati na maski nad inhalatorjem (kot je na drugi sliki), predvsem pa naj ima dojenček svojega zaradi možnosti prenosa okužb.
Pozdravljeni!
Ne vem, kje sem zdaj našla amebo. Nekaj sem brala in zdaj sem vsa “trda”. 7 mesečnemu dojenčku sem kupila inhalator (takšen mali, baterijski, ven pride hladen dim). Dele operem z vodo iz pipe. Danes sem opazila, ko sem ga razstavljala, da je bilo notri ujete še veliko vode iz pipe. Poleg tega pa vedno dajem fiziološko, danes po končanih inhalacijah pa mi pravi tašča, da je dala notri kar navadno vodo iz pipe. Meni se je kar zmeglilo pred očmi… Z razlogom nikomur ne zaupam skrbi za otroka, ampak to je druga zgodba…
Zdaj se seveda neizmerno sekiram. Ker para ni vroča, ne ubije bakterij seveda. Voda iz pipe ni bila prekuhana. Brala sem, da so prav te stvari tako nevarne! Je iz te pare, ki nastane iz vode v pipi možno dobiti to smrtonosno okužbo??? Hvala!
Inhaliramo izključno fiziološko raztopino.
Voda iz pipe je v Sloveniji mikrobiološko neoporočna, če pa se zgodi kakšen vdor, smo obveščeni po medijih, da jo je potrebno prekuhavati.
Vedno operemo in osušimo vse sestavne dele.