Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Info

Info

Pozdrav. Ce si ze okuzen s hpv virusom v ustih. Kako je ootem z oralnimi odnosi s tem partnerjem, od katerega si dobil hpv? Sem se pa cepila. On ne.

Spoštovani, če ste bili z določenim tipom virusa že okuženi, ste že okuženi (cepljenje tu nima zveze, saj je namenjeno preprečevanju okužbe in ne zdravljenju le te, ko je že nastala). isto velja za osebo, ki vas je okužila.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Sprasujem zato, ker baje je dokazano, da sprozi mocnejsi imunski odziv cepljenje proti tistemu sevu, s katerim si ze okuzen in zato bi naj simptomi okuzbe s hpv izginili ali se pojavljali manj pogosteje. Tako govorijo na orl in ginekologi. A potem to ne drzi?

V določenem delu drži, a to nima zveze z vašim vprašanjem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

hvala. Torej drzi, kar govorijo orl in gin glede pojavljanja simptomov, torej, da cepivo deluje, ce si ze okuzen.

Moje vprasanje je bilo ali se lahko ponovno okuzim, to pa torej ne, ker ze vse imam od njega, ce seveda partner ne skace okrog in prinese nove seve, je tako?

https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjJ1qrJ5s-AAxWSVPEDHQ05D_8QFnoECBIQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.ema.europa.eu%2Fen%2Fdocuments%2Fproduct-information%2Fgardasil-epar-product-information_sl.pdf&usg=AOvVaw2bKJorapYosJ_IW8ZKyid4&opi=89978449

Ni čisto tako, kot si predstavljate. Cepivo nima terapevtskih lastnosti, povzroča pa delno navzkrižno zaščito.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Zadevo morate razumeti širše. Oseba običajno ni okužena zgolj z enim tipom virusa, ampak z večimi, ali pa se zaradi spolnih aktivnosti nstalno okužuje z novimi (ki slabšajo stanje). Če cepite čim prej, ostane okužena z enim ali manj, stanje se ob tem izboljšuje, ali ostaja enako, novih okužb ob tem ni, (zaradi razboja protiteles) in slabšanja in prehajanja v nadaljnje faze sprememb celic ni (ali se razvija počasneje).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala, razumem. Me pa tako zelo skrbijo stranski ucinki, kake hujse stvari, vrtoglavice, zilne zadeve. Najvec je baje blagih lokalnih  ne?

Spoštovani, stranski učinki so v večini blažje narave in izzvenijo v roku 48 ur.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Drugace pa sem govorila se z eno zdravnico pred cepljenjem in je rekla, da bi naj v nekem odstotku sploh pri bradavicah bilo to cepljenje uspesno, da zmanjsa pojavnost ali, da jih vec ni. Se bi strinjali?

Predvidevam, da je zdravnica govorila iz klinipčnih izkušenj in zapažanj, ki pa, kot rečesno, vključujejo več dejavnikov. Kakorkoli že, cepljenje je vsekakor koristno, ker nas zaščiti pred okužbami z novimi tipi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Verjetno. Po cepljenju me nadotik minimalno boli roka tam, kjer je bil vbod.  Pred 5 dnevi bila cepljena. Kako pa je potem z 2. In 3. Odmerkom … so hujsi stranski ucinki?

Spoštovani, sicer pravila ni, a običajno so stranski učinki primerljivi. Lep večer, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spostovani, navedena kolicina gre se v okvir tako imenovanega netveganega pitja alkohola. To pomeni, da razen pri imunsko obcutljivih, oz. osebah z ze okvarjenimi jetri, pomembno ne vpliva (in seveda, ce kolicine ne spijete naenkrat

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Bi pa se nekaj vprasala … ce se okuzis s hpv virusom v obdobju, ko si imunsko bolj obcutljiv (nosecnost, poporodno obdobje, covid, stevilni prehladi, ki jih prebolis na delu), je bolj mozno, da potem pride do sinptomov, torej recimo bradavic, ne?

Dovzetnost je najbolj povezana z genetskimi znacilnostmi posameznika, pa s starostjo, z zgodnjim zacetkom spolnih odnosov, predhodno okvaro in posledicno vecjo ranljivostjo koze in sluznice (okuzbe z drugimi virusi, kar je pogosto povezano s promiskuitetnostjo), hormonskim stanjem: jemanjem kontraceptivov, kajenjem, in dolocenimi imunskimi pomanjkljivostmi. Prehladna obolenja, razen ce niso povezana z imunsko pomanjkljivostjo osebe, niso pomembna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Govorim zase, ker sem ravno v tem obdobju, ki sem ga opisala, dobila to. Pa tudi vem kje sem se okuzila, ni to v meni spalo vec let.

Glede na to, da ni spalo vec let v organizmu, je vecja verjetnost, da se ne ponavlja?

Zal, tega ni mogoce napovedati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close