infekcijska mononukleoza
pozdravljeni…
imam eno vprašanje..mož je zbolel za infekcijsko mononukleozo in je v bolniški že 1,5 mescev..jetrni testi so bili tudi slabši,pa gre na bolje..zanima naju kakšna je predpisana dieta za te vrste bolezni in na kakšen način se lahko prenaša ta bolezen,kajti imava 6 mesecev starega otročka in se bojim,da bi se jaz ali otrok okužili,sploh pa za otroka,kakšen je riziko oz.verjetnost,da se to zgodi?
za odgovor se vam v naprej najlepše zahvaljujem..
LP..Tatjana
Imela bi samo še eno vprašanje, tudi če so jetra vneta ni potrebna dijeta? Osebni zdravnik mu je rekel, da se naj drži dijete vsaj še 3 mesece? Kaj pa z spolnim odnosom se tudi lahko prenaša? Kako dolgo predvidoma pa se prenaša z slino? kako pa je z športom igra nogomet?
Hvala lepa za odgovor
Tatjana
Dieta je v tem primeru jetrna – se pravi nic alkohola, malo mascob, sadje, zelenjava (ne kompoti, ki so presladki). Sport ni problem, ko bo stanje boljse.
Kuznost lahko traja do 18 mesecev, virus se prenasa s slino, torej s predvsem s poljubljanem. Vecina ljudi pri nas je prekuzenih (pomeni, da so bolezen preboleli, ponavadi brez posebnih znakov, in so tako ponavadi dozivljensko imuni) – morda tudi vi, vas otrok pa najbrz se ne. Morda bi se bilo dobro posvetovati se s pediatrom.
Spostovani,
reaktivacija (se pravi ponovni zagon ze prisotnega virusa) citomegalovirusa (ki povzroca infekcijsko mononukleozo) je mogoca pri motnjah imunskega odgovora (npr. pri bolnikih s HIVom).
Imuni smo, kar pomeni, da se na novo ne bomo okuzili, ce smo z virusom ze kdaj prisli v stik. Vecina nas je prekuzenih, vecina pa je okuzbo prebolela brez posebnih simptomov.
Še ne šestletni sin je zbolel za infekcijsko mononukleozo. Ker je imel kar hud nevrodermitis (pred boleznijo je bil popolnoma čist), ki se mu je tik pred boleznijo (ob začetku šolskega leta) zopet pojavil, me zanima, ali je kakšna povezava med tema dvema boleznima.
Zanima me tudi, če se kažejo kakšni simptomi bolezni že tudi med inkubacijsko dobo. otrok se mi je zdel nekako nezainteresiran oz. na trenutke hiperaktiven.
Hvala za odgovore-
Ali
Pozdravljeni!
Danes so mi potrdili infekcijsko mononukleozo. Zanima me koliko časa moram biti še posebej pazljiva. V tem času imam še vsak večer nekje največ 38 vročino, poleg tega imam grlo celo belo (ne vem kak naj drugače opišem). Ko je sestra, ki mi je vzela bris to videla, sploh ni mogla verjeti, da obstaja nekdo, ki ima tako hudo obliko. Kaj pa ko bodo ti znaki minili, koliko časa moram biti še posebej pozorna. Skrbi me, ker si ne želim da bi okužila fanta.
Hvala za vaš odgovor.