infekcijska mononukleoza
Pozdravljeni,
lepo prosim za komentar naslednjih osnovnih preiskav krvi pri naši 3,5 letni hčerki:
CRP pod 8
L 15,6; E 4,25; Hb 121; trombo 319
DKS: paličasti 3, seg 19, eo 3, imfo 48, atipični limf 18, mono 9(V literaturi sem zasledila veliko nižje vrednosti???)
hitri test na mononukleozo pozitiven
streptolatetex pozitiven
Ali ti rezultati 100% kažejo na inf. mononukleozo? Pediatrinja nas je poslala še na inf. kliniko da bi potrdili ali gre dejansko tudi za bakterijsko angino ali pa so mrtve bakterije in antibiotik ni potreben. Kateri test bi morali narediti da bi to vedeli?
Poleg tega je pediatrinja hotela da bi naredili še serološke analize pa se niso odločili za to. Kaj s temi testi dokažemo?
Naj napišem še da je hči imela prejšnji teden 5 dni temperaturo v ušesu med 37.2 do 38.0 zdaj je nima več. Bezgavke na vratu so povečane, pod jezikom velike manj kot pol cm, koža, glava, nos, ušesa bp, mandeljni povečani brez oblog. Poleg tega je tipati jetra 2 cm pod DRL in vranico 1 cm pod LRL.
Ali lahko poveste v kolikem času se bodo bezgavke zmanjšale in v kolikem času jetra in vranica? Na forumu sem zasledila da to vnetje jeter povzroča hepatitis? Kakšne teste bi bilo smiselno še narediti da preverimo še to? Ali res ta virus EBV povzroča limfom- hodčkinov? Ali se lahko to preveri zdaj z odvzemom krvi?
Ali je možno da se je hči okužila na bazenu ali pa smo prenašalci mi starši? Ali lahko z možem pri svojem zdravniku opraviva kakšne teste, ki bi pokazali ali sva midva okužena in prenašalca. Ali mislite da je bila okužena še pred 18.6.2008 ko je bila nazadnje v vrtcu z vrstniki? Ali lahko cepivo za di-te-per povzroči takšne neželene učinke- revakcinirana je bila 19.6.2008?
Najlepše se zahvaljujem za pomoč zaskrbljenim staršem.
Če je pozitiven tudi monotest, ki je zelo specifičen (dokazuje izključno protitelesa na E.Barr virus), je infekcijska mononukleoza potrjena.
Bezgavke se zmanjšajo v nekaj tednih, lahko so tipne posamezne tudi nekaj mesecev, jetra in vranica se vrnejo v prvotno velikost v 2-3 tednih. Vnetje jeter (hepatitis) je prisotno pri mnogih virozah, tako tudi pri mononukleopzi, zato tudi kontroliramo jetrne transaminaze, vendar je to vnetje blago. E.Barr virusno okužbo se povezuje z limfomi pri za to nagnjenih osebah, kar pa je seveda sedaj nemogoče ne dokazati in potrditi s kakšno preiskavo.
Vsed preiskave lahko opravi vaša pediatrinja, za to ni potrebna napotitev na infekcijsko kliniko (odvzem krvi za transaminaze, odvzem krvi za dokazovanje protiteles na E. Barr virus), vendar je t vsaj zadnja preiskava napotrebna, ker je monotest pozitiven.
Morate pa vedeti, da je inf. mononukleoza pri malem otroku blažja in jo otrok dosti laćje preboli kot najstnik ali odrasli.
Prenaša se s slino (poljubljanje, stik s slino preko predmetov). Vi bi bili izvor okućbe le v primeru, da ste preboleli svežo okužbo mesec ali dva nazaj.
Ker je to pogosta bolezen, ne vidim smisla pri podrobnem raziskovanju nosilcev ali morebitnih stikov. Če boste zboleli (če do sedaj še niste, kar pa je malo verjetno), boste zboleli, tega ni moč preprečiti.
Zadeva nima nobene povezave s cepljenjem.
Pozdravljeni,
najprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Povedala bi vam še da sem pred 4 tedni se pravi, ko je hči že bila okužena , pa bolezen še ni izbruhnila, morala v 13. tednu splaviti mrtvega otročka. Ker sem tudi jaz imela v nosečnosti povišano temp. okoli 37,5 se zdaj sprašujem ali nisem morda tudi jaz imela te bolezni. Zato bi se rada prepričala (če se seveda da) ali sem to bolezen že prebolela ali ne. Mogoče je pametno vedeti tudi za vnaprej, ker nameravamo spet poskusiti.
Najlepša hvala za vaš trud in informacije.
Prav hudo, da se je tako zapletlo. Seveda je možno, da je E. Barr virus povzročitelj teh zapletov.
Svetujem vam, da pri vašem zdravniku preverite titer protiteles na E. Barr in potem bo jasno ali je bila okužba pred kratkim oz. ali je sploh bila.
Pozdravljeni,
ponovno se obračam na vas. Minilo je že tri tedne od prve vročine zaradi inf. mononukleoze in bakterijske angine. Ospen je deklica prenehala jemati že skoraj 1 teden nazaj. Danes se spet pojavlja nižja temperatura okoli 37,5oC. Ali je možno da se je spet pojavila bakterijska okužba? Ali priporočate odvzem brisa na streptokoke in ponoven pregled krvi? Ali pa je ta vročinica možna in značilna da še takole naraste samo pri inf. mono.? Ali bi bil hitro test na mononukleozo zdaj v tem času še vedno pozitiven?
Pa še eno vprašanje: Ali je normalno da se deklice močno potijo na lasišču. Včasih je naša deklica (3,5 let) čisto mokra po lasišču? Ali ni to značilno tudi za H. limfom?
hvala za vašo pomoč
POčakajte in opazujte. Če se vročina ponavlja, pojdite ponovno na pregled.
Hodgkin pa se pojavi desetletje po preboleli mononukleozi pri za to nagnjenih osebah.
Če ima otrok goste lase, je v tej vročini pač normalno, da so prepoteni.
Spoštovana,
prebrala sem Vaše odgovore na temo IM in me zanima, kaj ste mislili s stavkom, da “Hodgkin pa se pojavi desetletje po preboleli mononukleozi pri za to nagnjenih osebah.”
kdo spada v to kategorijo? gre za dednost ali kaj drugega?
Tudi moj sin je prejšnje leto prebolel IM oz.EB virus in me zdaj skrbi.
Hvala vnaprej,
Nataša
Skrb ni potrebna, Včasih nekaterih informacij sploh ni dobro objavljati, kajti povzročijo samo nepotrebno vznemirjenje.
EBV je pač virus, ki spada med onkogene viruse, pri katerih ljudeh točno pa se statistično večkrat pojavijo limfomi po preboleli okužbi, pa se še ne ve.
Lep pozdrav.
7 dnevi sva bila skupaj s “punco” , med tem casom ko sma bila skupaj sva seveda imela oralni stik(poljubljanje), dan kasneje je ona postala slabotna, povis TT, dva dni kasneje iz nedelje na ponedeljek je tudi mene ponoci posteno zakuhalo, ona je ze v soboto odsla k zdravniku in dobila antibiotik za angino, sedaj je skoraj ze ozdravela. Jaz pa sem v pondeljek odsel k zdravniku in potozil o povecana bezgavki pri art. Carotis, dal sem tudi kri, vse kar je zdravnica “odkrila” naj bi bila manjsa viroza itd…naslednji sem biu se precej izmucen sicer vsak dan boljsi, apetit super vredu, potem pa sem ponoci (sreda-cetrtek) imel vrocino 38,6 in bil totalno prepoten, naslednji dan sem odsel ponovno k zdravnici, naredila mi je se en hemogram crp, in pa tudi hitri test za mononukleozo (bris zrela), s krvo je bilo vse okej, hitri test pa je bil pozitiven. Zdravnica je rekla da za popolno dokazitev ebv, je potrebno opraviti se krvno preiskavo za protitelesa za mononuklezo, ki jo bom opravil v torek-sredo. Zanima me ali je ta hitri test lahko napacen in sploh nimam mononukleoze? Zanimivo mi je tudi da nisem vec utrujen, bezgavka je se vedno iste velikosti, mogoce malo manjsa, in samo ena je, ki je otecena, danes ponoci nisem imel povis. TT, bil sem edino malenkostno prepoten. Zanimivo mi je tudi to da je use skupaj pripetilo par dni po stiku s punco..in to pri meni kot pri njej. Kot vem iz solanja naj bi bila inkubac. Doba mononukleoze 30-50dni,tako da prakticno ce ze imam mononukleozo, je malo hitro izbruhnilo ce povezem s stikom punce.Tako da nvm ali je mozno, da je to samo kaksen lazji virus in da je hitri test napacen, ali pa je mononukleoza, ki sem jo dobil od koga pred to zdajsno punco.
Hvala in lep pozdrav.
7 dni je prekratka inkubacijska doba za mononukleozo. Bolj verjetno gre za sočasnot oz. neko drugo okužbo, ki je izbruhnila pri obema, pri vas pa je zelo verejtno sočasno izbtuhnila tudi IM.
Kar se tiče interpretacije hitrega testa, bi sicer morala vedeti, kateri test je bil uporabljen. Najverjetneje pa tisti, ki določa hitra protitelesa (PB-HA), ki kažejo svežo okužbo.
Vendar so to le ugibanja.
Hvala za odgovor, ki sem ga videl šele sedaj. Kajti po tistem hitrem testu sem opravil tudi test z odvzemom krvi za protitelesa EBV in test je pokazal da imam EBV in da gre za svezo okuzbo. Predvidevam da sem to dobil ob stiku z dekletom ki ga sem ga imel 3 tedne preden se mi je zacelo obolenje in dekle je imelo tudi EBV v preteklosti pred 4 leti..zanimivo mi je to, ce sem ga dobil od nje, kako to, saj naj bi usaj po 1 letu prenehali biti klicenosci…sedaj prebolevam po postavljeni diagnozi EBV,minil je že 1 mesec, težav nimam kot je utrujenost pretirana, telesnim aktivnostim hujsim se moram se izogibati po navodilih zdravnice ker jetrni testi še niso okej, v ponedeljek jih grem ponovno opravit. Edino kar me moti in malo skrbi je, da imam se vedno povečano levo vratno bezgavko ob ar.carotis…ze od zacetka obolenja sem jo imel povecano vendar je seveda bistveno manjša kakor takrat ko sem bil še v vrhu samega obolenja, še vedno pa ni normalne oblike, ni boleča , je pa neprijeten občute(napetosti,tiscanja..), vem da so pri ebv prizadete bezgavke vendar ali je normalno da so tudi toliko časa?
Lp in hvala
http://www.nijz.si/sl/infekcijska-mononukleoza
3 tedne po okužbi je možno, da se pojavijo prvi klinični znaki. Virus se v slini izloža več mesecev, da bi se še 4 leta po preboleli okužbi, je malo verjetno.
Ta IM je značilno, da povzroča hudo utrujenost še mesec ali dva po preboleli okužbi (po navedbah bolnikov pa že kakšen teden ali dva pred izbruhom znakov).
Tudi vratne bezgavke so lahko povečane še nekaj tednov po tem, ko izzvenijo prvi znaki (angina, vročina).
Ker so je za IM značilno tudi vnetje jeter (hepatitis, zato tudi povišani jetrni testi), je tiščanje pod desnim rebrnim lokom pričakovano.
Ja tudi jaz mislim da so povprecno majhne moznosti za prenos po 4 letih na drugo osebo, ampak ocitno so ravno pri meni bile te moznosti v “igri”, kajti tista punca je bila edina moznost za nastanek ebv, plus to, da je preiskava poiskala da gre za svezo okuzbo ebv. Kajti, ce je ebv potrjen, kot je tudi pri meni, po tem je to to ali pac?
Bolj verjetno ste se okužili v bližnjem preteklem času.
Če preiskava protiteles pokaže zgodnja protitelesa, torej tista, ki se pokažejo v zgodnji fazi okužbe (heterofilna, VCA IgM), potem pač gre za svežo okužbo.