infekcijska mononukleoza
Živjo, vsem skupaj!
Mene pa nekaj zanima; mogoče moje vprašanje ne spada najbolj pod to kategorijo, ker se še navezuje na drugo temo, pa vendar.
Pred kratkim sem brala članek o virusu hiv, omenjena je bila inf.mononukleoza kot začetni simptom hiva (simptomi podobni gripi in inf monon.-akutni hiv)-tako so se izrazili. Jaz sem prebolela inf. monon., ne vem pa če so me takrat, ko sem v inf.ambulanto prišla z oteklimi bezgavkami testirali za vse spolne bolezni??? Ker če bi me in bi bil rezultat pozitiven, bi mi verjetno povedali? In ali je na splošno tako, da te na inf.kliniki/ambulanti testirajo za sp.prenos.bolezni, če imaš otekle bezgavke (na nekem postu sem zasledila nekaj podobnega)?
Kri so mi vzeli mislim da 2x, ampak 2-ič kar 4 epruvetke. Mogoče ni to nič nenavadnega, ampak takrat se mi je zdelo kar veliko.
Prosim za odgovor, ker se čedalje bolj sekiram zaradi tega.
Lp
JA, mislim, da je tvoje vprašanje bolj za na kakšen drug strokovnomoderiran forum. Morda povprašaj na forumu družinsega zdravnika dr. Kersnika. Poglej, morda kateri drugi forum še bolj ustreza….
Žal ti res ne znam pomagati.
Pozdravček in drži se!
Ja, načeloma te takrat stestirajo tudi za HIV. In kar brez skrbi, zelo hitro bi ti povedali,če bi bila pozitivna.
Če te pa še vedno živčnost daje zaradi tega, greš lahko kadarkoli na anonimno testiranje.
Mononukleozo povzroča Eppstein-Barr virus in je baje res značilna za bolnike s HIV okužbo – ampak kar brez strahu, dobijo (dobimo) jo tudi drugi.
Je pa ta virus večkrat omenjen kot dodatni dejavnik tveganja za Burkitt limfom, zato bodi pozorna na svoje bezgavke. Če se slučajno začno večati in pri tem niso boleče, se odpravi do zdravnika, oz. na punkcijo.
Spet pa ni treba delati prevelike panike – zatečene bezgavke imajo mnogo drugih vzrokov – npr. vnetje zoba ali kakšna druga vnetja v telesu, vendar se v tem primeru kasneje spet zmanjšajo.