inekcija za razvoj pljuc
Spoštovani,
samo zaradi 14 mm dolgega MV pri 31 tednih si ne bi dovolil dati steroidov. Če bi bili pri 31 tednih odprti 2 cm mogoče, samo zaradi krajšega MV, za katerega pravzaprav niti ne vemo, če je res krajši pa zagotovo ne. Poleg koristnih imajo steroidi seveda tudi nezaželene str. učinke, ampak so ti daleč v prihodnosti otroka, zato se v resni akutni situaciji nanje redko ali sploh ne oziramo. Ampak vaše stanje ni niti resno niti akutno. Vi boste namreč zelo verjetno nosečnost prinesli do vsaj 34 tednov, ko se steroidov več ne daje.
hvala za vase mnenje. Tik preden so mi hotli dat inekcijo sem zahtevala pogovor z zdravnikom in injekcijo odklonila. Tudi on se je strinjal z mano. Zdravnica ki je bila v dopoldanski izmeni se je odlocila za to injekcijo in vztrajala pri tem. Sem pa na opazovanju da vidimo v katero smer bo slo. Dokler se res ne bo kaj zacelo dogajat injekcije ne bom sprejela.
Pri 31 tednih praktično vsi rojeni otroci pri nas preživijo, razlike so le v tem, kolikšno podporo dihanju potrebujejo. Ampak kot rečeno, pri 14mm dolgem MV izredno malo tvegate, če se za enkrat odpoveste injekciji. Jaz bi vam jo dal le, če bi dobili res prave popadke ali, če bi prišlo do razpoka ovojev ali če bi se nemo odprli vsaj na 2 cm.
V 26. tednu sem dobila injekcijo za razvoj pljuč zaradi razpoka plodovih ovojev. Kakšne so možne posledice te injekcije za razvoj ploda in kasnejši razvoj otroka? Trenutno sem v 27. tednu, voda odteka, smo na stand-byu. Mogoče bi vprašala še, do katerega tedna bi bilo v mojem primeru “dobro zdržati”, da bo posledic zaradi prezgodnjega poroda čim manj?
tisa299, 22.10.2025 ob 05:46
V 26. tednu sem dobila injekcijo za razvoj pljuč zaradi razpoka plodovih ovojev. Kakšne so možne posledice te injekcije za razvoj ploda in kasnejši razvoj otroka? Trenutno sem v 27. tednu, voda odteka, smo na stand-byu. Mogoče bi vprašala še, do katerega tedna bi bilo v mojem primeru “dobro zdržati”, da bo posledic zaradi prezgodnjega poroda čim manj?
Zdravilo za razvoj pljuč zmanjša tveganja za dihalno stisko in omogoča preživetje in boljši razvoj zelo prezgodaj rojenih otrok. Idealno bi bilo, če bi se porod odložil vsaj do 32. tedna nosečnosti oz čim dlje. Vsak odloženi dan zmanjša tveganja za zaplete pri otroku.
srečno, N