Induciran porod
Lep pozdav!
Ker sem tik pred porodom, bom toliko bolj z nestrpnostjo pričakovala vaše nasvete, odgovore in izkušnje.
Že en teden pred terminom poroda mi je zdravnica rekla, da če se v tednu do termina poroda ne bo nič pričelo samo od sebe, da mi bodo na dan, ko imam termin poroda, porod inducirali. Nosečnost je potekala vseskozi brez zapletov, z otročičkom je vse OK, CTG je vedno v redu, skratka, vse poteka tako normalno in ne vem, zakaj ne bi še počakala kakšen teden na morebitne lastne popadke, kot pa da mi jih umetno sprožijo.
Kakšne izkušnje imate ve z induciranimi porodi? Zakaj so vam ga sprožili? Je precej bolj hudo od naravnih popadkov ali mine vse skupaj hitreje?
Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Simona
draga Simona, meni so porod sprožili na tisti dan, ko sem imela ob terminu pregled v porodnišnici…konec avgusta…CTG je bil katastrofalen, tako da so se najprej odločili da bom kar ostala v bolnici, dokler ne bi prišlo do popadkov, ko pa je porodničar videl CTG so me kar preselili v porodno sobo…ob 12.45…vstavili so mi gel in že čez nekaj časa me je sestra spraševala, če kaj ščipa…pa nič…vse do osme ure zvečer sem ležala v porodni sobi, zaradi CTGja se nisem mogla gibati in sem že mislila da ne bo nič…potem pa se je začelo in trajalo do 02.50…ker je bil to moj prvi porod, ti ne morem povedati ali so bili hudi ali ne…meni se niso zdeli, ne vem pa kako zgleda če pač dobiš popadke po naravni poti…
…mene je takrat ko so zagnali paniko glede CTG, kar stisnilo, pomislila sem, kaj je z otročičkom…jaz bom že prestala…vse kar bodo pač počeli z mano…spomnila pa sem se takrat na besede babice v materinski šoli…zaupajte zdravnikom, babicam, sestram…tudi sama sem jim in to priporočam tudi tebi…
…vso srečo želim tebi in tvoji štručki…ah, kako lepi so bili tisti trenutki, tako živo se jih še spomnim… SREČNO
Res čudno, da ti bodo na dan, ko imaš rok sprožili porod, če je res vse v redu. Sama sem bila dan pred rokom še na pregledu pri ginekologinji, ki je rekla, da če ne bo nič popadkov in voda ne bo odtekla, naj grem 1 teden po roku v porodnišnico.
Seveda ni bilo nič in sem res šla čez 1 teden v porodnišnico, kjer so ugotovili, da je še vse v redu in bi me lahko spustili še domov, pa se je tamkajšnji ginekolog odločil, da me bodo obdržali noter in mi sprožili porod.
Je kar zoprno, če moraš takole v porodnišnico, ker si že veliko pred porodom v porodnišnici.
Najprej te pregledajo (seboj vzemi kak vložek, ker po pregledu krvaviš), nato te pošljejo na oddelek, kjer te še enkrat pregledajo in ti dajo svečko za zmehčanje materničnega vratu (po tem dobiš popadke, svoje). Nato ti na oddelku naredijo CTG, nekajkrat. Ko menijo, da si zadosti odprta (še en pregled
), te pošljejo dol rodit.
Do takrat ko greš rodit pa lahko preteče več ur (pri meni 12 ur). Huje mi je bilo tistih 12 ur čakat, kot potem rojevat. Mislim, da sem vsake 15 minut spraševala sestro, kdaj bom šla lahko rodit…:)))
Simona tudi meni so ga sprožili 6 dni po roku, zaradi visokega pritiska 150/90.
Jaz sem rojevala 7.5 ur bilo je zelo boleče približno 5 ur.Teorija pravi da se pri umetnih popadkih odpiraš približno 1cm na uro, lahko se seveda več, tako kot sem se jaz. Zdaj pa najvažnejše:ko sem rodila PREKRASNO deklico sem čisto vsako muko pozabila tako da ti povem, da še danes(od rojstva je 7.5 mesecev)govorim da bi šla roditi vsako leto, če bi mi finančno stanje to dopuščalo.Ta strah ki ga zdaj občutiš se bo izgubil tako ko se bo porod začel, saj takrat nimaš časa razmišljati kaj in kako bo. Takrat želiš samo vse najboljše svojemu malčku in delaš po navodilih babce.Sedaj lepo uživaj in se sproščaj saj veš da tudi to pomaga! LEEEP POROD ti želim in obema veliko zdravja in prespanih noči!!!!!!
Hi, hi, vidim, da pri nobeni niso bili tako vztrajni kot pri meni.
1, porod: induciran 12 dni čez rok; vaginaleta s Pg za zmehčanje materničnega vratu + umetni popadki: od vstavitve vaginalete do rojstva: 12 ur.
2. porod: induciran 14 dni čez rok, vaginaleta s Pg, nato lastni popadki: od vstavitve vaginalete do rojstva 4,5 ur.
3. porod: induciran 3 dni čez rok (bog mi je na pot poslal prim. Cerarja, ki je takoj uslišal mojo željo po rojevanju); vaginaleta s Pg, nato lastni popadki – trajanje 4 ure.
Ni problema!
Pozdrav!
Nina
Pozdravljena Simona!
Naj še jaz opišem moje pred in med porodno dogajanje, ki me je moram reči spravljalo ob živce.
Termin poroda mi je postavil ginekolog po ultrazvoku (18.09.2000). Ob približevanju tega datuma mi je svetoval, naj dan po terminu poroda, če bom seveda še doma, pridem na pregled. In seveda ni bilo še nič. Teden po terminu sem odšla na pregled v porodnišnico, kjer so mi vsak drugi dan, ko so me naročali na preglede postavili nov termin – drug zdravnik, drug termin poroda. In še en vikend doma.
V ponedeljek spet na pregled v porodnišnico (14 dni po roku). So me že skoraj poslali domov, pa se je od nekje prikazala dr. Blejčeva in sva se nekako prebili do ultrazvoka, ki je pokazal, da plodovnice skoraj ni, tako so se odločili da porod inducirajo. Isti dan ob 10.30 sem dobila prvo pošiljko PGE 2 (neka vaginalna zadeva), pa še vedno nič. Še eno ob 16.30 – dr. Cerar ni bil čisto nič nežen, še manj razumevajoč – in me je končno začelo ščipati in to vedno bolj.
Okoli 21.30 zvečer (3 cm odprta) so me pospremili na klistir, britje itd,… možu pa so rekli, da gre lahko še kar domov, ker še ne bo tako kmalu. No pa je vendarle bilo – 03.10.2000 ob 03.07 sva z možem končno zagledala najino štručko, ki ni in ni hotela na ta svet. Muke so pozabljene, tudi Rok se je dodobra klimatiziral na ta svet, tako, da sedaj pri 15-mesecih že veselo pleza, razgraja in vse kar spada zraven k malim nadebudnežem.
Grenak spomin pa je ostal!!
Lep pozdrav,
Lidija
P.S. Malo sem zabluzila, vendar me to tišči že odkar sem rodila, se opravičujem za nakladanje.
zivijo!
moja izkušnja z induciranim porodom je pozitivna .
Ker je dojencek slabo brcal in ga sploh nisem cutila( ctg je pokazal vse ok.)
so se odlocili za porod. Predrli so mi mehur in kaksno uro ni bilo se nobene spremembe . Nato so se zaceli moji popadki in v treh urah je bila moja puncka pri meni. Na koncu so mi dodali se umetne popadka, ki se mi niso zdeli nič hujsi kot naravni.
sicer pa vse zelo hitro mine in veselje ob rojstvu je nepopisno.brez skrbi vse bo o.k.
Nisem čisto prepričana, vendar iz izkušenj v ljubljanski porodnišnici vem, da ti poroda kar tako ob roku ne inducirajo. Saj ni nikjer rečeno, da je rok pravilno izračunan.
Sama sem imela glede roka totalno zmedo. Po menstruaciji izračunan je bil 23. september, po ultrazvoku določen nekje med prvim in petim oktobrom (več kot 10 dni razlike). Čeprav naj bi bil rok določen po ultrazvoku pravilnejši sem po nasvetu ginekologa po 23. septembru vsake dva oz. tri dni hodila v ljubljansko porodnišnico na preglede (in bila zraven besna kot ris). Skupaj z možem in torbo za morebitni sprejem. Večina žensk v sprejemni ambulanti nas je bila na istem, vse malo čez rok, brez popadkov in smo ugibale, katero bodo poslali domov in katero rodit… Iz pogovorov vem, da brez razloga niso nobeni inducirali poroda.
Tam so mi vedno naredili CTG, enkrat so mi gledali barvo plodovnice z lučko (zoprno za znoret), enkrat so mi gledali, če je še dovolj plodovnice z ultrazvokom. Vsakič drug ginekolog, vsakič vaginalni pregled in še kaj zraven in vsakič so me poslali domov. Jasno, ko sploh še ni bil čas.
Prvega oktobra sem zopet prišla na pregled in CTG je zaznal šibke popadke, poslali so me v porodno sobo. Po klistirju so se popadki začeli krepiti, babica me je poslala še za kakšno uro se sprehajat okoli. Ob treh so mi predrli mehur, ob štirih dodali nekaj umetnih popadkov in ob pol šestih sem rodila, lepo ob roku z večino svojih popadkov.
Kar pogumno vprašaj zakaj ti hočejo porod inducirati.
Tudi jaz sem imela umetno sprožen porod, v Postojni.
Dopoldne ob 10 sem prišla na pregled, ker sem pač hodila vsak teden zaradi nsekladnosti roka poroda po U.Z. in izračunanega. Zdravnica me je spraševala za popadke,NIČ, sledil je pregled, rekla je da sem odprta že dovolj, lahko rodim tisti dan, lahko pa pridem v ponedeljek, ta dan je bil namreč petek.
Odločila sem se da kar ostanem. Šla sem na CTG in potem na priprave. MOž je šel lahko domov do 13. V porodni sobi so mi dali umetne popadke, meni se niso zdeli premočni. Potem smo čakali do 17 z blagimi popadki, otrok pa se ni pomilak navzdol. Ko je prišla zdravnica, ji je babica predlagala carski rez. Začela mi je dajati kisik za blažitev popadkov. No in potem KONČNO, menjava babic, ob šestih je prišla v službo druga. Ta gospa je takoj naredila pregled, rekla je naj ustanem, ker do tega trenutka mi tega ni predlagala prejšnja babica. Ko sem vstala, sem dobila tudi novo steklenico za popadke in se je tudi začelo, popadki-zame kar znosni, ker pravi ne vem kako izgledajo.
Potem smo rodili v štirih urah, ob 22 je že prišla na svet moja deklica, sicer težka svojih 4060g, ampak ni bilo nič hudega.
Tako; zdaj sem drugič noseča, verjetno bom rodila konec maja, tudi tega roka nimam še natančno določenega, ker nisem imela redne menstruacije, ampak mislim da je vse odvisno na katerega zdravnika in za porod najvažnejše, katero babico dobiš. Mislim da se meni nebi bilo potrebno matrati od 11-18, če bi bila takoj tista babica pri kateri sem rodila.
Malo sem dolga ampak tudi mene je to tiščalo vse od poroda nprej.
Lep pozdrav, vsem ki pa boste kmalu rodile, veliko SREČE.
POZDRAVLJENA!
BIL JE LEP DECEMBERSKI DAN, KO SEM NAREDILA TEST . BIL JE POZITIVEN. JUHUHU NOSEČA SEM! POTEKALA BREZ TEŽAV.
KO SEM SAMA IZRAČUNALA TERMIN PORODA, SEM VEDELA , DA BO MOJ DOJENČEK PRIVEKAL NASVET PRED ROKOM. BILA SEM PREPRIČANA V TO! MED NOSEČNOSTJO SEM VEDNO RAZMIŠLJALA KAKO BO PRI PORODU. NI ME BILOM STRAH, ČEPRAV SO ME SKORAJ VSI STRAŠILI KAKO JE HUDO. PA NI RES! MORAM PRIZNATI ,DA MI LAHKO VEČINA MAMIC,KI SO ŽE RODILE (VENDAR NE TAKO KOT JAZ) ZAVIDAJO! RODILA SEM SICER DOMA!
IZKUŠNJA:
ZJUTRAJ KO SEM SE ZBUDILA, SEM ODŠLA TAKO KOT VEDNO NA WC.
PRIDEM NAZAJ V POSTELJO IN ZAČELO SE JE. POPADKI SO SE ZAČELI TAKOJ NA PET MINUT! PREJ SEM POKLICALA ŠE TAŠČO,KER SEM SE HOTELA PREPRIČATI ČE SO TO RES PRAVI POPADKI.
KO ME MOŽ ZAGLEDA IN ZAUPIJE BEŽIVA V PORODNIŠNICO, SAJ TO SE NI ZA HECAT! VENDAR PREPOZNO! KO SEM VSTALA IZ POSTELJE SE JE ŽE VLILA KRI.TAKO SEM LAHKO SAMO ŠE ČAKALA NA REŠILNI AVTO.
TAKO JE MOJ MALI NAGAJIVČEK BIL ROJEN DOMA.
NE SMEN PA POZABITI IN SE ZAHVALITI MOJEMU ZLATEMU MOŽU ,TAŠČI IN HKRATI BABCI, DA STA BILA OBA PRISOTNA PRI PORODU, KI SE JE HVALA BOGU KONČALO SREČNO! SEDAJ JE STAR PET IN POL MESECEV!
OPRAVIČUJEM SE ZA TAKO DOLGO POROČILO!
ŽELIM PA VSEM MAMICAM PA TUDI VAM VELIKO SREČE IN ZDRAVJA PRI NOVOROJENČKU ! SREČNO!
LEP POZDRAV!
BRIGITA L. IZ GROSUPLJEGASimona je pisal/pisala:
>
> Lep pozdav!
>
> Ker sem tik pred porodom, bom toliko bolj z nestrpnostjo
> pričakovala vaše nasvete, odgovore in izkušnje.
>
> Že en teden pred terminom poroda mi je zdravnica rekla, da če
> se v tednu do termina poroda ne bo nič pričelo samo od sebe,
> da mi bodo na dan, ko imam termin poroda, porod inducirali.
> Nosečnost je potekala vseskozi brez zapletov, z otročičkom je
> vse OK, CTG je vedno v redu, skratka, vse poteka tako
> normalno in ne vem, zakaj ne bi še počakala kakšen teden na
> morebitne lastne popadke, kot pa da mi jih umetno sprožijo.
>
> Kakšne izkušnje imate ve z induciranimi porodi? Zakaj so vam
> ga sprožili? Je precej bolj hudo od naravnih popadkov ali
> mine vse skupaj hitreje?
>
> Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
> Simona
POZDRAVLJENA!
BIL JE LEP DECEMBERSKI DAN, KO SEM NAREDILA TEST . BIL JE POZITIVEN. JUHUHU NOSEČA SEM! POTEKALA BREZ TEŽAV.
KO SEM SAMA IZRAČUNALA TERMIN PORODA, SEM VEDELA , DA BO MOJ DOJENČEK PRIVEKAL NASVET PRED ROKOM. BILA SEM PREPRIČANA V TO! MED NOSEČNOSTJO SEM VEDNO RAZMIŠLJALA KAKO BO PRI PORODU. NI ME BILOM STRAH, ČEPRAV SO ME SKORAJ VSI STRAŠILI KAKO JE HUDO. PA NI RES! MORAM PRIZNATI ,DA MI LAHKO VEČINA MAMIC,KI SO ŽE RODILE (VENDAR NE TAKO KOT JAZ) ZAVIDAJO! RODILA SEM SICER DOMA!
IZKUŠNJA:
ZJUTRAJ KO SEM SE ZBUDILA, SEM ODŠLA TAKO KOT VEDNO NA WC.
PRIDEM NAZAJ V POSTELJO IN ZAČELO SE JE. POPADKI SO SE ZAČELI TAKOJ NA PET MINUT! PREJ SEM POKLICALA ŠE TAŠČO,KER SEM SE HOTELA PREPRIČATI ČE SO TO RES PRAVI POPADKI.
KO ME MOŽ ZAGLEDA IN ZAUPIJE BEŽIVA V PORODNIŠNICO, SAJ TO SE NI ZA HECAT! VENDAR PREPOZNO! KO SEM VSTALA IZ POSTELJE SE JE ŽE VLILA KRI.TAKO SEM LAHKO SAMO ŠE ČAKALA NA REŠILNI AVTO.
TAKO JE MOJ MALI NAGAJIVČEK BIL ROJEN DOMA.
NE SMEN PA POZABITI IN SE ZAHVALITI MOJEMU ZLATEMU MOŽU ,TAŠČI IN HKRATI BABCI, DA STA BILA OBA PRISOTNA PRI PORODU, KI SE JE HVALA BOGU KONČALO SREČNO! SEDAJ JE STAR PET IN POL MESECEV!
OPRAVIČUJEM SE ZA TAKO DOLGO POROČILO!
ŽELIM PA VSEM MAMICAM PA TUDI VAM VELIKO SREČE IN ZDRAVJA PRI NOVOROJENČKU ! SREČNO!
LEP POZDRAV!
BRIGITA L. IZ GROSUPLJEGASimona je pisal/pisala:
>
> Lep pozdav!
>
> Ker sem tik pred porodom, bom toliko bolj z nestrpnostjo
> pričakovala vaše nasvete, odgovore in izkušnje.
>
> Že en teden pred terminom poroda mi je zdravnica rekla, da če
> se v tednu do termina poroda ne bo nič pričelo samo od sebe,
> da mi bodo na dan, ko imam termin poroda, porod inducirali.
> Nosečnost je potekala vseskozi brez zapletov, z otročičkom je
> vse OK, CTG je vedno v redu, skratka, vse poteka tako
> normalno in ne vem, zakaj ne bi še počakala kakšen teden na
> morebitne lastne popadke, kot pa da mi jih umetno sprožijo.
>
> Kakšne izkušnje imate ve z induciranimi porodi? Zakaj so vam
> ga sprožili? Je precej bolj hudo od naravnih popadkov ali
> mine vse skupaj hitreje?
>
> Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
> Simona