Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija indirektni / direktni coombsov test

indirektni / direktni coombsov test

Pozdravljeni!

Doma imam štručko – deklico, staro 6 dni. Rodila sem 10 dni pred PDP, porod je bil induciran zaradi več razlogov, gestacijskega diabetesa ter stanja, kateremu smo vso nosečnost posvečali več pozornosti in to je bil pozitiven indirektni Coombsov test. Sem Rh POZITIVNA, ugotavljali smo odkod senzibilizacija in prišli do sklepa, da najbrž zaradi transfuzije krvi, ki sem jo prejela že pred 20 leti pri bolj obširni operaciji (noga). Ugotovljena je bila prisotnost protiteles anti-c, titer na začetku nosečnosti 32, nato je postopoma padel na 4, nato pa se je spet dvignil in do konca je bil 16.
Deklica je ob porodu dobila apgar 10,10,10, takoj so ji odvzeli vzorce krvi. V naslednjih 4 dneh je bil bilirubin v mejah normale, ob odpustu iz porodnišnice nam je pediater dejal, da je sicer malce rumena, da naj to rumenico spremljamo in v primeru poslabšanja naj se vrnemo. Meni se ne zdi, da bi rumenica napredovala.
Pozorna sem pa postala na zapis v njeni odpustnici in sicer, da ima pozitiven DIREKTNI coombsov test.
Prosila bi vas za razlago, kajti svoje stanje sem še nekako razumela, ker pa nimam nobene medicinske podlage, ne razumem razlike med direktnim in indirektnim coombsom, zato vas prosim, če mi razložite ali je to stanje normalno in kaj točno pomeni.

Hvala in lep pozdrav, vsekakor se še “slišimo”, ker kljub temu, da je to moj drugi otrok, bom sigurno imela še veliko veliko vprašanj 😉

Pozdravljeni, Bibita,
vaše vprašanje je navidez preprosto, se pa zaplete takoj, ko pridemo do podatka, da je vaša kri Rh pozitivna. Takšna reakcija naj bi nastala, če bi bili vi Rh negativni.

Coombsov test uporabljamo za detekcijo Rh kompatibilnosti.

Za najzanesljivejši dokaz anti Rh protiteles velja Coombsov test; ta je lahko direkten ali indirekten. Direktno metodo uporabljamo predvsem pri novorojencih s sumom na senzibilizacijo eritrocitov z anti Rh protitelesi (hemolitična bolezen). Eritrocite preiskovane osebe speremo ter jih zmešamo s serumom kunca, imuniziranim s človeškimi imunoglobulini (kunčji antiserum). Če se pojavi aglutinacija, so eritrociti preiskovane osebe senzibilizirani z anti Rh protitelesi. Z indirektno metodo iščemo zlasti protitelesa anti Rh v serumu; poteka v dveh stopnjah. V prvi stopnji normalne eritrocite pomešamo v serumu z neaglutinirajočimi protitelesi, v katerem iščemo protitelesa anti Rh. V drugi stopnji dodamo serum z antiimunoglobulinskimi protitelesi. Če so v serumu prisotna anti Rh protitelesa, se bodo antiimunoglobulinska protitelesa vezala nanje in povzročila aglutinacijo.
http://medenosrce.dsms.net/tiskaj.asp?id=529

Coombsov test je antiglobulinski test za določanje neaglutinirajočih protiteles.

* direktni Coombsov test uporabljamo za odkrivanje senzibilizacije eritrocitov novorojenca, za katerega sumimo, da ima hemolitično bolezen. Postopek: eritrocite preiskovanca speremo, da z njih odstranimo serumske globuline, nato pa jih pomešamo s kunčjim serumom proti človeškim imunoglobulinom. Če pride do aglutinacije, je to dokaz, da so bili eritrociti preiskovanca senzibilizirani s protitelesi anti Rh.
* Indirektni Coombsov test uporabljamo pri iskanju protiteles anti Rh v serumu. Postopek: eritrocite primarnega genotipa pomešamo s serumom, v katerem iščemo protitelesa anti Rh. Če serum vsebuje taka protitelesa, pride do aglutinacije. Eritrociti so se senzibilizirali s protitelesi v serumu, z njimi pa so reagirali antiimunoglobulini in aglutinirali eritrocite.
http://www.farma-drustvo.si/gradivo_p/Imunologija%20v%20farmaciji/seminarji/2004-2005/aglutinacijske%20reakcije.doc
Na mail sem vam poslala mail kontaktne osebe na Zavodu za transfuzijo krvi. Pišite ji in razložite, kako je to pri vas potekalo. Upam, da boste dobili podroben odgovor.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

A vaš mail, ki je objavljen v imenu, deluje?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč, najlepša hvala, sicer sem vse prebrala šele po diagonali ampak kaj dosti ne razumem. Sklepam, da gre za dr. B. na Zavodu za transfuzijo?! Zagotovo ji bom pisala.

pišite mi na mail:

[email protected]

Upam, da ne gre za kakšno hujše stanje, v obratnem primeru bi me zelo zelo čudilo, da naju odpustijo iz porodnišnice, brez razlage, brez besed.

Hvala vam za vso pomoč, čakam vaš mail in vam javim, kaj mi bodo povedali!

Če mislite dr. B.I. je tudi v redu, super.
Ne, mislim, da ne gre za kaj hudega, samo razložiti si ne znam.

New Report

Close