Indijski veliki kos (Gracula Religiosa)
Že zelo dolgo se zanimam za nakup te ptice, pa je nikjer ne najdem. Rejcev v Sloveniji menda ni, iz trgovin pa nočem. Mogoče kakšen namig, kje bi bilo možno dobiti indijskega kosa? Zanimajo me tudi druge vrste govorečih ptičev (škorci) kot alternativa – papige pa nočem – preveč težav je z njimi.
Hvala
Indijskega kosa boš zelo težko našel, ker je uvoz prepoveden. Videla sem sicer da Matoš oglaša v salomonu, samo jaz osebno ne bi od njega kupila nič. 15.8, pride razstava v Gradiški ob Soči ( Gradisca d’Isonco) se ti splača pogledat. Moraš pa biti tam zgodaj zjutraj. Od papig pa je dober govorec sivi žako, za škorce pa ti ne vem svetovati.
Hvala. Dobri govorci med papigami so jako, eklektus, are, amazonke – vendar pa me papige ne zanimajo ker imajo pogosto probleme z obnašanjem – kričanje, puljenje perja, agresivnost, posebej pa ko spolno dozorijo. Večina papig je ljubkih nekaj let, potem pa se jim “utrga” in žalostno končajo ali nazaj pri rejcih, ali v salamoncu ali pa zaprti v kletki.
Ostali ptiči so po mojem mnenju veliko boljši kletkarji – indijski kos npr, če le ima dovolj pozornosti, ne bo nikoli razvil tako motečih navad, kot jih lahko papiga. Res pa, da niso taki cartki 😀
Bom kaj pogledal po kakem sejmu ja. Vem za Matošo, od njega pa sigurno ne bi kupoval. Samo rejci pridejo v poštev.
Uvoz je prepovedan zaradi prekomernega lova divjih ptic za namene hišnih ljubljenčkov. Kar je najbolj zanimivo je to, da ptica v svojem naravnem okolju sploh ni ogrožena, ampak ima oznako LC (least concern). Kakorkoli že, ulov divjih živali je vsekakor stvar, ki je nihče ne bi smel podpirati in prav je, da je uvoz prepovedan.
Čudi me le, da teh čudovitih ptic, ki so tudi odlični kletkarji, ne goji več rejcev, resnično je škoda, da so govoreče papige bolj popularne, čeprav se mogoče ne tako dobro prilagodijo na ujetništvo.
Pa vseeno se tudi pri tej vrsti lahko razvijejo vedenjski problemi,samo znaki so včasih bolj prikriti kot pri papigah. Poznam pa primere,ko si je kos prav tako populil perje,ko je bil njemu najljubši človek na službeni poti za 2 meseca. Spet drug primer,ko je kos popolnoma obmolknil zaradi menjave okolja- ker se ljudem ni dalo ukvarjati z njegovimi iztrebki,oz.čiščenjem,pa so ga oddali.
Mogoče se rejci ne odločajo pogosto za vzrejo te vrste zaradi specifične prehrane in drug razlog – ogromno umazanije,ki jo ta ptica naredi pri hranjenju in iztrebljanju- redkokateri kupec je pripravljen na oskrbo take ptice?
LP,Maja.