Indija
Spoštovani,
zanima me, katera cepljenja so priporočljiva za severni del Indije. Za hepatitis A sem že cepljena. Zanima me tudi, če je nujno jemati antimalarike – zadnjič sem jih jemala pred tremi leti (Lariam), in sem zaradi njih zelo slabo spala, imela nočne more ipd. A se da dobiti kakšne enako učinkovite tablete in ali jih je v severni Indiji (najjužneje Varanasi) sploh nujno jemat?
Najlepša hvala za odgovor,
Mojca
Spoštovani!
Močno priporočljivo je cepljenje proti tifusu. Če boste veliko potovali po divjini, spali na prostem in ne imeli dostopa do zdravniške pomoči, vam priporočam še cepljenje proti steklini, saj je Indija s steklino pri živalih ena najbolj okuženih držav na svetu.
Antimalarično zaščito vsekakor svetujem, saj obstaja tveganje za malarijo povsod pod 2000 m nadmorske višine. Namesto Lariama je možno jemati tudi atovaguone/proguanil (Malarone), doksiciklin, klorokin s proguanilom.
Pozdrav!
Nina
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Zanima me še, koliko časa pred potovanjem je potrebno začeti jemati antimalarike (npr. Lariam) in koliko časa po tem, ko se vrnem domov? Pa še, koliko približno stanejo Lariam ali kake druge tablete proti malariji?
Koliko pa stane cepljenje proti tifusu?
Hvala še enkrat!
Mojca
Spoštovani,
antimalarike – Lariam je potrebno začeti jemati teden dni pred potovanjem, ves čas bivanja na okuženem področju in še mesec dni po povratku. Lariam jemljemo enkrat tedensko po eno tableto, vedno isti dan v tednu.
Cena tablet je odvisna od števila tablet oziroma koliko časa bivamo na okuženem področju, zato vam na vaše vprašanje ne morem neposredno odgovoriti. (Čim večje je število tablet, tem bolj je relativno ugodna cena).
Cena enega odmerka cepiva proti tifusu stane približno 5000 SIT.
Lep pozdrav,
Eva