+ in – za osebno dopolnilno delo
Vsaka pravna oseba bi morala vedeti, da mora plačati pri normirancu 25% dohodnine. Ti pa moraš zraven računa dati še kopijo potrdila, da si normiranec. Pravna oseba nato izpolni REK2 obrazec in plača dohodnino. Ko sem imela jaz še ODD sem kar zraven računa priložila izpolnjen REK2 obrazec, da nisem rabila razlagat kako se obračuna.
Če plača davek pravna oseba, potem ga ti ne rabiš plačat – drži.
Pri dohodnini ti bo davčna sama prijavila podatke o prihodkih in plačani akontaciji.
Jaz sem sedaj raje odprla s.p. – ODD se mi ni stroškovno izšel. Imam namreč veliko stroškov materiala in 10% vrednosti mi ne pomeni nič.
Pri popoldancu je razlika v tem, da lahko uveljaviš vse stroške, mesečno plačaš cca 33 EUR prispevkov in konec leta moraš oddati letno poročilo in obračun davka. Če imaš koga, ki ti vodi knjige je to to, drugače pa je potrebno še kakšnega računovodjo plačat.
Jaz sem si obrazec naredila sama v Wordu. Pomembna je vsebina in ne oblika. Če potrebuješ pomoč ti z veseljem pomagam.
Za s.p. je enak račun kot za fizično osebo, le da moraš nanj napisati še davčno številko s.p.
Glede poročanja pa je res trimesečno za ODD.
Pozdravljene,
sem redno zaposlena, v prostem času pa izdelujem “ročna dela”, ki bi naj bila naprodaj v eni izmed rokodelskih trgovinic. Lastnica trgovine mi je svetovala, naj v ta namen prijavim osebno dopolnilno delo (ODD). Ker o vsem skupaj malo vem, strah pa ima velike oči 🙂 vas prosim za pomoč…
Pri ODD se davek odvaja sproti.
Najbrž zelo trapasto sprašujem a zanima me, če se prihodek iz tega “rokodelskega” naslova šteje v moje skupne prihodke? Ali je mogoče, da bi zaradi tega zelo simboličnega zaslužka ob obračunu letne dohodnine še dodatno plačala? Imam neko povprečno plačo iz javnega sektorja in že zdaj se mi vsako leto zgodi, da me v aprilu “razveseli” položnica za doplačilo dohodnine. Zdaj me skrbi, da bi bilo v primeru ODD še slabše. Če povzamem: sta ODD in ostali prihodki kakorkoli povezani?
Živjo, mene pa nekaj zanima in sicer, zanimam se za to popoldansko dejavnost in sicer zanima me, če so kakšni stroški z odprtjem dejavnosti in z zaprtjem?
ter če je kakšna omejitev kakšni morajo biti minimalni prihodki. zasledila sem samo, da nesmejo letni prihodki presegat lanske minimalne plače. kok pa je minimalen zaslužek nism nikjer zasledila.
Hvala, LP
Pozdravljeni!
Jaz pa bi prosila, če mi lahko kdo točno napiše oz. obrazloži kako napisati račun pravni osebi.
Na davčni so mi rekli da napišeš fiskno ceno na DZS Obr. 5,36, na netu berem, da račun mora vsebovati kopiram primer:
ZNESEK………….100
Vrednost storitve – bruto znesek…….100
Normirani stroški………….10% od 100…..10
Osnova za akontacijo dohodnine………..90
Dohodnina………………25% od 90……….22,5
Neto znesek (bruto znesek – dohodnina)…….77,5
IZPLAČILO………77,5
Sedaj pa več nevem kaj je prav in kaj ni. Prosim če mi lahko pomagate
Hej, meni so na davčni rekli, da naj kupim mali blokec z računi. Pišem pa tako, da tam prečrtam Z DDV in pustim cena “brez DDV”. Na koncu pa samo seštevek zneskov in nobenega razločevanja davka. Ni pa mi jasno, če prodam izdelek pravni osebi. Na davčni so mi rekli, da napišem račun isto kot za fizično osebo, torej znesek in napišem brez DDV. Spodaj na račun pa, da nisem zavezanec za plačilo DDV. Rečeno je bilo, da mora PO istočasno, ko mi nakaže znesek naveden na računu, preko interneta oddati še obrazec REK-2 in odvesti akontacijo dohodnine (25%). Zanima me, ali mora polek tega odvesti še 22% davka? Hvala za odgovor, Mojca