Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! + in – za osebno dopolnilno delo

+ in – za osebno dopolnilno delo

Pozdravljene!

A mi lahko katera preprosto razloži, katere so prednosti in katere slabosti, če delaš kot osebno dopolnilno delo.
Oziroma, kakšen je smisel, da imaš to registrirano.
Ali je stvar samo v tem, da lahko na ta način dejasnko stranka od tebe kupuje in ji daš račun.

Saj je potemtakem glede na vso to vodenje računov in dokazovanje davčni, bolje to delati kar tako, brez registracije.

Lepo prosim, sem čisti laik.

Hvala vam za prijaznost.
Kaja

‘kar tako, brez registracije’ = delo na črno

Če te dobi davčna, te lahko upali za veliko večjo kazen (plačljivo v enkratnem zneski 🙂 ), kot če bi ji plačala davka od računov enkrat na tri mesece. No, tudi jaz sem povedala čisto laično, v resnici ne vem, koliko so visoke kazni.

Od 50-450 tisočakov in poberejo ti robo, ki jo prodajaš.

Hmm.
To razumem, če bi delala in prodajala v trgovine, pa ostalim tako “uradno”.

A dokler delam za prijatelje, znance in zaslužim nekaj malega kot recimo nekdo, ki vam nudi neko storitev (recimo poznani vodovodar, ki vam pride nekaj malega popravit, pa mu date nekaj 1000 SIT ali vas fotograf poslika za dober album doma), ne vidim s čem nas država pozitivno spodbudi k uradni registraciji.
Lp,
Kaja

Žal je dandanes motivacija samo kazen, če ne.

Drugače pa lahko po zakonu (bom karikirala, da bo bolj jasno) davčni inšpektor – finančna policija, pravzaprav, tvojo prijateljico ustavi na cesti in vpraša za račun ogrlice, ki si jo ti naredila. In če bi tvoja prijateljica povedala, da jo je kupila od tebe, bi te prišli povprašat po računu in davku. V praksi seveda ne nosimo vseh računov s sabo, če bi jo pa eden takle dacar res hotel zaj*, bi se še najbolje izmazala, če bi rekla, da jo je ukradla (ker finančna policija te ne more preganjat za to). :)))

Kot rečeno, sem karikirala, ampak teoretično je tako.

ne me za******* tolk????

Še kar ne razumem.

Ta ločnica, ali prodajamo ali dajemo, je tako tanka.

Ker recimo, da izdelam neko sliko, za kar sem vložila recimo 7000SIT in mi oseba podari 10.000SIT (“za nekaj več kot so materiali”), tudi ona sama smatra to kot neke vrste prijateljsko naročilo, poravnava, oddaja predmeta in ne nakup.
Nakup bi za njih in zame bil, da bi jaz uradno to prodala osebi za 50KSIT preko nekega pravnega subjekta-svojega sp, kake trgovine ipd. Torej bi to količinsko izdelovala in dajala recimo v trgovino Tisoč in en dar in tako popoldne služila dodatni denar.

Res me zanima, kaj me spodbudi, da odprem to osebno delo..ali pa celo sp.
Po moji logiki samo to, da bi tako prodajala v večjih količinah preko firme.

Mnenje?
Hvala,
Kaja

Meni je ful glupo, ker se za material potem plača davek 2x!!!!!!

Prva stvar …kateri ti praviš ločnica…je takšna…..da po zakonu ti lahko še pomaga vodovod napeljevati npr. oče, star oče pa že ne več. Ali drugače: ti pomagaš svojemu vnuku in to je delo na črno (v primeru, da se zapičijo v tebe). Mojega moža so prijavili, ker je nečakinji pomagal polagati laminat (kot laik, ni iz tega foha, čisto iz drugih voda). Od znanke pa so prvo odkupili tri kilograme jurčkov, potem pa jo prijavili, ker ni izstavila računa(tudi ni imela registriranega Osebnega dopolnilnega dela, je pa s tem zaslužila nekaj preko 700 tisočakov). Tudi če trdiš, da sosedi varuješ otroka zastonj (spet ob predpostavki, da se nekdo v to zapiči), ga pač po zakonu ne moreš, ampak si za to/moraš biti plačana. So še neki popustki, kot recimo skupno vaško prekrivanje strehe in podobno.

Osebno dopolnilno delo? Se splača? Ne!
Si pa zakonsko krit in imaš mirno vest, ter seveda nekaj obveznosti. Zaslužek? Nikakvi! Kot je spraševala ena: kaj pa material, ki ga porabim? Tega moraš pač všteti v ceno prodajnega izdelka, ali pa…….pač delaš zastonj, pod ceno. Če prodam nekaj za 1000 tolarjev, je moj zaslužek 900 tolarjev. Se pravi so mi priznali 100 tolarjev stroškov. ???? In od 900 tolarjev plačaš 25% davek, akontacijo davka. Torej ti v žepu ostane toliko in toliko, teh toliko in toliko pa potem pripišeš zraven, ko moraš oddajat za vrtce, doklade, štipendije in ostalo.

Se pravi če jest tole dobr razumem, se splača tole odpret samo zato, da če ti inšpekcija potrka na vrata, lahko rečeš, da delaš “legalno” in ne na črno????????????

<http://sandrcap.moj-album.com/>

Vse je lepo, dokler te nekdo ne namoči, potem pa rata sranje! Torej prodajaj ljudem,če jim že hočeš… ki jim zaupaš, kajti oni te ne bodo izdali, da so to kupili, rekli bodo, da si jim podarila, čim bo nekoč pa nekdo rekel, prodala mi je in bo to prišlo na neprava ušesa, takrat bo hudič tu. Torej, zdaj ti veš kako in kaj pa srečno!

Sandrca to se splača odpret , če res ornk delaš, in to želiš nato prodajat po trgovinah, butikih, trafikah, ateljejih, da stvar laufa in imaš res kaj od tega, pa še vedno na koncu ne veš ali se splača ali ne, odvisno kakšen ekonomist si, kako se znaš prodajat, organizirat…pa merkat je treba, kajti letno imaš lahko le neki določen znesek zaslužka, potem te hitro potunkajo, da moraš opdret sp. Splača al ne, odvisno od toliko okoliščin, meni se ne, zato raje vse pošenkam, če mi pa kdo stisne nato kakšnega jurja, pa naj kar, in naj se le namala inšpekcija…vesela jo bom;), da jim povem kar jim gre!

Da ne omenjam kitajske konkurence in nato tvoje delo, le kdo bo dal tebi za nekaj 3 jurje, kot od kitajcev dobi za 200 tolarjev…pa smo spet pri splača al ne;))

se podpišem pod post od barvicaa !!!

LEP POZDRAV!TUDI SAMA RAZMIŠLJAM O TEJ DOPOLNILNI DEJAVNOSTI-VARSTVO OTROK NA DOMU.ZANIMA ME,KAKŠNE SO MOŽNOSTI,KAKO SE REGISTRIRATI,DAVKI,TVEGANJA…SE SPLOH SPLAČA? HVALA! SABINA

ALi ne dobiš pri s.p. davek na material povrnjen? Pač če kupiš nekaj na svojo firmo, kar potrebuješ potem dobiš davek nazaj kasneje.
Sp se res bolj splača, če ti posel “laufa”, boš imela stranke, poznaš dosti ljudi in se boš lahko uveljavila. Nekaj moraš pa plačevati vsak mesec. Sicer pa s.p. lahko odpreš v enem dnevu.
Verjetno pa je kazen za delo na črno veliko večji denarni zalogaj kot pa odprtje s.p.
Prav tako se moraš opredeliti v nek cenovni razred koliko boš zaslužila letno in tega ne smeš preseči.
Kakorkoli že je legalno še vedno varnejša pot, je pa res da če delaš nekaj kar ti kitajci naredijo skoraj zastonj pač ne prideš skos. Trud in delo pač ni cenjeno, pomemben je čim večji dobitek, ostanek denarja…karkoli pač že je povezano s ceno.
Nočem zdaj nikogar odvrniti od tega, saj ima vsak svoje cilje in sanje, je pa res, da je na začetku zelo težko, zato je bolje, če imaš še kakšno redno službo, če ti pa sp potem res fajn uspeva potem pa je to tak to:)

VARUŠKA, a pa si prepričana, da se varstvo otrok na domu lahko kategorizira kot osebno dopolnilno delo?

Iz zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200712&stevilka=567):

(1) Za osebno dopolnilno delo se šteje, kadar posameznik osebno sam opravlja dela pomoči v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča ter opravlja druga manjša dela, pod pogojem, da posebni predpisi ne določajo drugače.
(2) Za osebno dopolnilno delo se šteje tudi, kadar posameznik osebno sam izdeluje izdelke domače in umetne obrti, za katere ima pridobljeno mnenje po določbi 15. člena obrtnega zakona (Uradni list RS, št. 50/94).

Kar se tiče varstva otrok, so dokaj strogi predpisi. Po moje bi se bilo najboljše pozanimati na Upravni enoti.

občasno varstvo otrok in pomoč starejšim je osebno dopolnilno delo.

http://mozaik-ustvarjalnosti-barbara.blogspot.com/

tiste, ki osebno dopolnilno delo že opravljate, prosim za pomoč.

kdaj se plača davek – dohodnina? se odvede sproti po tromesečjih, naredimo izračun sami in plačamo prek položnice? ali je treba po oddaji obrazca o doseženih dohodkih počakati, da izračun naredi davčna? ali enkrat letno?

ne najdem navodil:(((

Pri osebnim dopolnilnem delu je tako:Obstajajo dvojni obrazci,eni so za mesečno evidenco(če imaš dohodek vsak mesec,moraš mesečno oddati na davčno ta obrazec)drugi pa za tromesečje,ki ga moraš oddati na tri mesece do 10.v mesecu.Sama ga izpolneš,potem pa ti iz davčne pošljejo koliko imaš za plačat.Do 10e ni davka,ostalo pa ti oni izračunajo.Jaz bolj malo delam,tako ,da do sedaj še nisem plačala.Se pa šteje to v davčno napoved.Če te še kaj zanima,pa vprašaj

Zdravo, sama sem ravnokar registrirala osebno dopolnilno delo in me zanima, kje se dobijo te obrazci?

New Report

Close