in če otrok noče biti na tleh?
Pri nas se zadnje čase pojavlja problem. Ko hčerko položim na tla, je takoj histeričen jok. . Zaradi možnosti gibanja, spoznavanja svojih nog in poskušanja prevračanja … bi rada videla, če bi bila tudi na tleh. Ima stojalo, s katerega visijo igračke, a se ga je že popolnoma naveličala,kljub temu, da ji igrače menjamo.
Je imela katera podobne težave?
Pa še to… Zaenkrat imamo stolček, ki nima možnosti popolnega pokončnega položaja. Zato ji dam zadaj blazino, saj hoče biti čisto pokonci. Ker pa jo še zanaša levo in desno (stara je šele 4 mesece in pol), me je strah, da to ni ravno najbolje za hrbet. Kaj ste uporabljale od takrat, ko otrok želi sedeti do takrat, ko je sam sposoben sedeti in se ga lahko da v trip-trap stolček k mizi.
Urša
Ja, za sedenje in blazino je gotovo res prekmalu, zato bi se temu tudi rada izognila.
Kar se tiče podloge … kupili smo AIREX-ovo blazino in pred mesecem je bila popolnoma zadovoljna.
Ne vem, mogoče preveč želim od nje, saj se je prijateljičina hči lahko kar dolgo ukvarjala z igranjem s svojimi nogicami, sezuvanjem nogavičk …
Sara, en nasvet še, prosim – kam položiš svojo hčerkico čez dan, ko nista na sprehodu ali ko se ne igraš z njo?
Urša
Tudi mene je skrbelo, ker naša Julija ni hotela biti nič na tleh, čeprav so mi vsi govorili, naj jo polagam. Potem pa je prišla sprememba kar čez noč in je sedaj najraje na tleh in to na trebuščku, kjer pred tem sploh ni hotela biti. Sicer pa sem jo imela v stolčku, precej ležeče in mi je patronažna pa še prijateljica fizioterapevtka rekla, da če hrbtenička počiva (da je naslonjena) in če ne prav sedi, da ni nič narobe. Saj tudi pri raznih kengurujih, pa pri pestvanju, hrbtenica ni v čisto anantomskem položaju. Je pa res, da ni za pretiravat, ma za kratek čas ni problem.
Tina
URŠA
Čez dan zelo malo spi ali pa sploh ne. 100 % zaspi le med vožnjo v avtosedežu , ali pa v vozičku med sprehodom.
Veliko , veliko se igrava, prenašava , saj veš vse morajo videti.
Drugače pa kombiniram tako da jo enkrat položim v ležalnik – stolček predvsem ko kuham, zaenkrat še bolj v ležeči položaj seveda s kakšno igračko ter me tako vidi.Drugič v posteljico , ki jo imam v dnevni , ( ponoči spi v zibki ) to je nekaj časa uspešno , če je brez žabic , samo s planičko ter ji nogice zavijem v odejo , tako da se trudi z brcanjem . Dokler se ne odkrije je kar tiho ,potem pa jo spet zavijem mislim da že ve da jo bom ponovno zavila , nad posteljico imam glasbeni vertiljak , tako da je kar aktivna imam občutek , da brca po glasbi ,ali pa se zmoti z igračkami , ki so sicer namenjene za voziček vendar jih imava pripete na kotni stranici ter po njih udarja z rokami ali pa z nogami. Zelo je navdušena, če ji uspe obrniti tako , da jih doseže. Iz postelje tudi ne more viditi televirja ( kajti to je ena najzanimivejših stvari).
Na tleh , pa je večinoma na trebuhu , pred njo pa igrače , ker nekaj časa prijema , seveda ,če ji uspe, se pa trudi.
Urša je pa vse kratkotrajno , ampak kaj mi pa le uspe postoriti.
Pozdrav!
Moram reči, da sta me malo potolažili – včasih preveč poslušam razne nasvete, kako se mora otrok zamotiti tudi sam, ne pa da ji stalno pobiram in dajem vse vrste igrač (in škatlic, kuhovnic, …), ji navijam viseče igrače nad posteljo, prelagam s stolčka na tla, pa spet v posteljico, se z njo igram ali pa sva na sprehodu. Vidim, da tudi ostale mame ravnate podobno in takoj mi je lažje.
No, kar se sedenja tiče, pa je spet v bolj ležečem položaju – sem vzela na znanje namig, da smo mogoče malce prehiteli zadevo. Čeprav pa ne zdrži dolgo in se kar nekaj dviga – kot bi delala trebušnjake. Ha,vsaj eden v družini jih dela, če je že mama preveč lena, da bi kaj naredila za uplahnjenje svojega trebuha.
Hvala obema,
Urša