imunski status..?
pozdravljeni ga. tanc….mi smo spet zboleli…:S
s petka na soboto puncka dobila vrocino 40, ki pa je nismo mogli zbiti pod 39 cez cel dan, popoldne v soboto se sli pokazat na naso urgenco, od tam nas poslali na Infekcijsko. tam odvzeli kri dali svecko in nam predpisali hiconcil 250/6ml na 8 ur. ce vrocina nebi padla do ponedeljka pa bi mogli nazaj vedar je v nedeljo zvecer se bila cez 39, v pon. zjutraj pa smo se zbudili brez. Zapisali so da glede na izvid gre za zacetno pljucnico ali bakteriemijo.
izvid: CRP 93, L 25.8 (pal 9, seg 79, li 7, mo 5)
odvzeta hemokultura ( na kontroli izvedeli da je negativna)
kontrolo smo imeli vceraj, antibiotik je prijel, vrocine nimamo. vendar ker smo pred lani bili ze sprejeti na kliniki zaradi bakterije, ki je niso mogli razjasniti ker je po treh dneh preiskav vrocina sama od sebe padla, nam je zelo prijazen zdravnik rekel da pridemo naslednji teden ko se konca antibioticno zdravljenje se enkrat na kontrolo, ko bi opravili se preiskave zaradi opredelitve imunskega statusa, ker se ji omenjene epizode vrocine ponavljajo in ker smo ze bili pri njih zaradi vrocinskega stanja z visokimi vnetnimi kazalci…
zdaj pa moje vprasanje….kaksna je to preiskava in kaj lahko z njo ugotovite…?
koliko casa traja okrevanje, kdaj gremo lahko na zrak, v vrtec….sej se nam nikamor ne mudi ker imam to zimo bolezni cez glavo vedar da vsaj clovek okvirno ve koliko casa je boljse okrevati doma…
najlepsa hvala…lep pozdrav iz postojne….
Gre za krvno preiskavo, s katero določijo nivo imunoglobulinov (imunskih celic) IgA, IgG in IgM, vsaka od teh je zadolžena za obrambo pred določenimi tipi vnetja (sluznična protitelesa za obrambo pred črvesnimi in dihalnimi okužbami, ipd.). S tem ugotavljamo morebitno motnjo obrambnega sistema telesa, ki bi bila krivec za pogosto obolevanje (ki je bolj pogosto in neobičjano kot sicer). Ko je otrok povprečno 2 dni brez vročine in je videti v redu, greste lahko tudi ven.
pozdravljeni….bom vprasala kar tukaj ker se nanasa na to temo….
torej 9.3 smo imeli na infekcijski preiskave….rekli so da pridejo po posti v roku 10 dni z obrazlozitvijo….torej od tega je vec kot 2,5 meseca, klicala sem ze najmanj pet krat za izvide, ker nas zanima rezultat tako naso P kot pulmologa in alergologa, pa se zmeraj ni nic…?! po besedah nase P je to draga preiskava in bi bilo lepo ce se tudi rezultati od nje dobijo….kaj lahko se naredim….?
saj tudi ce nic takega ne pokazejo si clovek se vedno oddahne ko dobi papir v roke plus se ker so jo tako namucili s tistim jemanjem pet epruvetk krvi ker ji niso najdli zile…:(
ga. tanc, kaj naj naredim, da dobim koncno te izvide…?
hvala in lp
Pokličite zdravnika, ki je bil zadolžen za otroka. Običajno so izvidi skorajda takoj, v enem tednu, zato je možno, da so se izgubili ali založili in bo potreben prepis izvidov iz laboratorija, kjer so preiskavo opravili. Samo nekdo mora pač to urediti, najbolj zdravnik, ki je preiskavo ordiniral.
Tudi mi smo bili na taki preiskavi. Ko smo jo delali na pediatrični, smo na izvide čakali tudi do 3 mesece.
Ko smo jo delali na infekcijski, smo dobili izvide v roku 14 dni. Tudi zdravnica na infekcijski je rekla, da pridejo od njih izvidi veliko prej kot iz pediatričen (razloga ne vem, očitno pa pozna problematiko).
Sama mi je rekla, da če v roku 1 meseca ne bo izvidov, da moram njo osebno takoj poklicati, da preveri, kje se je zataknilo, ker se zgodi, da se kakšna pošta tudi založi.
Pokličite na infekcijsko in povejte, da rabite govoriti z zdravnikom, ki je opravil preiskave (oziroma odredil odvzem krvi). Mi smo imeli še dražje in bolj poglobljene raziskave imunskega statusa, pa smo dobili izvid zelo hitro.
pozdravljeni….danes smo koncno dobili izvid….prosila bi vas za par minutk, da mi razlozite izvid….
na listu samo pise da je izvid v mejah normale a vseeno:
L 6,9, segm. 34, ly 55, mono 9, eo2
eri 4,72, Hb 127, Ht 0,38, trombo 432
IgG 15,4, IgA 0,9, IgM 0,25
Komplement: klasicna pot 135%, alternativna pot 90 enot.
Naj samo dodam ce vam kaj pomeni da ima puncka sum na astmo (redna terapija flixotide 50/2krat dnevno), in atopicni dermatitis.
lp
Koliko je deklica stara?
IgG so malce nad normalno mejo, IgA so normalni, IgM pa znižani.
Za interpretacijo komplementa po klasični in alternativni poti pa počakajte raje mnenje, po moje je sicer v redu, ampak nisem prepričana.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Sistem_komplementa