Imunski deficit
Pozdravljeni!
Naš fantek je bil rojen v 32 tednu, sedaj bo v kratkem star eno leto. Zaenkrat je šlo vse brez večjih težav, tudi pri vas na pregledu pri 7. mesecih korigirane starosti ste bili zadovoljni z njim.
Sem pa pozabila vprašati glede testiranja imunskega sistema. Namreč starejša sestrica ima imunski deficit (ne vem ali prirojen ali pridobljen). Prvič je bila testirana pri nekako 4. mesecih in so bile znižane vrednosti IgG, potem se je to sčasoma normaliziralo (ona je bila rojena malo pred dopolnjenim 37. tednom), so pa testirali tudi limfocitne populacije, kjer pa so bile pred cca. 1 letom nekatere populacije še vedno nekoliko znižane, vendar ne kritično.
Zaradi znižanih vrednosti je bilo odloženo cepljenje OMR, ki smo ga potem izvedli nekako pri 2,5 letih (imela je glabo obliko ošpic kot stranski učinek, čeprav ni dokazano). Drugače oboleva skoraj manj kot ostali otroci, skratka nič posebnega.
Zaradi vsega navedenega se je pediatrinja odločila, da bi tudi pri našem fantičku pred cepljenjem OMR testirali imunski sistem, da ne bi bilo kakšnih težav. Imamo že datum, vendar je še daleč, do izvidov pa sploh!
Ne vem kaj lahko pričakujem, vendar otrok za sedaj ni imela bistvenih zdravstvenih težav, razen nekaj prehladov. Ali se upošteva za merilo kronološka ali korigirana starost? Malo me je strah, saj so mi pri starejši napovedlovali v začetku vse sorte strašnih stvari, ki llahko izhajajo iz imunskega deficita, pa to še ni čisto pozabljeno.
Se opravičujem za dolg post, upam,da vam nisem vzela preveč časa. Pozdrav!
Draga tana77,
stanje imunskega sistema pri dojenčku je odvisno od prenosa materinih protiteles iz razreda IgG v času nosečnosti (ki poteka aktivno predvsem v zadnjem tromesečju, zato imajo nedonošenčki v primerjavi z donošenimi vrstniki bistveno nižjo raven IgG) ter od stvarjanja lastnih protiteles (IgG, M, A) ob stiku z antigeni – slednji so bodisi deli mikrobov (bakterij, virusov, gliv…) ali pa so vnešeni v telo umetno – s cepivom. Zato je povsem pričakovano, da imajo zdravi dojenčki (še zlasti nedonošenčki) nizko raven imunoglobulinov – ko se začno srečevati z boleznimi, pa se vrednosti začno večati.
Zato sodim med nasprotnike preverjanja imunskega statusa pri zdravih dojenčkih kar tako (“da bomo vedeli”) – saj nizke koncentracije IgG ne povedo ničesar.
Hipogamaglobulinemija NI dejavnik tveganja za zaplete pri cepljenjih, še zlasti ne pri tistih z “mrtvimi” cepivi – obstaja le nevarnost, da telo ne bi imunsko odgovorilo in zaščita pred boleznijo, proti katerim cepimo, ne bi bila popolna. Večja previdnost je potrebna pri cepljenjih z živim, oslabljenim cepivom (kamor sodi OMR) – tu je umestna prestavitev cepljenja v primeru, ko je v družini primer motnje imunskega sistema (dokazane, ne tako kot pri vaši prvorojenki, kjer je verjetno šlo za normalen potek dozorevanja imunskega sistema!) ali ko gre za zelo “bolehnega” dojenčka, ki iz tedna v teden zboleva na novo z virozami.
Pri nedonošenčkih pri cepljenjih upoštevamo kronološko in ne korigirano starost. Raziskave so namreč pokazale, da so nedonošenčki kljub nezrelosti sposobni dobro odgovoriti na cepivo (in tvoriti imunoglobuline), jih pa nalezljive bolezni precej bolj ogrožajo kot donošene dojenčke.
Ker pa velja, da je bistvena odločitev tistega, ki odgovorno skrbi za vašega otroka in ga tudi najbolj pozna, bo najbolje, da se o vseh vaših dvomih in strahovih pogovorite z vašo pediatrinjo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Hvala za vaš odgovor, ki me je kar malo pomiril, saj sem porabila nemalo živcev ob prejemanju izvidov za starejšo sestrico, saj so med drugim sumili celo CVID!
Zdaj smo kri že dali (po strašnih mukah, saj ni in ni tekla, da bi je nabrali za toliko epruvet!) in čakamo na rezultate. Delali bodo tako za imunoglobuline, kot za celično stanje – limfocitne populacije, če bo šlo pa še preverili titre – cepljen je bil z mrtvim cepivom 3x po redni shemi.
Zanima me ali se pri interpretaciji rezultatov upošteva korigirano ali kronološko starost?
Nadvse si želim, da bi bili tokrat vsi parametri v normalnih vrednostih, da bomo normalno cepljeni še OMR in to brez kakih hudih stranskih učinkov, da ne bo treba še njega vozit na kontrole.
Starejša sestrica je zelo dobro odgovorila na vsa cepljenja (testirano) in tudi za norice je ustvarila dovolj protiteles (testirano). Še vedno pa moramo na kontrolo pri cca. 6 letih :((
Vnaprej hvala za vaš odgovor.
Draga zaskrbljena mama,
ker imunost pri nedonošenčkih zelo hitro dozoreva, pri odločitvi za cepljenja – pa tudi za vrednotenje izvidov – primerjamo vrednosti za kronološko, ne za korigirano starost. Seveda je pričakovati, da so vrednosti visoke pri otroku, ki kar naprej zboleva s kakšnimi virozami – in nizke pri povsem zdravem, kjer razen cepljenj ni bilo izziva za obrambni sistem…
Kontrole pa vzemite kot nekaj “za vsak slučaj” – le za odvzeme krvi na hektolitre bi se jaz malo puntala in bi želela natančna pojasnila, za kaj se kaj jemlje in kako bodo vrednosti vplivale na odločitve o cepljenjih oziroma na odgovore na okužbo.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Hvala za vaše odgovore. Upam, da bodo vrednosti res v mejah normale in da ne bo potrebe po nadaljnjih ukrepih.
Kar se pa tiče pojasnil na samem pregledu je pa to tako težko dobiti, ker brez izvidov težko kaj komentirajo, tam je bolj kot ne “tekoči trak”, so sicer zelo prijazni, samo tudi na izvid ne napišejo kaj dosti, praktično samo vrednosti in neko kratko razlago, ki pa laiku ne pove skoraj nič.
Zato so mi vaši odgovori res v pomoč.
Naš fantič je sicer pogosto prehlajen (brez povišane temperature), ker imamo doma “zlato prinašalko”, ki iz vrtca prinese vse sorte. Tako da smo imunski sistem verjetno že nekajkrat izzvali…
Hvala in upam, da mi ne bo več treba pisati pod to temo 🙂