imunost
Pozdravljeni!
Prosim za informacijo glede dolgotrajnosti imunosti na hepatitis A in B ter klopni meningitis.
Leta 1995 sem bila zaradi narave mojega dela cepljena proti meningitisu B (3x cepljenje in določanje protiteles – uspešno).
Leta 1996 sem se samoiniciativno cepila proti klopnemu meningitisu (prav tako 3x).
Leta 1996 pa sem imela cepljenje proti hepatitisu A zaradi potovanja (1x).
Zamina me, po kolikem času bi morala obnoviti cepljenja, da bi ohranila imunost ali sem mogoče že prepozna.
Hvala za odgovor, LP Tea
Spoštovani!
Cepljenja proti hepatitisu B rutinsko ni potrebno obnavljati, vsekakor pa bi bilo ob stiku s potencialno kužnim ostrim predmetom (npr. vbod z iglo) potrebno ponovno določiti protitelesa in po potrebi zaščito obnoviti (ali pa tudi ne, odvisno od rezultata).
Proti klopnemu meningitisu bi bilo po popolnem cepljenju (3 odmerki) zaščito obnavljati s po enim odmerkom vsakih 3 do 5 let. Glede na to, da je pri vas od zadnjega cepljenja minilo že 8 let, je smiselno zaščito obnoviti čim prej, naslednji odmerek pa potem prejeti že čez 3 leta.
Za (dolgo) trajno zaščito proti hepatitisu A morate prejeti 2 odmerka cepiva v razmiku 6 do 12 mesecih, dobri so bili tudi rezultati pri zamudnikih, ki so drugi odmerek prejeli 2 do 3 leta po cepljenju s prvim. Pri vas je od cepljenja proti hepatitisu A minilo že 8 let. Najtočnejši podatek o stanju imunosti bi seveda dobili s testiranjem protiteles peoti hepatitisu A, le malo pa zgrešimo, če zaščito obnovite z 1 odmerkom cepiva.
Pozdrav!
Nina