Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Implatanti, cena, zavarovalnica

Implatanti, cena, zavarovalnica

Pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Imam prirojeno hipodontijo, manjka mi 5 zob, od tega v 3 v vidnem sektorju (zgornji dvojki in leva zgornja štirica, ter spodnji petici.)
Glede na zdravje zob in močno kostnino sem se odločila za doživljensko rešitev, implantati.

Zanima me, če ima kdo izkušnje s podobnim primerom – vaše izkušnje in mnenja ter kako je z zavarovalnico glede financiranja.

Hvala za informacije.

Pozdravljeni,

kolikor imam izkušenj z povrnitvijo stroškov pri ZZZS v primeru hipodontije – niti enkrat niso bili uspešni. Vendar velja, če hočeš denar od zavarovalnice, moraš biti zelooo vztrajen.
Naj vam citiram moj odgovor (malo vseeno prirejen za vas), ki se nanaša tudi na vas: “preden si karkoli naredite, je potrebno oceniti ali imate dovolj tkiv (kosti in dlesni), da bo izbrana rešitev izgledala dobro. V vidnem sektorju je to prvo vprašanje, šele potem se pogovarjamo o vrsti rešitve. Če nimate dovolj tkiv, bo potrebno najprej rešiti ta problem – z umetno kostjo in/ali presaditvijo tkiva na to mesto. Če vam dvojka manjka naravno in je ortodont pripravil mesto je velika verjetnost, da ne bo estetskih komplikacij, če pa zoba enostavno že leta ni na mestu in mesto ostaja odprto več let, pa je običajno potrebna predpriprava. Seveda je pomemben podatek tudi, kako dolga je vaša ustnica in koliko rdečine (dlesni) pokažete ob nasmehu.
Implantat je dobra rešitev in tudi zelo trajna. Edina alternativa, ki bi vam jo jaz ponudila ob manjkajoči zgornji dvojki je le še polnokeramični Maryland mostiček – t.j. krilo, ki se iz zadnje strani prilepi na trojko nosi krono dvojke. Tudi ta rešitev je lepa in ni invazivna – nič ali minimalno brušenje trojke (kot za plombico), je pa cenejša.”
To je del odgovora za dvojke, kar se tiče štirice zgoraj je podobna zgodba, potrebno je preceniti višino vašega nasmeha, koliko tkiv ob tem pokažete. Od tega je odvisna težavnost estetske izvedbe. Protetično je tako: prvi izbor je definitivno implantat (z ali brez estetske predpriprave), šele daleč na drugem mestu je most.
Kar se spodnjih petic tiče, tu rdeča estetika ni na prvem mestu in sigurno je prvi izbor implantat, mostiček le v primeru da bi vio to odklanjali.
LP ANdreja

Hvala za izčrpen odgovor.

Mnenje kirurginje je, da imam kostnine dovolj. Glavno vlogo seveda igrajo finance ( ki se pa začnejo od
5000 € – zasebnik pa do 8000€ – javna stomatološka ustanova.)
Govori se tudi, da če manjka več kot 6 zob, zavarovalnica nekaj pristavi.
20 let se že zdravim, zadevo bi rada zaključila.

Kolikšna pa je življenjska doba Maryland mostička? Sklepam, da je tudi samoplačniški.

Pozdravljeni,

seveda je kostnine na tem mestu dovolj za vstavitev implantata, pri še tako resorbirani čeljusti ima mesto zg. 2 vedno dovolj kosti. Problem je v estetskem volumnu vaših tkiv. To vam bo povedal tisti, ki bo potem odgovoren za izgled vaše krone, t.j. tisti, ki bo krono izdelal.
Kolikor vem je samoplačniški, a ker ne sodelujem z ZZZS nisem prepričana. Maryland most je trajna rešitev (nad 10 let) vendar so možne nenevarne a neprijetne komplikacije: lahko se odcementira. V tem primeru se ga enostavno pritrdi nazaj, vendar to pomeni obisk zobozdravnika…
LP Andreja

Mogoče pa komu s podobnimi težavami tale informacija pride prav.

Iz prve roke lahko povem, da zavarovalnica NE krije 5 implantatov, manjkati mora najmanj 6 zob.
Odobrijo pa zobne mostičke in proteze, iz najcenejših materialov. Prav tako se cene pri zasebnikih ali javnih ustanovah zelo razlikujejo, zato je dobro obiskati več strokovnjakov in zbrati predračune. Sama lahko povem, da sem za isto storitev in enake materiale dobila predračun, ki se razlikuje za več kot 3.000€, s tem da javna zdravstvena ustanova v račun šteje tudi izdajo predračuna in vse ostale drobnarije, zasebnik pa en implatant zaradi količine podari.

New Report

Close