Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Implantati in ortodontsko zdravljenje

Implantati in ortodontsko zdravljenje

Spoštovani!

V svoji mladosti pri nekako 12 letih sem začela nositi snemni zobni aparat. Takrat so mi odstranili eno zgornjo desno štirico, ker je trojka rasla visoko nad dvojko in štirico. Na levi strani zgoraj je bilo stanje zelo podobno, a mi štirice niso odstranili (sicer so jo hoteli, ker pa je bila zdrava se jaz nisem odločila, kar je bila morda napaka) mi pa na tej strani manjka osmica zgoraj. Po dveh letih sem prenehala z zdravljenjem, saj stanje ni bilo boljše. Rečeno je bilo, da imam ozko čeljust.
Pred približno 15 leti sem ponovno obiskala ortodonta. Ko je pregledal moje stanje zob je rekel, da mi ne morejo pomagati. Vedno bolj si želim urediti zobe, čeprav sem stara že 45 let. Zaradi visoko izraslih obeh zgornjih trojk, ki ležita med dvojko in štirico na levi strani oziroma med dvojko in petico na desni strani si ne morem privoščiti sproščenega nasmeha in sem zaradi tega nesamozavestna, zadržana in zelo nesrečna. Naj omenim, da imam odprti ugriz in se mi zadaj zobje zelo obrabljajo.
Sedaj se mi je pojavil še en problem. Moj izbrani zobozdravnik se je pred tremi leti preselil in bi morala izbrati drugega, ker pa mi je zaradi mojih zob zelo neprijetno kazati zobe pred »tujci« sem zanemarila zobe in se bojim, da imam karies ali še kaj hujšega, saj se mi občasno pojavljajo bolečine. Seveda ne mislim več odlašati z obiskom zobozdravnika, da mi popravi zobe in me zanima v primeru, če bi dobila več implantatov ali se v takem primeru sploh izvaja ortodontsko zdravljenje s fiksnim aparatom in če se, kakšni so uspehi v tem primeru? Kakšno je brezhibno stanje zobovja, da ortodont sploh prične z zdravljenjem? V kakšnem stanju morajo biti zobje oziroma v kakšni »kondiciji« morajo biti? Lahko napišete kaj več o tem, saj je na splošno rečeno, da morajo biti zobje sanirani, pa je to zelo splošen in širok pojem. Zanima me tudi, če je tehnika v zadnjih letih napredovala, da bi mi ortodont glede na moje stanje zob lahko pomagal, ker sem res obupen primer nad katerim so kot že rečeno pred 15 leti ortodonti dvignili roke in me odslovili. Bi bilo danes drugače?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!
Za začetek in za spodbudo naj vam povem, da je v zadnjih dveh desetletjih ortodontija pri nas doživela precejšenj razcvet in da s sodobnimi ortodontskimi tehnikami danes res lahko pomagamo tako rekoč vsakemu pacientu, ki si tega želi. Res pa je, kot že sami omenjate, da so predpogoj za ortodontsko zdravljenje zdravi oziroma sanirani (popravljeni) zobje in tudi zdrava obzobna tkiva. Sama leta pa za premikanje zob niso nobena ovira. Sprašujete tudi, ali je možno ortodontsko zdravljenje po vstavitvi implantatov. Tudi to se v praksi dogaja, čeprav to ni najboljša možnost. Potrebno je namreč vedeti, da implantata ne moremo premikati, premikamo lahko samo zobe. Včasih nam implantat lahko ravno zaradi te svoje lastnosti tudi koristi, vendar le, če je postavljen na pravilnem oz. optimalnem mestu. Glede na to, da še nimate implantatov (niti še ni povsem gotovo, ali jih res potrebujete), je najbolje, da vaš zobozdravnik in ortodont skupaj načrtujeta celostno oskrbo vašega zobovja. Le tako boste lahko prišli do idealnega rezultata vašega zdravljenja. Torej le pogumno! Srečno!
Stanka Herman

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Spoštovani !

Stara sem 25 let.Čez en mesec si grem “nalimati” fiksni zobni aparat.Naj bi bil novejši nekakšna “speed”verzija s samoliplivimi zvezdicami in naj bi ga imela najvec 2leti.Aparat pa moram imeti da mi pomakne obe 1ki ker stediščnica je pomaknjena v levo stran za 1mm ker 2in 3 na levi strani imam mlečna,ni stalnih in ni zametkov.Zanima pa me se vase mnenje.Ko bodo enke na svojem mestu in če si takrat nebom upala privoscit inplantantov ali se potem namesti provizorne zobe da se enke ne bi pomikale?In koliko casa zdržijo provizorni zobi?

Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!
Iz napisanega razberem, da nameravate vaš problem reševati interdisciplinarno, to pomeni, da bodo sodelovali zdravniki različnih specialnosti. Vsekakor je potrebno, da je pred začetkom dejanske obravnave izdelan načrt zdravljenja v celoti. Če imate glede implantatov pomisleke, je prav, da to poveste svojemu zdravniku in morda zadevo že sedaj zastavita drugače. Z njim se pogovorita tudi o vseh ostalih vprašanjih, ki vas begajo. Kakršnakoli negotovost z vaše strani namreč ni dobra popotnica za zdravljenje, zato je prav, da vse nejasnosti razjasnite pred začetkom zdravljenja, saj bo le to samo tako lahko uspešno. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close