Najdi forum

Spoštovani,

imam prošnjo za mnenje glede te zadeve, če se ga morda lahko da na podlagi napisanega…..

10 let nazaj sem si dala zdreti zgornjo levo enko, ker sem imela pred tem 10 let z njo probleme. Skozi vneta korenina, nikakor se ni pozdravilo, niti po apikotomiji ne, potem je še korenina počila al nekaj takega, zob itak bil črn, skratka zob je bil za ven in sem to opravila pri dr Simončiču, ki mi je hkrati s puljenjem tudi vstavil implantat in po nekaj mesecih sem dobila še zob (krono) in to je blo to. Od takrat vse ok, nobenga problema. Tudi ko mi je delal to, nikoli ni bilo govora, da ne bi bilo možno, da ne bi imela dovolj kosti, al da so kaki drugi problemi. Je pa ta krona malce višja od desne enke, kot da bi se dlesen na tej implantatovi strani že takoj po puljenju malce umaknila in mora biti zato krona malce višja, ampak ne veliko. Par mm je krona višja od desne enke, je pa skorajda poravnana z levo dvojko. Skratka nič groznega in ne moti, vse pa zgleda točno tako kot je pred 10 leti.

No pred časom sem pa dala slikati ortopan pri moji zdravnici zaradi modrostnih zob, pa je komentirala,
kako je ta implantat (štift) dolg, da ponavadi so čist kratki. vsaj ti ki se zadnje čase delajo. Potem je pa še omenila, da se ji zdi, da je okoli implantata malo ‘prostora’ in da bi se tam morda kdaj lahko kake bakterije razvile. Ne da so, ampak da bi se to morda kdaj lahko zgodilo. Kot rečeno zaenkrat nimam problemov.

Sedaj sem bila pa pri oralnem kirurgu zaradi modrostnega zoba in je tudi on nekaj si ogledoval implantat. Fizično je dlesen gledal nad njim, potem je pa še sliko nekaj gledal, pa nič rekel. samo ‘mal gledam ta vaš implantat….’. in sem seveda rekla ‘ja, kaj pa je narobe?’ pa je potem vprašal kje sem to delala, sem povedala, in ni nič več hotel komentirati. sem spet poskušala vprašati, pa je takoj na drugo temo šel. Potem pa nisem želela biti nadležna več… ker se res ni dalo iz njega nič zvleči.

Skratka na podlagi vsega skupaj sklepam, da je očitno s tem implantatom nekaj narobe, pa nihče noče povedati kaj. Tako da me zanima, kaj bi lahko bilo. Sploh glede na to, da nimam nobenih problemov in da je očitno vraščen v kost, saj stoji? In če je res nekaj narobe in bo moral ščasoma iti ven, kaj pa potem, a se luknjo ‘zafila’ z nečim, zašije in potem imaš pač mostiček? Nekako me je kar groza, da je nekaj narobe, pa da bo moral iti ven in bom kar luknjo v čeljusti imela….take zadeve 🙂 tako da bi bila hvaležna za kak komentar.

Lp,

Mojca

Pozdravljeni. Stvar težko komentiram s strokovnega stališča, ker nimam rentgenskih posnetkov. Velja pa tudi v kirurgiji pravilo, da nečesa, kar ni pokvarjeno, ne popravljamo. Če nimate z zobom nobenih težav in ste s stanjem zoba zadovoljni tudi po 10 letih enako kot takoj po izdelavi protetike, potem gre za stanje, ki bi si ga želel vsak implantolog pri svojih pacientih. Dolžina implantata je odvisna tudi od tega, kdaj vstavljamo implantat. Če ga je dr. Simončič vstavil takoj po izdrtju zoba, je moral izbrati dolg implantat, saj je edina razpoložljiva kost, v katero se lahko privije implantat, med vrhom prazne alveole in nosnim dnom. Včasih se lahko sicer na podlagi rtg posnetkov zdi, da bo kakšen implantat povzročal težave, ampak, kot rečeno, pomembno je tudi, kako se počuti pacient in kakšno je stanje v ustih. Predlagam torej, da obiščete svojega terapevta in pustite, da se z zobom ukvarja čim manj zdravnikov, če svojega mnenja ne morejo izraziti naglas.
Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

Imam prošnjo za mnenje glede implantatov. Sem brez vseh modrostnih zobov. Nimam spodaj na desni strani zoba 6 in 7.
Ali je dovolj samo implantat na mesto 6. Ali bi bilo dobro tudi 7, glede ugriza.
Sprašujem samo zaradi financ. Drugače vem da imam pogoje za vstavitev. Hvala.

Pozdravljeni. Število zob, ki jih je smisleno nadomestiti, je s strani pacientov največkrat odvisno od financ, kot sami priznavate, s strani kirurgov ali zobozdravnikov pa predvsem od stanja v ustih, od odnosa z zobmi v nasprotni čeljusti, od razpoložljive kosti itd. Če imate v zgornji čeljusti še sedmico in morda tudi osmico, potem je smisleno nadomestiti tako šestico kot sedmico. Na splošno pa velja, da naj bi imel človek vsaj po 6 griznih enot na vsaki strani. Če imate zgoraj še sedmico (in morda osmico) potem bo ta začela izraščati v vrzel spodaj in nastopijo lahko težave tudi ob zgornjih zobeh, če v spodnji vrsti nimajo antagonista.
Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close