Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Impetigo

Impetigo

Spoštovani,

hčerka 15 mesecev stara ima impetigo. Začelo se je prejšnji petek, da gre za impetigo smo ugotovili 5 dni kasneje, v sredo. Še pred tem je v ponedeljek dobila vročino, ki je trajala do četrtka, najvišja je bila zvečer do 39. Za impetigo je pediatrinja dala navodilo, da najprej očistimo z jodom, nato pa namazemo z antibioticno kremo 2x na dan. No, rana, približno 1 cm² povrsine, se nahaja na robu ust in nikakor ne gre na bolse. Okrog ust so se pojavili tudi drugi mozoljcki, kljub mazanju in pokrivanju, eden je celo na ustnici. Od srede hčerka tudi skoraj nič ne jè, saj ima oz je imela tudi afte potem. Je sicer kar energična za vso to situacijo, vendar kar precej sitna in jokasta.

    No da nadaljujem k mojemu vprašanju. Trudimo se pokrivat rane in ne ponujamo dude če se le da, vendar z jokom in slino se vse odlepi, tudi če lepimo 20x na dan. Zato se tudi še naprej širi, saj so prsti veliko po ustih. Klicala sem na urgenco, kjer so rekli, da antibiotika ne dajo dokler niso izpuscaji po celem telesu. Vendar me skrbi zaradi izpuscaja na ustnici, kajti pod njim tudi krvavi občasno iz dlesni. Je možno da je impetigo prišel tudi v usta? Je to lahko nevarno in jo vseeno peljem pogledat na urgenco?

Pozdrav!

V kolikor je težko pokrivati, v koliko se širi, v kolikor so spremembe tudi v ustih je pametno pokazati pediatru.

Infekcija se lahko zelo hitro razširi, pri majhnem otroku je težko pokrivati in preprečiti širjenje, zato je odločitev o antibiotiku včasih prej kot pri starejšem otroku.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Lepo pozdravljeni,

sina že skoraj dva tedna mažem s kremo Fucidin, zadnjih 8 dni poleg mazanja prejema na 6 ur tudi praške Flukloksacilin. Stanje se še vedno ni umirilo. Sicer se po dodanem sistemskem antibiotiku ne delajo nova žarišca, toda stara se ne zdravijo. Kako ukrepati naprej, ker po 10 dneh sistemskega antibiotika ne bo koža zdrava?

Je možno, da imamo opravka s tipom baterije, ki je zelo slabo odzivna na zdravljenje?

Pozdrav!

Na žalost pri nas ni možno dobiti bacitracin praška, kar je antibiotičen prašek, ki je zelo dober za zdravljenje impetiga.

Dobi se v Avstriji imenuje se Baneocin- na recept, v Bosni pa je pod istim imenom, kot je bil v Sloveniji- Bivacyn.

Zelo nerad govorim o imenih zdravil, tokrat ne gre drugače.

Kaj drugega vam težko pomagam.

Lp

Po

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Ni problema, če je v Avstriji, samo da bi imeli nadzor nad impetigom in ne obratno. Se zadeva kljub vsemu zdravljenju širi na sorojenca, čeprav opazujem spremembe in sem ju takoj začela mazati s Fucidinom.

Verjetno pa to ni stvar za dežurno in počakam do ponedeljka (ko mu bo zmanjkalo Flukloksacilina)  pediatrinjo, kjer je do sedaj voden?

Še enkrat hvala.

Lp

Mirno počakajte do ponedeljka, je pa pomembno, da so vsa žarišča pokrita z obližem!

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close