Imena pasemskih mačk in psov
Pozdravljeni,
vidim, da imajo pasemski psi in mačke takšna dolga, “kraljevska” imena. Zanima me, ali je kje določeno, kako se imena določajo? Kot vidim, je na začetku ime psarne oz. mačkarne, potem pa več imen živali, pri čemer se eno začne s črko legla, ki je, kolikor razumem, tudi “klasično” ime te živali, tisto, po katerem jo kličejo.
Sedaj me pa zanima, ali so kakšna pravila za to? Ali vzreditelji sami določajo imena? Ali morajo biti legla vedno v istih črkah ali ne? Ali sami izberejo imena ali je tudi tu kakšno pravilo? Ali ko pridejo do konca abecede, začnejo od začetka? Pa recimo da se odločiš, da boš kupil eno mačko, ki še ni skotena, in da bi šlo za leglo A. Ali se lahko dogovoriš z vzrediteljem, da bo tej mački ime recimo Amadeus in ne Antonius, kot bi ga morda želeli poimenovati oni?:)
Zadeva mi je interesantna, na to se sicer ne spoznam, kaj pametnega na spletu nisem našla, zato sprašujem.
Hvala za odgovore.
Imena si lahko zbere vzreditelj in ni nujno, da so angleška in dolga. Mladičkom je lahko ime Pika, Poki, Petrček in Pinka, če so vzreditelju takšna imena všeč 🙂 ima pa večina vzrediteljev raje tuja in daljša imena, od koder lahko potem po želji novi lastnik izpelje klicno ime ali pa psa/mačka poimenuje čisto drugače. Torej: rodovniško ime je Royal Sweetheart, lastnik jo pa lahko kliče kakor želi: Royal/Sweety/Maca/Kali/,… 🙂
Prvo črko imena legla si izbere vzreditelj sam. Lahko ima vsa legla na npr. črko A, lahko ima prvo leglo na B, drugo na Z,…lahko gre po abecedi in začne potem znova,..v glavnem po želji.
To, da bi bodoči lastnik izbral rodovniško ime mladiča, je odvisno od vzreditelja. Eni se s tem strinjajo, drugi ne.
Omejitev je edino mislim da pri dolžini celotnega imena (z imenom psarne vred), nisem pa 100%.