imena
Z možem sva še pred 3.mesecem nosečnosti imela razdelan seznam imen. Štartala pa sva s te pozicije – hotela sva ime (fantovsko ali dekliško), ki bo imelo samo 4 črke, torej kratko, jasno. Hotela sva malce nenavadno ime… In sva – še preden sva vedela za spol – izbrala dve imeni: za fanta SVIT – ki je slovensko ime in precej redko, tako, da nekateri mislijo, da je angleško SWEET, za punčko pa ZOJA, ki je zaenkrat še nismo porabili, morda nekoč…
Sicer imava na zalogi še nekaj lepih, pa ne prav pogostih imen:
Tjaž, Troj, Adam (tega si je “sposodila” moja prijateljica), všeč so nama tudi Krištof, Erazem, Tristan, Izak, Maj…za punce pa:
Ajda, Neža, Maša, Zarja…
Pravzaprav je pomembno tudi, kako se pišeta, ali bi rada ime, ki je lahko izgovorljivo, ali vama je vseeno, kako dolgo bo otrok potreboval, da se ga nauči (sinovo je kar težko, za zdaj je po njegovo kar Zit)…
Izbiranje imena, pravijo, je pomembno, ker otroka nekako definira. Poznam nekoga, ki se piše Racman in mu je ime Jaka – no, ja, starši so sicer imeli smisel za humor, vendar je to po moje do otroka kar malo zlobno…
T
Pošiljam ti tale link, kjer boš morda dobila kakšno idejo za ime. Z možem pri izbiri imena nisva imela večjih težav, saj sva se že pred nosečnostjo pogovarjala o imenih, tako je padla ideja za fantka- Elias in za punčko- Aiša,če bomo imeli še enega fanta bo zagotovo-Sven
http://directory.google.com/Top/Home/Family/Pregnancy/Baby_Names/
Pozdrav,
Pety
imaš ti tudi Svit-a :))))) .. moj sine je Svit, to ime sem ‘izbrala’ že kot majhna punčka .. in na srečo se je partner z njim strinjal … in moram ti povedat .. da ravno to .. ko praviš Sweet … to v tujini res navduši … in imenu da še nekaj pozitivnega, poleg samega pomena v slovenščini .
drugače pa, je polno knjig z imeni, meni so najbol všeč tista imena s pomenom.
LP,
Barbara.
Ja, midva sva za punčko – kar je seveda bila utvara, ker punčk pri njih ne delajo, ha, ha – torej Zojo sva izbrala takoj, za fanta sva se malo lovila, potem pa sem nekega dne gledala Odklop in v odjavni špici zagledala ime Svit. Takoj sva bila oba navdušena. Aja, prej sem še pozabila napisati najino drugo najljubše ime – za fanta, seveda, če bova kdaj imela še kakšnega otroka. To je JOŠT. Tudi sineku je všeč, ker ima krasno videokaseto z naslovom Prvi sneg, risanko, v kateri je en ljubek raček Jošt, ki ne uboga mamice in si na poti na jug zlomi perutničko, potem pa mora preživeti zimo kar na Irskem. Je sinhronizirana zadevica, mi smo jo enkrat gledali na teve, potem pa jo je mož kupil, ker je bila meni tako všeč, da sem kar jokala zraven.
Priporočam, morda bo na sporedu čez praznike na TVS, vam bom povedala, če kaj izvem, da si jo boste lahko snemali…
T
Za prvo ime – Zala, sva se prav hitro zmenila (če bi bila deček, bi bil Janez). V drugo nisva imela ideje in sva brala Staro slovensko pratiko; najprej jaz, nato pa še mož. Dolgo sem brala in našla ime, ki mi je bilo nadvse všeč. Nato je dolgo bral mož in naenkrat rekel: “Dobro ime imam!” “Povej,” sem rekla. Ne boste verjeli, izbral je isto arhaično slovensko ime kot jaz: Mariša. V tretje smo veliko razmišljali: sin je Aljaž Janez (če bi bil deklica, bi bil Tonja).
Pozdrav!
Nina