imela bi še enega otroka, stara pa sem čez 40, sem trola?
ma dejte no, s to patetiko. jasno, da vedno lahko pridejo NEPREDVIDLJIVE situacije, a dejstvo je, da ne rabiš biti ravno genij, da bo današnji pričakovani življenjski dobi izračunaš, koliko časa te bo otrok lahko še imel in jasno, da če se otroke spraviš delat pozno, te bodo prej izgubili, verjetnost, da se bodo ukvarjali s tvojimi boleznimi in problemi je pa še toliko večja.
in naštevanje nekih primerov, ki pač štrlijo iz povprečja, nič ne spremeni teh dejstev. samo eni si pač radi mečete pesek v oči, dejstvo pa je, da tisti, ki pozno rojeva (pod pozno mislim 40+) igra neprimerno nevarnejšo rusko ruleto glede vseh teh reči.
lahko je pa seveda pametovat, dokler se tebi osebno kaj ne zgodi.
in p.s. – tudi jaz sem mamo zgodaj izgubila.
To svoje mnenje podajam, čeprav ne poznam materinstva.. mi še ni bilo dano biti mama, čeprav upam, da mi nekoč bo.
Jaz bi rekla – go for it! Oba si želita otroka! Imata dovolj sredstev, da si lahko privoščita še enega otroka…. kakšn je razlog, da ne bi imela novega otročka? V današnjem času je tako, da štirideset let ni nič…. Sto let nazaj so petdesetletni ženici rekli starka, kdo bi to rekel današjni petdesetnici? Noben. Moja mama je še pri šestdesetih taka, da naravnost cveti. Kdo bo otrok šel iz pubertete, bosta vidva šestdeset…. če bosta zdrava, bo to lepo obdobje…. skratka, ne bosta hodila s palčko naokoli…. Pa povprečna življenska doba je itak ratala skoraj 85 let….
Temu otroku se bosta lahko oba posvetila, ker sta starejša dva že samostojna. Pomislita kako sta se lahko posvetila dvema otrokoma naenkrat…. to je bilo težje, tudi če sta bila vidva še mlada.
(Aja še to sem tela povedat; čeprav ste včasih zelo nesramne, ste znale danes fajn obračunat z župnikom :-)) svaka čast vam :-))
Ok, leta pa zdravje pa mena pa najstništvo, to je vse odvisno od posameznika do posameznika. Eni so že pri 30 kot 60 letniki (moj brat :-))) nima kondicije, je bolan,…. Oče (60) pa je kot 30 letnik, kondicije več kot vsi otroci, od zdravja kar poka, nikoli bolan, vsi izvidi krvi odlični,…
Bi oče imel lažje dojenčka, kakor brat, če tako gledam. Pač to je vse odvisno od osebe same.
Se pa bolj vprašam, zakaj želja po še enem otroku? Vam je postalo dolgčas? Ste do zdaj skrbeli za vse, zdaj pa nimate kaj delati? Jaz komaj čakam, da bosta otroka toliko stara, da me ne bosta več 100% potrebovala, komaj čakam, da pride tudi moj life na vrsto. Sedaj moram moj čas vedno nekomu prilagoditi. Mah, mi ne pride na misel, da si še enkrat “zakompliciram” življenje. Z veseljem čakam čas, ko bova z možem spet imerlo malo več časa samo za naju.
Me pa skrbi, če sta se z možem na skupni poti oddaljila in potrebuješ nekoga ob sebi in to misliš kompenzirati z otrokom, potem to ni ok.
Ne imej otroka zato, ker ti je postalo dolgčas.
Punce hvala. Jaz najbolj razmišljam za kasneje. Ne ta hip, ko bi rodila, itak bi bila še mlada in polna elana. Razmišljam globje, širše, dalj. Kaj bo, ko bo dete staro 10 ali več, najstnik, takrat te otrok skoraj še bolj potrebuje kot na začetku. Za vzgojo gre ogromno energije, vsega …Jaz pa bom 50, 60 letnica, torej stara in starost lahko prinese veliko sprememb.
Vem, nekdo bo dejal, ma kaj tako razmišljaš, mogoče zato, ker že imam dva otroka in vem kako to gre. Me meče, razmišljam, želim, pa sem očitno prevelik skleptik, zato bo to ostalo pri željah, ki jih bom zapolnila s čim drugim;)). Hvala še enkrat, imele smo dobro debato!
Malo potrpi, pa bo minilo. Mene je tako dajalo za tretjega tam nekje okrog 38. leta. Danes jih imam 44, pa se vsake toliko zahvalim onemu tam zgoraj, da nisem šla v to. Ker vidim, da nimam več potrpljenja in živcev za majhne otroke, pa energije mi zna na trenutke zmanjkati. Mojih dveh najstnikov pa nič ne moti, če kdaj pa kdaj tudi popoldne zadremam ;-)))
Imela sem sodelavko ki je zdaj že v penziji, imam pa še stike. Ima 5 otrok, ,med prvim iz zadnjim je 19 let razlike. Danes je stara 61 let, ta mlajši 18.
Ni mu kos, on jo vrti in prinaša okrog 100 na uro.
Ona pa zaslepljena, nemočna, izžeta…se ukvarja z bolnim možem, za tega mladostnika nima časa…
Škoda. Ko je bila noseča ni takole izgledalo – bila je še vsa zdrava in čila, danes pa na operacijah za koleno, pa kolk, pa … oh ja.
Sicer nisem v tej koži, kamor se hočeš dajat, vendar vidim starše, ki imajo otroke po 40 letu in ti povem, da jim gre dejansko boljše kot tistim, ki jih imajo pri 25-ih. Tako ali tako se pa ne boš z njim igrala nogometa/ z njo odbojke, kakorkoli že.
Glede zdravstvenih problemov je pa večja verjetnost pojava trisomije starejša kot je ženska. O tem se lahko posvetuješ z ginekologinjo, ki ve o tem več kot jaz.
..kako ste lahko tako sebične…kakšna nenaklonjenost življenju, kakšna skropucala od žensk ste…
spoštovana…
če sta oba za..in sta mlada in zdrava se odločita za…otrok vaju bo pomladil in vama dal elana…in vedita, da vama nobena preiskava ne mora zagotavljat 100 procentno, da bo otrok zdrav…pa četudi bi imela 20 let…navsezadnje lahko vsaka ženska rodi “zdravega ” shizofrenika, ok…toliko o vseh bojaznih…
Če nista strahoprtca in sta odprta življenju pol bosta rekla jaaaaaa..
sama sem prvič rodila pri 33-ih…drugič pri 36-ih….in nameravam do 40-tega ŠE ENKRAT!!!! če bosta Bog in narava dovolila!!!!
Sebične? No ja, jaz temu ne bi rekla sebičnost, temveč kanček zdrave pameti. Da ne bo na koncu tako, kot pri eni moji znanki, ki se je pri 40-ih odločila še za tretjega otroka, ker sta prva dva že praktično odrasla, mož pa več ali manj odsoten!!!! Danes, ko jim ima 45, pa ugotavlja, da je za vse sama in kako ji otroka nihče noče “merkat”!!!!!!!
meče me, 16.02.2011 ob 15:19
zadnje čase me zelo meče, želim si še tretjega otrka. Doma sta že dva najstnika. Pogoje imamo vse, in želja po otroku je velika. Mož se le nasmiha in pravi, da je takoj za. Jaz pa seveda poleg želje vidim tu še najina leta, stara sem mal čez 40. nato štejem, ko bom imela 50, bo otrok imel okoli 10, jaz bom kot babica, on pa poln elana. pa si dopovedujem, da to ni v redu, taka razlika. Počutim se odlično, tudi izlgedam ene 10 let mlajša. Ampak leta so leta, velik rizik je nosečnost po 40, telo, prenašanje …
Sem smotana ane… kaj menite, prosim za izkušnje žensk, ki ste rodile po 40, 42.
Hvala!
Stara tema nova budala. Upam, da nisi ti tista krota ki je narodila otroka u redko boleznijo da ga moramo zdaj plačevat mu tablete operacije in zdravljenje solidarnostno vsi državljani.
Vašim degeneriranim otrokom je treba dat samo eno, injekcijo iz usmiljenja.
Otroke ser ima do 25-ga, ko si še niste navlekle vseh picajzlov pa hpvja in gonoreja pa aidsa in pridelale miomov v svojih postojnsko množično obiskanih smrdljivih luknajh.