Ime Gabrijel
super ime, tudi pri nas je bil med fantovskimi alternativami, pa smo dobili punčko.
sicer bi pa jaz otroka poimenovala kar Gabrijel, z j-jem. ne vem zakaj bi bilo brez te črke lepše, mogoče bolj tuje in moderno, ampak navsezadnje otroka ne kličeš gabriel, ampak gabrijel. no, odločitev je tvoja oz. vajina.
glede poplave kratkih imen pa: so bila tudi meni vedno všeč, ampak sem ravno zadnjič nekje prebrala, da ob poplavi novodobnih imen včasih ne veš ali mamica kliče otroka, papigo ali hrčka… pa ne mislim biti žaljiva, nikakor ne. tako da je lahko ime, ki zveni malo starinsko zelo lepo in posebno. če je bilo pred 20 leti v vsakem razredu pet andrejev, tri mojce, dva davida in štiri maje, bodo morda kmalu tri lane, dve niki, štirje lukci, pa še kaka ema, ela, tia, lia, gal, naj, maj, itd.
meni je ime že od nekdaj všeč. me pa nekaj zanima … žensko ime Gabrijela je v “praksi” zelo pogosto skrajšano na Gabi… tiste, ki že imate fantke s tem imenom, vam uspeva, da ga vsi kličejo po imenu v celoti? jaz sem namreč, ko sem še imela to ime v igri za sinčka, ves čas imela v glavi asociacijo Gabi … poznam pa en primer, zdaj že pokojnega moškega, ki mu je bilo ime Gabrijel, klicali pa so ga Jelko!?!?
sicer pa mi je tudi Gaber všeč, ampak z našim priimkom se Gaber sliši kot še en priimek in zato ni prišlo v upoštev :-))))
Mi vztrajamo, da je naš sinko Gabrijel in ne kaj drugega, tako da ga zaenkrat vsi kličejo z neskrajšanim imenom. Bomo pa videli, kako bo to šlo vnaprej, ko bo enkrat šel v vrtec, šolo itd. Če bo sam hotel, da ga kličemo drugače, s kakšno skrajšano varianto, ga bomo pač tako klicali. Vsekakor pa upam, da bo ostal kar Gabrijel 🙂
Za nas je Gabriel in pika. Ko je na začetku kdo poiskusil s kakšno okrajšavo sem enostavno popravila….ste se zmotili sinu je ime Gabriel in ne …..
Na splošno pri vseh imenih ne maram okrajšav in pravzaprav tudi pomanjševalnic ne. Če je Katja naj bo Katja, če je Katka naj bo Katka. Obe imeni so luštni ampak uporablja se tisto katerega so starši izbrali.
Tko bo dokler imam jaz kaj besede :))))
Točno tako. Domači morajo vztrajati in ne dovoliti, da ga kličejo drugače. V naših krajih npr. ime Anton ljudje popačijo v Tone. Vendar poznam enega, ki je pri 30 še vedno Anton, ker so ga vsi domači tako klicali in tudi drugim se ni odzval, če so ga poklicali drugače. Skratka, se da!
Ali npr. ime Robert. Posebno malemu dečku še domači ljubkovalno pokličejo Robi. Ampak potem se rado zgodi, da taka oblika ostane potem za vse življenje. Če pa starši že od malega pokličejo dečka le z imenom Robert, potem bo tako tudi ostalo in ga noben ne bo poznal pod imenom Robi.