Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija imamo diagnozo: infekcijska mononukleoza

imamo diagnozo: infekcijska mononukleoza

Pozdravljeni.

Sporočam vam, da smo dobili (končno) potrjeno diagnozo. Da veste, o kom govorim – punčka s povečanimi bezgavkami.

No, in sem se zapodila na net, da se malo poučim o tej bolezni. Veliko jih je starejših (najstniki in odrasli), ki so na raznih forumih govorili o tej bolezni. Vsi povprek so jamrali, kako jih je bolezen “scuzala”. Sem sicer našla tipične znake, pa vendar me še nekaj zanima; sedaj je en teden (točno), ko so mali vzeli kri. Rekli so, da so bili takrat jeterni testi okey. Mala se še vedno dobro počuti, skače okoli, temperature zaenkrat nima, bezgavke se mi zdi, da so manjše na pogled, se jih pa še vedno otipa. Apetit tudi ima in pije dovolj. No, zanima me, ali se lahko sedaj stanje poslabša ali je to to. A gre bolezen h koncu?

Kaj pa glede imunskega sistema – a ji je ta sedaj padel? Predvidevam, da malo je, a me vseeno zanima, če pri tej bolezni zelo pade imunski sistem. Tega nisem nikjer zasledila.

lp, suzana

Pozdravljeni;

Če so vaši hčerkici potrdili mononuklerozo, pomeni za ima zelo oslabljen imunski sistem. Toda da potrdiljo le-to bolezen se ta pokaže na krvi po cca. 3 tednih.

Mojemu sinčku so pri dveh letih ravno tako sumili, da ima mononuklerozo, toda hvala bogu je ni fasal. Imel pa je vročino, kašelj, zelo povečane bezgvke, gnojno grlo,…. Okreval je zelo dolgo, skoraj dva meseca. Vsak teden smo morali na odvzem krvi.

Bilo je res hudo, toda samo da je sedaj vse ok.

LP in upam, da se čimprej pozdravite

Pozdravljeni, Suzana,
veseli me, da ste končno prišli do diagnoze. Tale infekcijska mononukleoza je za manjše otroke dosti blažja bolezen, večji otroci in adolescenti pa lahko imajo hude težave in jih resnično precej dotolče.
Glede na potek bolezni in izvide jetrnih testov in potek, kot ga vidimo pri drugih otrocih, je manj verjetno, da bi se še kaj poslabšalo. Deklica bo vedno boljša, bezgavke se tudi počasi zmanjšujejo. Pozorni bodite le na to, da se kaj ne udari v trebuh, ker so ob tej boletni LAHKO povečana tudi jetra in vranica.

Čim manj težav in lep dan,
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Odgovorila bi še Soncu,
danes lahko diagnozo mononukleoze ugotovimo skoraj takoj. Če je strep test negativen, se odločimo za odvzem krvi, ki nam pokaže tipično virozo. V največ 1 tednu (v našem laboratoriju pa v 3-4 dneh) pa je pozitiven tudi hitri monotest (ki dokazuje posebna protitelesa). Če odvzamemo protitelesa na E.Barr virus, imamo izvid v nekaj dneh. Seveda, pa ne takoj v začetku bolezni, po 1 tednu pa že. Torej lahko diagnozo mononukleoze postavimo v 3-4 dneh po začetku bolezni.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close