imam vprašanje o veri
Saj o tem govorim: kakor je religija zmotljiva, tako je tudi znanost. Vse kar sem hotel je to, da se znanost ne podcenjuje in jo vidi le slabo, medtem, ko se religija fanatično povzdiguje v neko edino odrešenje…
Poleg tega, ko govorim o znanosti, govorim o njenem potencialu konkretizirati tisto, kar smo do zdaj samo verovali. Znaost ima ta potencial, da vero konkretizira.
Pa da ne bom samo nekaj govoril o povezavi med znanostjo in duhovnostjo, si prebrskajte nekaj zanimivih člankov iz te perspektive, da bo bolj jasno o čem govorim:
Jonson, o slabi znanosti in fanatični veri ves čas samo ti govoriš. Razel kolikor je edino odrešenje zate kar znak fanatičnosti. O Kristusu odrešeniku pač ne moreš reči da gre za fanatizem.
Še posebej ker za sedaj imamo samo neko “obljubo” da bo znanost vse rešila. Jaz sem hodil v tako šolo, na primer. Kjer je veljalo da Boga ni, da so si ga ljudje izmislili ker niso razumeli strel in neviht. In da bo znanost vse rešila. Do takrat bo pa Kardelj povedal kaj in kako… Kakšna prevara!
Jonson, res ni panike, malo se vrtimo v krogu, si rečemo, ja, saj o tem govorim/š, a gre za nekaj povsem drugega, pa o nekem podcenjevanju znanosti, ki tudi ne vem, kam spada. tako da…
glede linka po hitrem pregledu pa: čisti new age, samoodrešenje, ki ne potrebuje Boga, ker je človek sam sebi zadost in tako sva že v štartu na različnih bregovih. no, pa srečno.
Če že govorimo o Bogu: vse kar je ustvarjeno je od Boga in ni mogoče, da bi kaj pobstajalo brez njegove vednosti in volje. Ali lahko rečemo, da znanost ni od Boga?
Mislim, da si mogoče res prehitro pregledala link.
Bog ni samo nekje tam zgoraj, Bog je tu v nas in čaka, da se mu odpremo. Tako je Bog hkrati imanenten in emanenten. Vsepovsod: zgoraj in spodaj, levo in desno. V religiji in v znanosti.
Samoodrešenje? Saj Bog je v nas. Če ga ne bi bilo v nas, potem to ni Bog, ampak neka naša predstava o nekem bogu. Če ga ni v nas, potem nam je Bog nedosegljiv.
Bog je v vsem. Če ni, potem to ni Bog ljubezni, ampak Bog separatizma.
Znanost ni bog, ampak je način kako spoznavamo Boga. Religija ni bog, ampak je način, kako se preko aspiracije zlijemo z ljubeznijo (za katero rečemo, da je Bog ljubezen).
To ni new age, ampak razumevanje iz katerega preko znanja nastane modrost. Skozi modrost se znanost in religija zlijeta.
Jonson, na trenutke si slišati tako krščanski potem pa odpelješ stvar nekam po svoje. Seveda, ker se pogovarjamo o nedokazljivem, ti nihče ne more dokazati zmote. Tako da lahko verjameš kar hočeš.
Da se do Boga pride po veri in ne po znanosti ti nihče ne more dokazat. Lahko samo veruješ, če veruješ. Lahko pa tudi poslušaš in iščeš, tako kot vsi drugi.
Saj v tem je poanta.
Ti praviš, da sem slišat krščanski, potem pa grem nekam po “svoje”. Kaj to pomeni “po svoje”? Mislim s tem reči “nisem več krščanski”?
V tem je problem, ker ti gledaš na religijo iz krščanske perspektive, jaz pa verjamem, da je religija univerzalna.
Saj Bog je bog vseh ljudi. Če ni, potem to ni Bog, ampak samo konstrukt določenih ljudi.
Do Boga se lahko pride na več načinov. Preko vere in preko spoznavanja.
Kakor želiš. Jaz si ne bi upal izmislit svojo religijo. Priznavam kanon katoliške Cerkve in morda bi me kanon katere druge prepričal, pa ga ne poznam. Jud pa ne morem bit že tako. Islam menda kanona niti nima, ravno tako tudi nobena od protestantkih cerkva.
Tako je pač z mano. In ja, Jonson, Bog vodi iz vere v vero da bi ga vsi našli in spoznali. In to je katoliški nauk.
morda lahko tole “pregreto” razpavo o veri zaključimo z naslednjo zgodbo, nekako v stilu zadnjih dialogov med Jonsonom in Tadejom
Pobožna stara ženička vsako jutro stopi na verando in vpije “Slavimo Gospoda”
In vsako jutro ji ateistični sosed zakliče:” Boga ni!”
To traja tedne in tedne.”Slavimo Gospoda!” kliče ženica.
“Boga ni!” odgovarja sosed.
Sčasoma ženica zaide v finančne težave in si le steška privošči hrano.Odide na verando in prosi boga za pomoč pri nakupu hrane, nato pa reče:”Slavimo Gospoda!”
Ko naslednje jutro pride na verando, najde hrano, za katero je prosila.Seveda zakliče:”Slavimo Gospoda!”
Ateist pa skoči izza grma in reče:”Ha!Hrano sem kupil jaz.Boga ni!”
Ženica ga pogleda in se nasmehne.Zavpije:”Slavimo Gospoda! Ne le, da si mi poslal hrano, Gospod, še Satana si pripravil do tega, da jo je plačal!”