Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja imam težave s hrano in želim jih rešiti

imam težave s hrano in želim jih rešiti

stara sem 17 let, visoka 174 cm in težka 67 kg. navzven ni z mano prav nič narobe in nisem debela, ker imam močne kosti. v šoli 7 ur sedim, popoldne se učim in sedim in če ne mislim na to, po cele dneve sploh ne grem iz hiše. vendar se trudim, da ne bi bila čisto zasedena in grem vsak dan vsaj na sprehod. sem zmerno telesno aktivna, plešem in se ne izogibam šolski telovadbi. spomladi sem se nekoliko zredila, za približno 5 kg, ker sem začela nadzorovat svojo prehrano in misliti na to, da ne bom preveč pojedla. moje telo je pridobilo nekaj maščobe in trudila sem se, da bi se sprejela tako, kot sem, čeprav s 5 kg več. nehala sem se tehtati, ker nisem želela postati obsedena s hrano in kilogrami. poleti sem se odločila, da bom jedla, ko bom lačna. ampak ker rada jem, sem jedla, ko je bilo kaj dobrega na mizi in ko so ostali jedli. potem sem nekega dne ugotovila, da nisem lačna in nisem jedla. začela sem jesti mnogo manj kot vse svoje življenje in nisem čutila potrebe po več. shujšala sem in sedaj me je groza tega, da se bom spet zredila in ne bom mogla sprejeti svojega telesa. želim si vzpostaviti ravnotežje in se sprejeti takšno, kot sem, ampak ne znam. preden dam karkoli v usta, petkrat premislim, in potem se še tri ure skiram, zakaj sem toliko pojedla in da mi sploh ne bi bilo treba, da moje telo ne rabi toliko… v družini smo nekoliko nagnjeni k debelosti, zato sta me starša opozorila, naj se pazim, da se ne bom zredila, ker bom potem zelo težko shujšala. čez teden živim v internatu in zato jem v menzi in ne morem izbirati, kaj pojem in ob katerem času. rada bi kakšen nasvet v zvezi s tem, kako naj hrano sprejmem kot nekaj, na kar ne mislim preveč in se ne obremenjujem z njo. veliko pijem in na spolšno rada jem. ne želim se vključiti v kakšno skupino.

Hvala za vaše pisemce. Če vas prav razumem, vaš problem trenutno ni teža ampak strah pred tem, da se zredite in se ne boste mogli sprejeti take, kot boste, in posledična preobremenjenost s hrano.
Vaša teža je zdaj res v meji normale. Poizkusite jesti 3 primerne obroke na dan z dvema malicama, zgledujte se lahko po kateri prijateljici ali znanki, ki s tem nikoli ni imela težav in je normalno prehranjena, in se poiskušajte pri hranjenju vesti čimbolj spontano. Ob primerno velikih obrokih enakomerno razporejenih čez dan, bo teža ostajala nespremenjena in postopno tudi hranjenje vse manj obremenjujoče.
Redna telesna aktivnost bo tudi pripomogla k dobremu počutju v svojem telesu.

New Report

Close