Imam razlog za optimizem?
Spoštovani!
Veseli me, da ste se odločili za prenehanje kajenja. Za normalno življenje nikotina zares ne potrebujemo, sicer bi se že kot novorojenčki rodili s to potrebo.
Oče ima prav, ko pravi, da imate zagotovo več možnpsti, da prenehate glede na kratek čas kajenja, pa tudi nekoliko kasneje kot drugi ste pričeli s kajenjem. Najhuje je, če se prične že v osnovni šoli – čim bolj zgodenj začetek kajenja, tem večja odvisnost. Na to računa tobačna industrija, ker potem si zagotovi “dobre in sigurne” odjemalce, ki ji ves čas nosijo denar.
Vi torej imate zelo dobre možnosti, zato kar začnite z odvajanjem, mi bomo pa držali pesti. Prepričan sem, da vam lahko uspe.
Zelo verjetno je to posledica prenehanja kajenja. S kajenjem namreč vnašate med drugim velike količine ogljikovega monoksida, ki izrinja kisik iz rdečih krvničk – ima namreč 200 krat večjo afiniteto do hemoglobina kot kisik. Zaradi tega je v vseh tkivih kronično pomanjkanje kisika. Ko po prenehanju kajenja vnosa ogkjikovega monoksida ni več, se tudi fiziološki procesi v organizmu izboljšajo.