Najdi forum

Danes sem na internetu slučajno naletela na nekaj zapisov o fibromialgiji. In se zamislila. Imam to jaz?
Imam 30 let. Pred enim letom sem rodila, po treh mesecih sem imela simptome: šibkost mišic, vrtoglavica,maravljinčenje po telesu, gomazenje … Ko sem jih opisala na enem forumu, mi je ena odgovorila, da ima MS. Zdravnica me je poslala k nevrologinji (čeprav je dvomila o MS), nevrologinja je tudi dvomila a me je zaradi mirnosti poslala na MR, ki ni pokazal demielinizacije.
Pozimi je bil nekaj časa mir. Potem se je zopet začelo: trzanje obraznega živca po 1 teden, krč v goleni po tri dni, nato pa kar trzljaji povsod po telesu, poleg tega se mi kožna na desni roki, ko nosim otroka (takrat bolj) izrazito nagrbanči, kot bi se v hipu postarala.(to se mi za hip npr. zgodi tudi po nogah ali obrazu), včasih pa imam (mogoče po siru) več sline v ustih. Včasih se mi koža po telesu naježi – vendar ne enakomerno, temveč v krogih (deli v krogih so naježeni, drugod pa ne).Pred dvema tednoma sem bila na EMG: nič posebnega.
Zdaj pa sem premišljevala o svoji zdravstveni preteklosti (glede na simptome FM), pa vas prosim za vaše mnenje (mimogrede, a fibromialgija in sindrom kronične utrujenosti – je to eno in isto? Ker da bi bila pretirano utrujena, se mi pa ne zdi)
– pred 15- leti …bolečine v kosti piščal – rentgen – pokazal nič
– pred 12-imi leti – bolečine v trtici (npr. samo jeseni) – rentgen: nič, dolgotrajna nizka vročina, začetek aritmije srca (ultrazvok: nič posebnega, le en prekat je “lepotno” drugačen) ter paničnih napadov
– bolečine v kosteh in mišicah
– redko boleča čeljust
– občasen izostanek menstruacije
– lomljenje nohtov
– motnje koncentracije
– pred leti: šumenje v ušesih
– pogosto: vrtoglavice
– bolečina okoli očesa
– pekoče oči (občasno)
– pozimi okornost prstov, ali težko govorim, če je zelo mraz
– mravljinčenje …ponavadi poleti
– včasih glavoboli
– izguba teže – 172 cm, ponavadi imam 55 kg, zdaj 52 (vendar se mi to na oblekah ne pozna)
– mrzle okončine (že vse življenje)
– nizek krvni pritisk
– težave s spanjem – povezano z otrokom – slišim vsak njegov obrat, …spim zelo malo.
Ali bi to bila fibromialgija ali ne? Zdravnica gotovo misli, da sem hipohonder, obe z nevrologinji sta mi rekli, naj se sprostim, da sem mogoče malo depresivna (pa niti nisem, samo strah me je kaj je z mano), da si verjetno domišljam (???)
Če je to ta FM, kaj naj pričakujem? Ali lahko načrtujem še enega otroka ali raje ne? Ali preveč vode povzroča hitro staranje? Mesa ne jem, namesto tega jemljem tablete alg. Ne vem, če je to dovolj. Telovadim ne. Kakšna hrana je priporočljiva? Nekje sem zasledila, da se priporoča ločevalna dieta – toda potem bom še bolj shujšala … Lepo vas prosim za odgovor!

Pozdravljeni ‘Malica’

Siptome,ki ste jih navedli, so siptomi fibromialgije.Menim,da imate fibromialgijo.Več lahko preberete v raznih člankih o fibromialgiji.
L.p.Alenka

Malica!
Predlagam, da greš k dr. Popoviču na Peričevi ulici Bežigrajski dvor ali
dr. Lokarju v Bolnico Petra Držaja, oba ti bosta ovrgla ali potrdila
FM ali KU.
Nisi hipohonder in naj se tvoja zdravnica seznani s FM, predlagaj ji.
Srečno.

Potrebujem za Popoviča ali Lokarja napotnico? Kaj sta onadva (katera smer)?

Hvala!

Malica!
Za dr.Popoviča ne potrebuješ napotnice, ker je samoplačniška ambulanta.
Dr. LOkar v bolnici Petra Držaja dela na napotnice toda čakalna doba je dolga. Odločitev je tvoja.
Utrujeni pozdrav a upanje ostane.

Spoštovani, zastavili ste vrsto vprašanj, žal vam ne znam pametno odgovoriti.

Morda boste med starejšimi prispevki na forumu našli kak odgovor na nekatera vprašanja.

Sindrom FM in SKU nista isto obolenje, čeprav večina bolnikov s FM trpi tudi za bolezensko utrujenostjo. Nekaj o razliki med tema sindromoma (tukaj: …)

Vse o fibromialgiji (tukaj: …)

Pregled ščitničnih hormonov ste verjetno že opravili?
Tudi nizek krvni tlak vam lahko povzroča nekaj težav, če je to vaša trajna značilnost.
Revmatološki pregled bo smiseln, ker bo lahko izključil kakšno drugo morebitno revmatsko obolenje.

Ničesar ne poveste o vaših dnevnih obremenitvah in o zadovoljstvu z življenjem nasploh in ljudmi, s katerimi živite. Morda se preveč osredotočate na zaznavanje telesnih simptomov (zgolj razmišljam?).
Vsaka telesna bolezen je tako ali drugače povezana s čustvenimi dejavniki, pri nekaterih boleznih čustveni dejavniki niso samo prisotni temveč prevladujejo. Tesnoba (anksioznost) se lahko odraža v številnih telesnih znakih, ki spominjajo na organske bolezni (več o tej temi sem pisala tukaj: … ).

Že veliki Hipokrat je davno dejal, da se bolezen ne pojavi z jasnega neba, temveč je rezultat večletnih pregreh proti lastni naravi. Če je res, da bolezen pride, kadar česa ne zmoremo več, so zdravstvene težave alarm za konstruktivno zastavljanje vprašanj samemu sebi: kdo smo, kako živimo, kam plovemo … in signal za potrebo po vnašanju sprememb na različnih področjih. (“Smeri vetra ne moremo spreminjati, lahko pa nastavimo svoja jadra …”)

Mirno “morje” vam želim in da ujamete v svoja jadra dober in prijazen veter!

Veronika

Živjo, sem imela enake simptome, če te zanima več, me pokliči, pa se lahko pogovoriva: 051 304 359
Mogoče ti moji nasveti pomagajo, lp!

New Report

Close