Ikeino pohištvo smrdi
Že pred 1 letom sem v Ikei kupila komode in nočne omarice, za kar sem odkrito rečeno odštela ful malo denarja… in zgleda da drži kot pribito za malo denarja malo muzike… pohištvo še namreč po enem letu smrdi, čeprav se soba non stop zrači. Ima kdo kakšno idejo, kako odpraviti ta vonj ali enostavno pohištvo vržem ven?
Hvala in lp
Tudi naše pohištvo iz Ikee smrdi (zdaj je še novo), ampak nič bolj kot tisto iz garanta Polzela in Lesnine ali pa narejeno pri mizarju. Predale in omare imam ves čas odprte, da se zračijo, prav tako okna in moram reči, da je smrad iz dneva v dan manjši.
Poskusi tudi s kakšnimi dišavnimi vrečkami ali dišečimi mili (če si za bolj naravno, pa lahko kakšne posušene lupine pomaranče ali sivko zložiš v vrečko iz blaga in mislim, da bi moralo prav tako zaleči).
LP
@Ikea: Ne govori, kar ne poznaš. Ti se kar tolaži, da smrdi vse kar je na trgu.
Imam celo stanovanje z novimi omarami, stoli, mizami pa ne smrdi niti ena stvar niti malo.
Pri nas imamo tudi veliko ikeinega pohištva. Postelja v spalnici je imela od prvega dne tak prijeten vonj po lesu, da me je kar vleklo nanjo:) Delovna soba (pisarna) sploh nobenega vonja, enako otroški sobi. Lepe bele omare v kopalnici pa smrdijo že celo leto, še brisače se navzamejo vonja. To me pa fajn moti.
Pozdravljena!
Tudi jaz že dve leti voham samo v spalnici, kjer imamama vso pohištvo iz Ikee nek smrad kot po plesni. A plesni ni nikjer, ne na tleh ne na zidu. Mi lahko opišeš vonj tvojih omar. Najhuje je ko odprem komodo, kjer imam spodnje perilo in zokne – grozno smrdi. Sem mislila, da od tega ker pač odzadaj ni zaprta do dna, da se prah nabere in to smrdi. Nočne omarice imam prazne, ker se mi zdi, da vse v njih smrdi.
Zanimivo je pa to: da mene ta smrad ful moti, fanta pa sploh ne. Jaz kiham, me srbi nos, grlo, ker imam ogromno alergij, zato niti pomislila nisem, da je lahko za moje težave krivo tudi pohištvo. A očitno je lahko tudi to; morda je krivo kako lepilo, les?
Če boš tudi ti opisala podoben vonj, potem je za moje težave v spalnici zagotovo krivo pohištvo, in ga odstranim takoj kakorhitro bo možno.
Hvala ti!
Lp
Joj, mi isto imamo taj problem i već smo neke stvari vratili u Ikeu zbog smrada. Ne smrdi sve, samo onaj namještaj koji u sebi ima LEZONIT, znači leđa od ormara, dno od ladica, ploče od stolova koje na donjoj strani imaju lesonit, rame za slike, kalaxove ladice i ormarići , hemnes vitrine i ormari…
Taj miris se ne izlufta niti nakon par godina, vjerujte mi, a ko kriptonit je i supermena bi ubio… u sve se uvuče i u madrace, zavjese, odjeću, …. sve smo morali oprati jer samo luftanje nije pomoglo. Uvuče se i u zidove i parkete, užas.
Na forumima kažu da je to VOC – versatile organic compounds ili u prijevodu hlapivi organski spojevi za koje JOŠ nije dokazano da su štetni (za formaldehid je dokazano) . Međutim formaldehid je isto VOC.
Imam i ramu za sliku iz bauhausa, isto ima lesonit na poleđini ali taj lesonit ne smrdi, samo ikein. Tko zna gdje ga rade, u kini vjerojatno
To kar vohate/vohamo oz. občutimo so lepila in laki s katerimi je obdelan les. V “nizkocenovnih” produktih je tega pač več, ker vsi ti dodatki pač nadomeščajo naraven material – les. Cene so posledično zaradi nizkih stroškov materiala, nizkih stroškov dela in množične proizvodnje ter seveda množične prodaje pač veliko nižje. Ali je zdravju škodljivo? Ni nobenih dokazov, da bi pohištvo Ikeje ali kakšnega drugega prozvajalca, ki “smrdi” bilo zdravju škodljivo. Je pa dokazano, da je izpostavljenost kemičnim substancam, s katerimi je obdelan “les”, zdravju škodljivo (to nam povedo že opozorila na lakih, barvah,…).
Je pa vonj “čistega” les zelo drugačen od “zmesi”.