III. KATEGORIJA-šofer
mi zna kdo svetovati, poklicni šofer- voznik kamiona, več kot 20 let, zaradi bolezni dobi 3.kat invalidnosti, ker je njegova delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50%, ne sme delati več v prometu, je zmožen in lahko dela s polnim drugo delo v svojem poklicu, brez dela v prometu.KAJ LAHKO DELA???
Kaj lahko dela voznik, ki ne sme voziti? Pojma nimam. Čudno. Morda je lahko spremljevalec šoferja v tovornem vozilu? To je pa res hecno.
Si prepričana, da si prav razumela njegove omejitve, zapisane v odločbi ZPIZ-a?
JA, TOČNO TAKO ,, zavarovanec ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katero je bil razporejen, to je voznik težkih tovornih vozil, zaradi posledic bolezni.Vozil je vedno sam.Zbolel je na živcih, bil odvisen od tablet, zdravljenje bo dolgotrajno,več kot dve leti je brezposeln, in brez vsakršnih dohodkov,so psihiatri predlagali upokojitev, saj so videli in prepoznali situacijo.Res pa je, da so kot poklic navedli njegovo prvo izobrazbo, v katerem je delal nekaj let, zaradi njegovih težav ga je takrat psiholog usmeril v drugo
smer oz. poklic, in je pridobil poklic in naziv poklicni voznik, tu je nekaj časa zelo uspešno krmaril, vseskozi do poslabšanja, pa še srednjo šolo je naredil, a nikoli delal s tem, umikal se je in študiral, podpirali smo ga pri temu, celo faks-skoraj do konca, a ni uspel dokončati, ker se je bolezen poslabšala, tako, da smo mu pisali prošnje za zaposlitev- za srednjo stopnjo, niti za invalidsko komisijo ni izpolnil obrazcev, V teh poklicih ni nikoli delal.Pravzaprav ne vem sploh kaj naj, ne upam se pritožiti, na odločbo ker naj bi dobil saj nekaj malega denarja za invalidnost, ker finančno ne zmorem več sama. Zdravnikom in vsem sem hvaležna, za vso pomoč.Njega pa daje spomin, pozablja,ponoči ne spi, se poti, se je zredil, je neurejen,čuden,z izpadi,blodnajami, vseskozi ga moram opominjati za higieno, je kot vreme, RES ŽELIM NASVET, KAKO KOMISIJA RAVNA V TAKIH PRIMERIH, SAJ JE DELIKATNO, VEČ POKLICEV- NA PAPIRJU,a v brezizhodni situaciji.
Francka, hvala za tvoje zasebno sporočilo.
Zadeva, kot jo opisuješ, je res zapletena in stanje težko. Ne vem, kaj bi ti svetovala. Vsekakor bo verjetno težko dobil službo ne glede na izobrazbe in študij. A jaz ne bi obupavala. Ali je prijavljen na Zavodu za zaposlovanje? Če je, naj se posvetuje s svetovalko, ki mu je dodeljena. Morda bi bilo smiselno, da bi se obrnil tudi na katero od kadrovskih agencij in se odločil za kakšno lažje delo za začetek. Če bi bilo stanje dobro in če bi se dobro izkazal, bi verjetno tako lažje prišel do kakšne službe. Povprašaj na Adecco ali Manpower – za ti dve agnciji sem že slišala. Poglej malo na internet za kontakte.
Sicer pa menim, da bi bila zanj najboljša rešitev dejansko upokojitev. Naj njegov osebni zdravnik ponovno vloži na invalidsko komisijo dokumentacijo z mnenjem njegovega psihiatra.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala….
Lep pozdrav!