ihtioza in vitiligo
Pozdrav!
verjetno veste kaj pomeni ihtioza, tudi to, da je terapija samo simptomatska, da ublaži težave s suho kožo, kreme ki vsebujejo tudi ureo so priporočljive.
Lp
Pozdravljeni!
Sem stara 24 let in imam že od rojstva ihtiozo (lažje oblike). Do pubertete sem imela nekaj težav z boleznijo (predvsem to, da se nisem nič potila, kožo sem imela veliko bolj suho kot pa sedaj). Po puberteti se je pa stanje kar dosti izboljšalo (kar se tiče potenja). Zadnjih nekaj let živim na obali in lahko trdim da se mi je stanje zelo izboljšalo (mogoče je krivo podnjebje ali pa je samo naključje), saj imam kožo veliko bolj prožno. Trenutno se mažem s kremo Neutrogena Body Emulsion, katera mi je najboljša do sedaj. Kar se pa tiče tuširanja, se vsak dan zribam po telesu (najprej nekaj časa stojim pod tušem, da se mi koža rahlo zmehča, potem pa si s frotirasto rokavico zribam telo). Poleti je stanje res veliko boljše, kar se mi kaže v tem, da se vsak drug dan ribam.
Zanima me pa, koliko prehrana vpliva na bolezen. Če bi z večjim vnosom določenih vitaminov, mineralov itd. stanje kaj izboljšalo.
Lep pozdrav ter hvala za odgovor 🙂
Pozdrav!
Očitno kar dobro obvladujete bolezen, ki kot veste ni ozdravljiva.
kar se tiče prehrane dosti ne morete vplivati, dovolj vitamina A je priporočljivo.
Lp
pozdravljeni
imam dve vprašanji. imam ihtiozo in me zanima zakaj ko se spotim (npr. pri teku) in kasneje če se grem po 2 urah tuširat me koža nenormalno srbi??? opazil sem namreč da ko se spotim in če se grem tuširat me koža zelo srbi (bolj me srbi kot pri tuširanju ponavadi) in v roku pol ure se stanje povsem umiri. in še eno vprašanje je za ihtiozo priporočljivo vsak dan tuširanje in mazanje kože s kremami ali je bolje kakšen dan spustit tuširanje??? kaj je bolje za kožo???
Lp
Pozdrav!
Pri ihtiozi je problem ne samo suhe kože, tudi vsako draženje kože se odraža drugače kot pri normalni koži, zato verjetno reakcija na potenje.
Umivanje in tuširanje pač je potrebno, seveda pa mu sledi ustretzna nega in maščenje kože.
Seveda pa so lastne izkušnje velikokrat boljše kot svetovanje na pamet in na daleč.
Lp
Pozdrav
Tudi jaz imam problem z ihtiozo. Ker se tudi jaz ukvarjam veliko s športom se mi koža zelo poti.
Zanima me zakaj se tako močno potim??? Ali je to normalno, da se zaradi ihtioze bolj potim??? Tukaj sem prebral, da nekateri ki so imeli probleme z ihtiozo so se premalo potili.Mi lahko prosim pojasnite ali se pri ihtiozi koža bolj poti ali premalo ali potenje ni odvisno od ihtioze in kakšna nega je priporočljiva če se ukvarjaš veliko s športom in prihaja do čezmernega potenja.
Hvala
Pozdrav!
Običajno je potenje pri ihtiozi zmanjšano, morda bi bilo smiselno pregledati še ščitnico.
Sama nega kože je enaka- dodajanje maščob, nega z nežnimi sredstvi, na samo prekomerno potenje pa je težko vplivati.
Lp
Pozdravljeni!
Imam blago obliko ihtioze. Načeloma nimam kakšnih problemov z boleznijo. Pred pol leta sem začela “piti” konopljino olje. Tako da me zanima, če ima omenjeno olje kakšen vpliv na bolezen.
Kar sem v tem obdobju opazila, odvečno kožo ne ribam tako pogosto. Se mi zdi, da se manj “obnavlja” (prej sem se recimo zribala vsak dan oziroma vsak drugi dan, sedaj se pa že skor vsak tretji dan). Tako da ne vem, lahko da je samo naklučje, mogoče mi pa res pomaga olje… Res pa je, da nimam več težav z ekcemom. Upam da tako tudi ostane 🙂
Hvala za odgovor ter lep pozdrav 🙂
Pozdravljeni!
Zanima me katere izdelke z ureo priporočate kot dermatolog pri ihtiozi? Najbolj mi je pomagala stara krema od eucerina 10% urea, ki jo je sedaj nadomestila nova z aquaporini, ki pa žal ne pomaga več. Probal sem tudi z eubos kremo 10% urea, ki tudi ne pomaga veliko. Veste mogoče vi za kakšen losijon z ureo? Zanima me tudi, če lahko te kreme z ureo kot so eubos, eucerin itd. uporabljam vsak dan v svojem življenju? Pusti to kakšne posledice na koži, na daljši rok? Hvala za odgovor.
Pozdrav!
Lahko odgovorim na vprašanje glede uporabe mazil z Ureo. Ni omejitve, lahko se mažete. Kar se tiče ponudbe preparatov pa ne želim odgovarjati v smilsu reklamiranja, zelo nerad pišem imena preparatov, so pa prijazne farmecevtke v lekarnah na volju z odgovori, z nasveti in tudi s testerji.
Lp
Pozdravljeni,
imam blago obliko ihtioze, s katero se kar v redu spopadam. Vendar se mi je pa pred cca 3 meseci pojavil na predelu vratu pod brado svetlejši srbeč madež, kateri se postopoma veča. Ni opazen, saj je za odtenek ali dva svetlejši od kože. Na pogled izgleda kot da je spraskana koža , vendar sem strpna in se nič ne praskam na tem predelu. Sem hotela še pripeti sliko, vendar se na sliki skoraj nič ne vidi, ker je majhna razlika v barvi kože.
Gre mogoče samo za kakšno alergijo (sicer nimam problemov z alergijami, zaenkrat sem kar se tega tiče več kot v redu) ali bi lahko bilo kaj drugega.
Hvala za odgovor ter lep pozdrav,
Mihaela
Pozdrav!
Pogosto se na mestih, kjer je suha koža naredi dodatno vnetje , luščenje, v takem primeru je intenzivnost mazanja bolj pogosta, če pa to ne pomaga, pa se za kratek čas lahko uporabi protivnetne kreme iz skupine kortikosteroidov, kar lahko napiše osebni zdravnik.
Toliko lahko na daljavo.
Lp
Pri 46 mi je suha koža izginila. Poskusil vse živo. Najbolj mi je seveda pomagalo sonce – D vitamin. Pozimi mi ni bilo pomoči. In potem …
Sem poskusil izločit vse mleko in mlečne izdelke, gluten za 95%, meso 90% manj. Sklepam, da je bilo mleko.
Leto in pol sem imel blato drugačne barve kot prej (oker). Sklepam, da se je nekaj dogajalo z metabolizmom. Potem se mi je po letu in pol diete, čez noč stanje izboljšalo za 99%.
Še sam ne morem verjeti.