Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija ihtioza i.o.

ihtioza i.o.

POzdravljeni,

imam dojenčka starega 2 meseca. Tretji dan v porodnišnici smo mu začeli dodajati adaptirano mleko in takoj po tem so se pojavile razpoke na lasišču ter rdeča koža, koža pa se je začela luščiti po celem telesu. Zdravniki so rekli, da je to običajno in da bo minilo. Ko je bil star en mesec še ni minilo, kožo na lasišču je imel močno poroženelo, po telesu se le lupil. Šli smo k dermatologu, rekli so, da gre verjetno za ihtiozo. Ko sem brala na internetu kaj je to, sem se zgrozila in da bi naj to bilo za celo življenje. Dali so mi hladilno mazilo z olivnim oljem in do drugega meseca se je stanje na glavi precej popravilo, tudi po telesu se je oluščil in se mi je zdelo, da bo že dobro in da so bile skrbi zaman. Zdaj pa je na trebuhu spet suhejša kožica in nakazane luske, vendar se ne lušči. Na glavi ima še nekaj lusk. Ali menite, da je kakšna možnost, da se mu stanje popravi in da sploh ne gre za to bolezen oz. bi bilo mogoče krivo adaptirano mleko in bi bilo bolje antialergijsko, saj sem tudi jaz že od malega alergik. Ihtioze v družini ni bilo, zato me to toliko bolj čudi, da bi bilo kaj takega, pa še kot berem ni zdravila. Zelo me skrbi in se sekiram, da nisem jaz kriva. Ali menite, da je možno, da bi do tega prišlo, ker sem bila v nosečnosti nekaj časa izpostavljena plesni, ker sem dobila posteljico za otroka, kjer je bila plesen, nato sem jo dala stran. Hvala in lp.

Pozdrav!
Postavitev diagnoze pri tako majhnem otroku je težka, prognostične napovedi pa običajno ne postavljajo, ker je toliko vplivov in dogajanj pri dojenčku.
Luščenje, zadebeljena koža so pogosta dogajanja, vpliv materinih hormonov je še velik, spremljanje je pomembno, sama diagnoza v tem obdobju pa je običajno namenjena širši opredelitvi in še ne pomeni obsodbe na neko tako diagnozo.
Lp

***************************** Prim. Boris Kralj, dr. med specialist dermatovenerolog, flebolog Dermatološka ambulanta Ukmarjeva 4 , Ljubljana 01/281 11 29

Pri 46 mi je suha koža izginila. Poskusil vse živo. Najbolj mi je seveda pomagalo sonce – D vitamin. Pozimi mi ni bilo pomoči. In potem …

Sem poskusil izločit vse mleko in mlečne izdelke, gluten za 95%, meso 90% manj. Sklepam, da je bilo mleko.

Leto in pol sem imel blato drugačne barve kot prej (oker). Sklepam, da se je nekaj dogajalo z metabolizmom. Potem se mi je po letu in pol diete, čez noč stanje izboljšalo za 99%.

Še sam ne morem verjeti.

New Report

Close