igre s kartami
Ojla!
ZAnima me, če kdo ve, kakšna so pravila pri igrah s kartami za Lažnivca, Osla in Pujska.
Mi smo včasih to sicer igrali, pa se ne spomnim več pravil. Je pa nečakinja te igre prinesla iz šole, navodila sproti kroji, da še sam ne ve za kaj se gre, mi pa se debelo gledamo in po njenih kriterijih veselo izgubljamo. Ampak vem da njena pravila še zdeleč niso prava, če tistemu kar ona razlaga sploh lahko rečemo pravila !
Lp
jaz se samo za osla spomnim:
iz kart potegnete vse (pik, križ, srce in kara) kralje, kraljice, pobe, desetke, …skratka kolikor se vas igra (ce ste trije, potem samo kralja, kraljico in poba), in enega jokerja…karte razdelite- začne pač tisi, ki ima eno karto več kot ostali…tisti ki ima jokerja ga obrene okrog, tako da vsi vidijo, in mora ga ne sme prvi krog dat naprej…potem vsak zbira svoje in sicer ali samo kraljice ali samo kralje…itd…tisti, ki ima najprej zbrane karte položi roko na mislo in ostali morajo čimprej položiti svojo na zmagovalčevo, tisti, ki je zadnji dobi črko O, S, E, L…skratka tisti, ki najprej zbere vse crke je osel..Lahko se zmenite, da ne velja hecat- se pravi nekdo ki nima vseh kart da položi roko gor- tisti potem avtomatično dobi črko…
Alja pa seveda, ko dobis jokerja kadarkoli, ga ne smes prvi krog naprej dat…
upam, da sem kaj pomagala…
lp
Lažnivec gre tako : karte se razdelijo med igralce, zadnja karta se da na sredino mize, tako da se vidi kakšne barve je. Npr. da je to pik, nato igralci eden z drugim polagajo karte na to izbrano karto, in sicer tako, da se ne vidi kakšne barve je, pri tem pa vedno rečejo pik, tudi če ni. Če je izbrano srce, pač rečejo srce itd. Naslednji igralec lahko to karto pogleda, in če to ni npr. pik, mora igralec, ki se je zlagal oz. je odvrgel to karto vse karte, ki so na sredini pobrati. Zmaga pa tisti, ki mu zmanjka kart.
Najboljše je, če se dogovorite, koliko kart mora prej pasti, da se lahko pogleda.
Joj, sem to zakomplicirala, če ti ni kaj jasno pa vprašaj.
lp, Maja