Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Igla?

Igla?

Pozdravljeni,
Pisam vam v upanju, da mi boste lahko svetovali,kaj narediti v nasem primeru. Lansko pomlad smo s hcerko potovali po velikem evropskem mestu, kjer je hcerka na prstku dobila ureznino. Urez je bil “raven” (kot z nozem, gladek), malo posevno v kozo. Rana ni bila zelo globoka. Hcerka je urez pokazala doma, ko je zacela jokati, ker je videla kri in urez. Zdaj pa moj moz panicari, ce se je mogoce urezala v iglo na cesti, ker se je v nekem trenutku plazila po tleh oz. samo bila v tem polozaju. Pa me zanima, ce je mozno, da se je res mogoce urezati takole z odvrzeno iglo pa da ne bi ona niti mignila oz. opazila, da je igla in nic zajokala? Na tleh so bili tlakovci. Tudi ko sem jo sla dvignit nisem nic opazila na tleh, je pa res, da nisem bila toliko pozorna.. Do doma sem jo nesla, doma se je se igrala z bratcem na hodniku, kjer je bilo tudi poceno steklo na oknu. Jok se je zacel sele doma. Tako me skrbi, da mi je kar slabo, saj me je moz popolnoma prestrasil s scenariji in mozno okuzbo hiv. Mislite, da potrebuje testiranje? Takrat je rekla, da se je urezala v steklo (stara 3,5let), vendar nisem vedela katero, ker ga pac v stanovanju nisem videla, drug dan mi je kazala okno na hodniku). Hvala vam iz srca. Sem popolnoma prestrasena, poleg tega me moz zdaj krivi in strasi. Na to se je spomnil, ko je bral o izpuscajih po hiv okuzbi, hcerka pa je imela kmalu po tistem na morju srbec izpuscaj, zdravnica je rekla, da od vrocine/potu..

Spoštovani, moževa zgodba se mi zdi popolnoma neverjetna:
1. z iglo ze zbodemo in ne urežemo; po tehniki poškodbe je praktično nemogoče, da bi nastal dolh raven rez (sploh pa ne pri plazenju)
2. če bi prišlo do vbodnine, bi hči to pokazala, zajokala, karkoli (v trenutku)
3. urežemo se običajno z rezilom, koviskim, steklenim, … kar vaša zgodba (in hči) celo potrdi.
4. odvržene igle (kar tako), brez brizgalke, v kateri bi bila sveža kri, zunaj zdravstvene ustanove, za okužbo z virusom HIV niso pomembne.
5. Glede na vse navedeno res ne vidim nobene potrebe za testiranje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepsa hvala za hiter odgovor! Moz pravi, da se je kasneje se igrala na tleh pri bankomatu in s prstki brskala po “zemlji” med tlakovci, kar pa se meni zdi se bolj neverejeten scanerij, da bi se med tem nekako urezala v narkomansko iglo. Kaj mislite? Gre se za urez na prstancu. Seveda jaz na iglo nisem pomislila takrat, saj se otroci veckrat kam urezejo in popraskajo in bi ju lahko potem ves cas vodila na testiranje. Sem se pa tako prestrasila, da ne morem niti vec razmisljati realno 🙁

Spoštovani, če bi se urezala med tlakovci, bi se z nečim urezala, in ne zbodla. Tudi če bi se podrajsala ob iglo, ki jo je izkopala izpod tlakovcev, se tako ne bi mogla nikakor okužiti z virusom HIV, oz. s krvjo prenosljivimi okužbami. Za prenos s krvjo prenosljivih okužb je namreč potrebna določena količina sveže krvi, ki je v lumnu nečesa (torej brizgalke). Navedenih načinov okužb s krvjo prenosljivih povzročiteljev – NI. Predvidevam, da vaš mož trpi za pretiranim strahom zaradi okužb?

Mislim, da imate prav. Vedno panicari in vedno ga vse tako skrbi, poleg tega ga nobena razlaga ne pomiri. On si celo misli, da bi si hcerka med tem, ko se je urezala, obenem lahko vbrizgala tudi kri v rano oz. najde nove in nove scenarije. Vcasih je zelo tezko, saj nekako potem se sama zacnem dvomiti, ko me tako vztrajno prepricuje:(

Spoštovani, zdaj pa resno. Predlagam, da možu svetujete obisk psihoterapevta. Tole, kar zdajle pišete se namreč imenuje “bolezenski strah pred okužbami”. Zahteva nujno intervencijo tudi in predvsem zaradi vajinih odnosov in odnosov v družini).

New Report

Close