IgA glomerulonefritis
Pozdravljeni!
Pred parimi meseci sem se na vas obrnila z vprašanjem o nepojasnjeni proteinuriniji in hematuriji. Da na hitro povzamem svoj primer: stara sem 30 let, mati 4 letnemu otroku (cela nosečnost potekala bp, nobene hipertenzije, diabetesa, edemov, rodila v 40 tednu 3,780 kg zdravega otroka). Težave so se začele ko so mi na rutinskem zdravniškem pregledu v urinu našli kri in proteine. Ker imam ogromno željo po še enem otroku sem zadevo začela naprej raziskovati. Najprej sem bila iz večine strani zavrnjena, da to ni urgentno stanje in bi v tem primeru morala na nefrologa čakati skoraj 1 leto. Po vašem nasvetu sem s pomočjo načrtovanja nosečnosti uspela priti so ledvične biopsije. Le ta je pokazala da gre pri meni za IgA glomerulonefritis. Trenutno imam OGF nad 90, sečnina in kreatinin sta v mejah normale, kar pomeni da gre za KLB 1. stopnje. Pritisk imam okoli 110/75, edino sprošča se mi 1,3 g proteinov/24 urah. Po rezultatih biopsije in moji jasni želji da želim ponovno zanositi so mi nefrologi ponudili 2 možnosti. Ponovno zanositi in seveda celotno nosečnost skrbo spremljati ali pa začeti s terapijo medrola in imunosupresivov po shemi, ki bi trajala pol leta. Naj povem še to, da sem po raziskovanju ugotovila da sem imela proteine in kri v urinu prisotne že pred 1. nosečnostjo, a so to vedno pripisovali vnetju sečil. Prosim za vaš nasvet ali vsaj minimalno pomoč pri odločitvi, za katero pot naj se odločim. Ginekologinja mi je izdala napotnico za APN, kjer bi prav tako pretehtali moje možnosti.
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani,
kot sem že vajen v trenutni “medicini” gredo stvari ža neredko iz ignorance v ekstrem ali pod domače “iz ekstrema v ekstrakt”. Najprej so vaš problem napačno razumeli (to ni ravno demonstracija znanja), zdaj bi ga pa napihnili (še vedno enako). Žal. Seveda nisem nefrolog, ampak kolikor še vem s tega področja je IgA glomerulonefritis najbolj benigna od vseh oblik glomerulonefritisov, na njen potek pa zelo malo, če sploh kaj, lahko vplivamo z zdravljenjem. V fazi akutnega poslabšanja seveda lahko to fazo skrajšamo, ampak poteka bolezni ter njenega izida(prognoze) pa skorajda ni mogoče odložiti bistveno. Vsaj ne s terapijo, ki ste jo omenili in smo jo poznali že pred 30+ leti. Seveda se je stanja v nosečnosti treba zavedati, predvsem zaradi tega, ker si bolezenske znake delita s pomembno boleznijo v nosečnosti, to je s preeklampsijo. Ampak, vi ste 1x že rodili in se vam takrat preeklampsija ni pojavila, zato se zelo verjetno tudi v drugo ne bo. Izločanje 1 grama beljakovin dnevno je blago do zmerna proteinurija (v praksi na urinskih stiksih 2+, občasno 3+). Prognoza bolezni je seveda slabšanje stanja, ampak počasi in tja do 45., 50. leta zna priti do pomembno zmanjšane funkcije ledvic. Če se vaše trenutno stanje ocenjuje kot obliko akutnega poslabšanja, bi se odločil za zdravljenje, če je to stanje pričakovano tudi v remisiji, pa bi se odločil za nosečnost, ker bolje v tem primeru ne bo niti po zdravljenju.