Najdi forum

IDEJE ZA KOSILA

Povejte, punce, kaj kuhate za kosila čez teden, ko ravno ni v izobilju časa za pripravo. Jaz vedno isto. Trenutno kar naprej špinačo ali blitvo in krompir, ker pač ta trenutno je, pa še kake testenine, pa se že skoraj konča. Nimam in nimam idej.
Lep pozdrav.

Pri nas grejo v promet tudi različne rižote, kakšen zanimiv narastek iz testenin,… Je pa pač koristno včasih skuhat večji lonec golaža ali česa podobnega in ga po porcijah zamrzniti, ker ga takrat, ko nimaš časa ali se ti ne da na veliko pacati, vzameš iz zamrzovalnika, skuhaš instant polento in je zadeva v parih minutah na mizi.

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Melancane, kuskus, sataraš, testenine s tuno, rižote, kaj s piščancem, solate na ogromno načinov…
Če kuham golaže, filane paprike, svaljke ipd, delam vse v večjih količinah in zamrznem.
Ampak tudi meni dostikrat zmanjka idej.
Lp

Pri nas so pa v tem času zelo pogosto na jedilniku bučke ali kumarice v omaki, tudi rižote imamo zelo radi (mesna ali zelenjavna).
Se pa tudi jaz poslužujem kuhanja v večjih količinah (golaž, filane paprike) in potem zadevo tudi zmrznem in v dneh, ko nimam idje ali se mi enostavno ne da kuhati vzamem iz zmrzovalnika že narejeno in samo pogrejem, dodam prilogo in je kosilo na mizi.

Na hitrco lahko narediš kdaj za spremembo kitajsko ali mehiško
kuhinjo, ker je vse hitro pripravljeno.
Drugače pa kdaj za spremembo kakšni štruklji, rižev narastek….

Kot je rekla Špelin@, grejo v promet zamrznjene jedi (navadno skuhane čez vikend: golaž, polivke, polnjene paprike, čufte…), ki jim dodaš hitro skuhano prilogo (polenta, riž, zamrznjeni svaljki, testenine, krompir).
Pa tiste, skuhane med tednom ekspresno hitro, kot so rižote oz. jedi iz riža, testenine, enolončnice, pa sveža špinača in blitva (če sem prej doma, da je še topla, drugače ne), popečeno meso z zelenjavo…
Včasih sem blazno komplicirala glede hrane, zdaj pa preprosto ni časa.

Tudi mene ima, da bi tako pripravljeno hrano spravljala v zamrzovalnik. Koliko časa pa je lahko npr.golaž v skrinji?

Drugače pa veliko uporabljam vok. Se mi zdi, da je vse prej popečeno…

LP

Spoštovane.

Tudi sama med tednom nimam veliko časa za kuhanje, zato sem pred časom brskala po internetu in skup’ spravila te ideje z različnih koncev.

Dober tek.

Vidka

Res hitra kosila

V posodo, ki ohranja toploto, bom zjutraj naložila makaronovo meso ali pa zdaj poleti kar kakšno pošteno solato s testeninami, rižem, tunino, perutnino, kdaj tudi kakšno zelenjavno ali mesno pito itn. Pa vrečo sadja in jogurt vsak dan s seboj. Kuhala bom dvakrat na teden in zjutraj pač pogrela ali zmešala (recimo solato). Če boš pa kuhala doma, si lahko vse pripraviš že zvečer in naslednji dan le pogreješ, dodaš le prilogo ali solato. Zdajle poleti bo sploh malo lažje, ko lahko na hitro popečeš zelenjavo, vmes se speče krompirček v pečici in je vse skupaj gotovo v pol urice. Ali pa kuhan krompir in polpete z bučkami (naribaš bučke, dodaš jajce, nariban sir in malo drobtin, da bučke ne stečejo, začiniš in popečeš na vročem olju. Kot omako ponudi jogurt ali pa kislo smetano (če se ti da sekljati še drobnjak…)

Rižota, testenine s paradižnikovo omako, šmoren, fižolova juha,… Meni se pa ravno zdi, da za kuhanje ne porabim veliko časa. Pa še nekaj – golaž, npr., ki se dolgo kuha, kuham večjo količino in ga potem dam v skrinjo za naslednjič. Ravno tako naredim s svaljki, mareličnimi cmoki,…

Pri nas smo ‘testeninoljubci’ :)) .. na vse možne načine … trenutno najraje z melancani, bučkami in paradižnikom .. pa tuna vedno prav pride in zelenjava kar tako … zraven na hitro riž ali makarone/špagete in solato.

omakce:

– na olivnem olju popražiš malo čebule pa svežo papriko, bučke, melancane .. 5 minutk .. ne smejo se zmehčat … dodaš paradižnik (pelate ali sveži) … pustiš še 3 minute .. dodaš začimbe (mi feferončke, baziliko …) .. vmes daš kuhat makarončke in otrebiš solato … 20 minut in kosilo je na mizi.

– tuno daš v ponev … preliješ s kislo smetano .. dodaš začimbe in imaš omako za makarončke

– na čebulci prepražiš sladko zelje .. dodaš malo rdeče paprike in koruzo + začimbe in zmešaš z makaroni (njamsi)

– mlado čebulico + koruzo + bučke + karkoli od mlade zelenjave + začimbe … + riž/makaroni/polenta/kus kus

– malo si zmišljuješ 🙂 pa meso po želji vmes lahko daš.

Ribice so tudi hitro pečene .. jaz jih imam rada (file ali cele ribe) .. malo olivnega olja .. začimbe v ponev … ko se olje segreje .. da se ne zapeče preveč – pa zalivam z belim vinčkom … zraven krompir v solatki (v ekonom loncu kuhan 5 minut .. ohlajen še 5 minut)

Pri nas trenutno palijo solatke …

riževa
makaronova
zelena

vmes pa po želji dodajaš koruzo, papriko, lečo, paradižnik, sojo, kalčke, krešo, rukolo, kumare, bučke, korenček, jajček … zraven pa kot prilogo riba, kos mesa, kuhana zelenjava .. karkoli .. lahko in fuuuul dobro 🙂 … pa čist na brzino je narejeno

Za otroka pa po potrebi jemljem stvari prej stran … ribo ne zalijem z vinom .. makarone posebej prelijem z nepikantno omako in tako … kot je otroku všeč 🙂

Pire krompir. sojini polpeti in kumare z jogurtom in kislo smetano:
naribaš tri kumare (po želji sredico odstrani), dodaj 2 mrzla navadna jogurta in eno mrzlo kislo smetano, sol sesekljan česen in po želji mleto kumino. Dobro premešaj in hladna osvežujoča omaka-solata je gotova.

Spečem piščančji file, ki ga narežem v tanke zrezke, da je hitro pečen, zraven pa VELIKO skledo solate, pa kakšen košček kruha.

Krompir -predvsem novi – spečem v pečici na peki papirju (brez maščobe), proti koncu pečenja ga polijem z 2 žličkama kisle smetane,ki ji dodam malo vode, sesekljanim peteršiljem in baziliko.

Res hitro…okoli 15min…:
piščančja prsa narežeš na koščke ali trakove, popečeš hitro na malo maščobe, dodaš na trakove narezano rdečo papriko…sol, poper in se kakšna začimba, ki ti je všeč.. Zraven pa daš kuhat riž Uncle Ben´s, ki je kuhan v 15min… Tako…se kakšna solata z vrta, pa je…

Ali pa:
Narezana šunkarica, popečena na malce maščobe, dodani drobni makarončki (kuhani…taki ta hitri v 5min), jajce ali dve in veliko sesekljanega peteršilja… dobro pomešat in pražit, dokler jajca ne zakrknejo… mogoče se malce sirčka…Pa je…

Sicer pa vse kar je z rižem(zelenjavne rižote), makaroni, špageti…je hitro… Pa seveda pestre solate…

Tudi dokaj hitro:
piščančji file ali puranovi zrezki na hitro popečeni na malo maščobe, odstrani in na maščobi za 5-7 min. prepražimo mlado čebulico in gobice narezane na lističe, zalijemo z malo goveje juhe ali juhe iz kocke dodamo 250g. topljenega sira in omaka je gotova – priloge po želji (kruhovi cmoki narejeni dan prej ali zmrznjeni…)

Jetrca piščančja, naravni zrezki z jajcem,široki rezanci po tržaško(na malo olivnega olja prepražimo na lističe narezan pršut, dodamo kuhanim rezancem, zraven še malo smetane (sladke ali kisle), če pa na krožnik daš pod rezance še malo rukole njamiiiiiiiiiiii, gratinirani tortelini z gogonzolo in permezanom…

Tudi pri nas ne izgubljamo časa z dolgotrajnim kuhanjem, zato posredujem nekaj idej:

1. Testenine (najbolje špageti) skuhamo po navodilih. Med kuhanjem testenin naredimo prirejeno omako carbonara: na majhne koščke narezano hamburško slanino prepražimo in odlijemo maščobo, prilijemo eno kislo smetano in pražimo, da se omaka zgosti. Začinimo s soljo, peteršiljem. Zmešamo s testeninami in postrežemo. Zraven pa skledo solate.

2. Čebulna omaka: na olju prepražimo na koščke narezano čebulo, malo česna, svežo papriko, dodamo na koščke narezan svež paradižnik (če se nam mudi, lahko tudi žličko paradižnikove mezge). Začinimo s soljo, peteršiljem. Postrežemo s testeninami, rižem, polento. Pa še solatka.

3. Skuhamo testenine in odcedimo. V vroče vmešamo košček masla in potresemo z dvema žlicama mletih orehov in sladkorjem. Zraven pa še kompot.

4. Presnac (recept moje sosede):

2 celi jajci
1 žlico masti ali olja
sol po okusu
2 žlici skute (ali kisle smetane – ali 1:1)
malo vode in mleka
4 – 5 žlic koruzne moke
4 – 5 žlic pšenične moke

Iz sestavin zmešaj testo, malo gostejše kot za palačinke. Na pomaščen manjši pekač vlij testo in peci pri 250°C približno pol ure. Nareži na koščke in še toplo postrezi, za zajtrk s salamo in domačim sirom, za kosilo ali večerjo pa s solato.

5. Naredi gostejše testo za palačinke iz jajc, mleka, moke in soli, dodaj na kocke narezan sir in koščke belega mesa (piščanec, puran), vlij v pekač in speci. Zraven pa skledo dobre solate.

6. Včasih skuham tudi juho iz vrečke, zraven hrenovke in solato, pa krompirček.

7. Omaka s pečenico: na prepraženi čebuli prepeci na kolobarje narezano pečenico, dodaj papriko in paradižnik (lahko tudi mezga), začini in prelij testenine, riž.

8. Pariški zrezki: naredim testo iz jajc, moke in soli. V testu paniram piščančje, puranove ali svinjske zrezke, v olju jih ocvrem. Zraven pa skleda solate in kosilo je na mizi.

9. Govejo juho, golaž vedno skuham v večjih količinah, ohladim in zmrznem. Ko potrebujem, dam zjutraj iz skrinje in kosilo je hitro na mizi.

Ko se bom še kaj spomnila, bom dopisala, do takrat pa želim veliko užitkov pri kuhanju in jedi ter veliko prostih uric na soncu.

Recimo za govedino:

Goveje meso narežeš na majhne kockice. Pri dveh osebah dodaš eno žlico škroba, eno žlico vode in tri žlice sojine omake. Vse skupaj dobro premešaš, tako da nastane ena pocasta reč. Daš za pol ure v hladilnik.

Vmes narežeš na kockice papriko (rdečo in zeleno).

V teflonski ponvi raztopiš eno žlico masla in na njem popražiš riž. Ko postekleni, ga zaliješ s toliko vode, da prekrije riž, daš ogenj na minimum in dodaš jušno kocko. Vsake toliko časa pomešaš in doliješ vodo, ko se riž posuši. Kuhaš, dokler ni riž kuhan in večina vode izparjene.

V drugi ponvi močno segreješ olje. Na njem spražiš govedino (nekaj minut, naj bo res vroče). Nato odstaviš na krožnik in spražiš papriko, čebulo in malo česna. Pazi, da ne zažgeš. Na koncu dodaš meso, malo pomešaš in to je to.

Na koncu naribaš gor sir in dodaš malo kisle smetane.

Okoli pol ure dela.

400 g piščančjih prsi
pest suhih gob (jurčkov, če se da, ampak ni krize, če tega nimaš)
250g narezanih šampinjonov
velik kozarec belega vina
3 žlice masla
svež timijan (za pest)
2 olupljena narezana stroka česna

veliko aluminijaste folije

Iz alu folije narediš škrnicelj. Naredi dvojen ovoj, da se ti slučajno ne zlije. Pečico razgreješ na 220 stopinj.

Vse sestavine zmešaš v skledi. Noter daš tudi soljenega piščanca (v kosu). Dobro zapreš škrnicelj, da nikjer ne pušča. Previdno ga daš v pekač. Pekač daš na štedilnik za kako minuto, toliko, da se segreje in nato v pečico. Pečeš 25 minut.

Tunino omako. npr. takole – za 2 osebi:

narežeš tretjino čebule in popražiš,
dodaš 0,5 l pomija,
2 konzervi tune (prej obvezno odlij olje, ker drugače boš imela olivno omako namesto tunine ),
1-2 stroka česna,
požirek ali dva rdečega vina,
bazilika (po želji tudi malo origana),
kuhaš kake 10 min in voala!
čas kuhanja (z makaroni vred): pribl. 15 min

Ko se mi mudi, prižgem pečico na 220,
operem mlad krompir, večje prerežem, nič ne lupim
na večje kocke narežem piščančji file
prepražim večjo čebulo in 4-5 strokov česna na malenkosti olivnega olja
dam v pekač krompir, meso, čebulo, sol, poper, rožmarin, še malo olivnega olja
dobro premešam in dam peč; sama imam rada dobro zapečeno
na koncu pečico ugasnem, čez meso in krompir naribam približno 200 g sira – tistega, ki je pač doma in potisnem v pečico da se sir stopi

zraven velika skleda solate in kozarec vinca – obožujem šadornajček …

File tune je tudi hitro gotov ali kakšne druge ribe, ali pa biftki, pa kakšno drugo meso piška ali puran na hitro, zraven pa krompir ali riž.

Na sosednjem forumu Prehrana imajo odprtih več tem Kaj za kosilo 1..5, kjer pišejo, kaj so kuhali in jedli.

Podobno na Kulinariki. Kaj jutri za kosilo …

Idej še pa še.

Natassa

Za Ronjo!

Odgovora, koliko časa je dejansko lahko zamrznjena hrana v skrinji, ne poznam. To drugače tudi mene zanima, a vsak mi pravi drugače. Večina se jih strinja, da lahko zdrži npr. golaž tudi tri mesece. Toliko naj bi zdržal tudi pasulj, polnjene paprike. Jaz zares ne vem pravega odgovora.

Golaž pri nas itak nikoli ne “počiva” v zamrzovalniku več kot en mesec. Če ne drugega, po njemu plane moj “požrešni” moški in ga zmaže za šalo.

Vok tudi jaz uporabljam, mi je prav v užitek. Se mi zdi, da ima recimo zelenjava čisto drugačen, bolj poln okus…

Mogoče bo kdo drug znal pravilno odgovoriti glede kuhane zamrznjene hrane…

New Report

Close