IDEJE – Darila za Božička
Pozdrav vsem obiskovalcem foruma,
Rabim idejo za izdelavo raznih manjših darilc za novo leto. Da ni predrago, pa da se po možnosti naredi doma. Vem da je bilo o tem že govora, vendar do kakšne pametne ideje še nisem prišla. Pa vam bom za začetek povedala, kaj sem naredila jaz lansko leto.
1. OKRASKE ZA NOVOLETNO JELKO: evo vam recept:
200 g moke, 200 g soli, 125 ccm vode. Zmešaš, gneteš tako dolgo da se že orng naveličaš, zvaljaš, potem pa z modelčki za piškote izrezuješ like (npr. lunca, sonček, božiček). Te like potem položiš na papir in na zraku sušiš 14 dni. Lahko pa jih daš tudi v pekaš na zelo malo temperaturo za par ur. Testo moraš porabiti naenkrat, drugače se osuši. Med delom ga pokrij z vlažno krpo. Ko so liki suhi, jih pobarvaš s tempera barvicami, po želji pa jih lahko tudi polakiraš. Je poceni, hitro narejeno, božična jelka je bila pa tudi zelo zanimiva.
2. PRAŠIČKI
Iz testa za potico sem naredila prašičke in sicer rabiš en večji krog za obraz (npr. kozarec), nato narediš iz testa malo manjši krog (za rilček), v ta krog narediš še dve manjši luknjici, nad tem pa še dva manjša krogca – ušesa. Oči narediš iz rozin. To potem spečem, pred tem pa še namažem z rumenjakom. Za vrat potem temu prašičku obesim rdečo pentljico in miceni zlat zvonček in to potem poklonim kot darilo npr. sodelavki. Enostavno in poceni.
3. VAZA Z ROŽO
Kupila sem kozarec za šampanjc, ozek in visok, ga najprej dala pod mrzlo vodo, povaljala v drobtinah, nato pa posprejala z zlatim sprejem. Potem sem vzela rožo (hortenzije so najboljše, samo najmanj en teden prej jih morate natrgati in postaviti brez vode pokonci v kozarec) še to posprejala z zlatim sprejem in darilo je bilo pripravljeno.
Vidite, takšne in podobne ideje rabim. Sem razmišljala da bi naredila iz slanega testa letos božičke, malo večje, pa bi jih potem posušila in pobarvala. Pa ne vem kako bi si naredila okvir oz. model za dedka mraza. Če ima katera dobro idejo, naj mi jo prosim sporoči.
Prosim povratnih informacij! LP
Pisuka, pa ti mas full dobre ideje in potem sprasujes nas, za kej boljse….
Frajerka! Pr takih idejah znas dobit se nekaj novih, pa nam se ostalim kej napis. Ti priznam, da te kar obcudujem, ker sama bolj vegetiram na takem podrocju…..Pa bi rada popravla svoje povprecje in napis nam se kej!
Lepo se mej!
Jaz ti lahko posredujem svoje…pa če ti bo prišlo kaj prav, ..poskusi:
– okraski(živali) iz papirja (origami variante..sploh če imaš za obdarovati otroke)
-suho sadje (tega sušim sama), sledi embalaža v stilu origami zgibanja papirja, noter suho sadje
-kandirano sadje (enako, lahko pripravljivo doma, predvsem agrumi)
– če šivaš: iz ostankov blaga: prijemala za kozice (tista, ki jih tako rade zasmodimo ob plinu, hehe) iz ostankov usnja: etuiji za očala, manjše peresnice(primerne za kozmetične svinčnike, maskare)ipd
-spet za otroke: risanje na majico z barvami za blago…vsaka majica je svet zase in sigurno unikat
– če si delaš rumov lonec (sicer je že prepozno), pa za drugo leto: porišeš z barvami za steklo navadne kilogramske kozarce, položiš noter mešano sadje iz rumovega lonca, zapreš, na pogrovček povezneš košček rdečega ali drugačnega blaga, ki se ti ujema z motivom na kozarcu
-če nabiraš kaj zelišč: lahko pripraviš čajno mešanico za dolge zimske dni, spet embalaža origami zgibanje
-lahko narediš tudi vizitke za novo leto ali božič (jaz jih iz suhega cvetja in origami zgibanja-lani sem imela božičke)
Lepo je brat, da se še kdo trudi okrog daril..in ne, da gre enostavno v trgovino in jih kupi…meni je tako darilo veliko vredno, ker vem, da je človek vanj vložil tudi dosti sebe..
Za tvoj model božička..najbrž bi se najbolj obnesla pločevina…kakšnega orodjarja kje sfehtaj, naj ti ga ukrivi..
S prašički pa je bil pri nas problem: tako so bili simpatični, da jih nihče ni hotel jest..in so se pokvarili :o((
še nekaj mojih idej:
*sama naredim koledar, ki ga krasijo naše slike
*domača marmelada v lepo doma poslikanih kozarcih na vrhu na pokrovu lepa pisana krpa
* ravnotako domači zeliščni kis , natočen v lepi steklenici z mojo poslikavo
*domači piškotki v lepih škatlah
* na morju nabrana lavanda, ki sem jo spravila v doma narejene žakelčke
* iz majhnih steklenih kozarčkev sem naredila svečnike za male svečke. Kozarci so poslikani in okrašeni z zvezdicami iz slanega testa
* Nabrala sem lešnike in tudi te shranila v lepe vrečke iz blaga, ki sem jih naredila sama.
* sami izdelamo čestitke z našimi lepimi mislimi in tudi to je lepo darilo
* kupim božične motive kuhinjskih krp in iz njih naredim vrečke za božička.
* lansko leto je bilo naše darilo za sorodnike povabilo na božično torto. Izdelali smo voščilnice in napisali vabilce z vsebino: Letošnje naše darilo je malo drugačno in sicer: Vabilce -darilce v naši hiši vaš čaka sladko presenečenje, pridite in si ga postrezite.
* in še in še bi lahko naštevala.
Hej! Super ste, punce, pravo veselje je brat, kakšne vse ideje imate.
Meni se take stvari ful dopadajo, ker sama tudi kaj naredim; pa znam cenit, da je vloženega veliko truda.
Pred kratkim sem dobila vabilo na poroko. Prijateljica jih je naredila sama. Iz papirja, ki ga je naredila sama. Ne vprašajte kako, ampak že sama misel ,da kuhaš star časopis in iz tistega nekaj nastane… pa to samo za mene…. neverjetno!
no, če smo pri novem letu….Jaz sem lani iz gipsa vlivala angelčke za na smrečko, pa seveda obvezne čestitke (eno leto sem jih samo špricala s spreji, lani sem lepila servietke).
Poznate to tehniko). Prtičke lepiš s posebnim lepilom, lahko na bilo kaj.Letos sem nabavila v ikei male lesene okvirčke za slike, po trgovinah pa rzlične lepe servietke. Zdaj iz tega delam slikice, lepo pride.
Aha, pa odkar lahko snemam cd-je, dam kakega vsaj za podstavek k darilu. Pa so vedno veseli.
Drugače pa tudi sama zbiram ideje. Jaz sem nasplošno vedno vesela domačega darila; vsi pa žal niso.Sploh se trudim spremenit mišljenje tašče, da je treba dat za darilo vsaj toliko in toliko. brez srca, 15 tisoč ne pomeni nič; mene bolj razveseli marjetica iz travnika, kot kupljena roža za veliko denarja…
Idej vam ravno nisem dala, sem pa začela premišljevat v tej smeri…
lp
še nekaj, sem prej pozabila, dve leti nazaj sem tudi jaz delala iz gipsa angelčke, ki sem jih potem posprejala zlato in srebrno. Bili so čudoviti, samo neprimerni za jelko, ker so pretežki. Mogoče se zdaj dobijo že manjši modelčki. So bili pa zelo uporabni za okrasitev zaves. Ker imam bele zavese, luknjičaste, sem te zlate in srebrne angelčke obesila na kovinsko zanko na zaveso. Malo drugače je, učinek je pa zelo dober.
Kaja, hvala za sporočilo. Še danes grem v Hardi. Vam potem povem, kako bodo zgledali božički, ko bodo narejeni.
Sem se pa spomnila še nečesa za tiste, ki imate ročne spretnosti. Iz testa (200 g moke, 200 g soli, 2 žlici tapetnega lepila, 125 ccm vode, seveda to vse zelo dobro pregneteno) lahko delate tudi razne drobne filigramske izdelke (npr. košarica za kruh, postavek za sadje, dedek mraz, kakršne koli figure pač, originalna je naprimer slika, vse, okvir in motiv v sliki, vse je iz testa in pobarvano). To testo se ravno tako suši najmanj en teden na zraku, ali pa na majhni temperaturi v pečici. Zato se boste morale kar kmalu pripraviti, da bo vse to pravočasno narejeno. Lep pozdrav!