Najdi forum

Spoštovani,

moja dve in pol letna hčerka boleha za JIA – psoriatični artritis (od junija letos). V ta namen je imlea najprej predpisan sirup Naprosyn, na katerega so njena jetra zelo slabo odreagirala, zato so ga zamenjali s sirupom (oz. tabletami; mi hodimo raje po sirup na Hrvasko) Ibuprofen. Danes smo klicali v lekarno na Hrvasko, da bi nam rezervirali 20 stekleničk sirupa, pa je farmacevtka rekla, da je ibuprofen zelo škodljiv, da so to pokazale zadne študije na Švedskem. Sedaj pa me močno skrbi, da ne bi ogrožali zdravja hčerke na dolgi rok zaradi te bolezni. Morda veste vi kaj več, kaj so te študije pokazale? Kako lahko dolgoročno jemanje vpliva na otroka?

Naj še napišem, da hčerka jemlje 3xna dan po 6 ml sirupa, kar je pribl.enakovredno 3xna dan po pol tablete Bonifena. Težka je 15 kg, redno pa ji mesečno jemljejo kri in urin. Zdravilo ji dajemo po jedi, razen ponoči, ko ji ga damo v spanju.

Hvala za odgovor.

Helena

Spoštovana gospa!
Žal mi te študije niso dostopne, zato Vam ne morem potrditi te informacije. Je pa dejstvo, da je potrebna biti pri dolgotrajnem jemanju tega zdravila še posebna pozornost, ker zdravilo draži sluznice prebavnega trakta in čez daljši čas lahko pride do krvavitev ali pa celo čira. Zato morate biti pozorni na možnost krvavitve, ki se pokaže na blatu. Možni so tudi drugi neželeni učinki zdravila na centralni živčni sistem, ki se pojavijo v obliki vrtoglavice, glavobola, šumenja v ušesih,… in na koži, v obliki urtikarije, edema ali izpuščaja. V glavnem pa je možno neželeno delovanje na ledvica in jetra.
Doza zdravila, ki ga dajete otroku je primerna ( nimam namreč informacije, koliko mg na ml učinkovine vsebuje sirup). Če je to toliko, kot je 3x po pol tablete (računajoč, da je ta 200 mg) je to 20 mg/kg telesne mase. kar je najnižja predpisana doza.
Svetujem Vam, da obenem z zdravnikom skrbno spremljate zdravljenje Vašega otroka in, da zdravnika obvestite o vsaki neugodni spremembi pri otroku.
Lep pozdrav!

Hvala za odgovor. Hčerka jemlje sirup, v katerem je 100g ibuprofena na 5 ml, kar pomeni, da ga prejme 24g/dan.

Imela pa bi še eno vprašanje. Hčerka zvečer, ko jo ob 20h damo v posteljo, kljub temu, da je pred tem zaspana, ne more zaspati vsaj eno uro, včasih tudi dve. Poizkušali smo že vse mogoče, od bolj dejavnega popoldneva do manj dejavnega, bili smo veliko zunaj, dali smo jo spat kasneje, pesmice, pravljice…, pa ne pomaga nič. Zdi se mi, da se je to začelo dogajati približno takrat, ko smo uvedli ibuprofen. Je mogoče, da bi za to nespečnost lahko pripisali krivdo ibuprofenu?

Helena

Spoštovana gospa Helena!
Med neželenimi učinki zdravila Ibuprofen (v navodilu za uporabo zdravila pri obliki dražeji, je podatek zaveden v poglavju “stranski učinki”) je poleg drugih učinkov navedena tudi nespečnost.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni,
Ker imam težave s sklepi, me zanima kako je z jemanjem GLUKOZAMIN SULPHATE.
Na desnem kolenu je bil opravljen poseg (atroskopija), levo koleno pa bi rada obvarovala tega posega.
Prosim za nasvet, kajti to me ovira tudi v službi, ki jo opravljam stoje, z uporabo lestve….
Hvala za odgovor

Spoštovana gospa!
Glede izdelkov, ki vsebujejo glukozamin sulfat ali sam, ali pa v kombinacijah s hondroitinom in drugimi učinkovinami, je bilo že marsikaj napisanega. Mnenja strokovnjakov so različna.
Nekateri trdijo, da ni dovolj trdnih dokazov za obnovo hrustanca, drugi pa dokazujejo, da izdelek delno pomaga pri obrabi, vprašljiva pa je sama obnova hrustanca. V večini pa so si mnenja enotna v tem, da je napredovanje bolezni omejeno. Priznan slovenski ortoped je izjavil, da izdelek ne škodi. Koliko pomaga pa je odvisno od bolnika, njegovega ožilja in artrotičnih sprememb.
Ker se izdelek pripravlja iz školjk, velja biti previden z ozirom na možno alergijo na školjke.
Svetovala bi Vam, da kupite izdelek, ki ima pri nas dovojenje za promet z zdravilom zaradi kakovosti same učinkovine, ki mora biti nadzirana, če se izdelek predstavlja kot zdravilo. Dobite ga v naših lekarnah in mislim, da tudi v specializiranih prodajalnah.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close