Hydrops
Pozdravljeni,
prejšnji teden sem bila napotena k vam na AC, a ste žal že na ponovnem UZ ugotovili, da gre pri plodu za univerzalni hydrops (oz. generalizirani limfedem s plevralnim izlivom). Ker na žalost nisem imela kasneje več priložnosti, da bi še malce bolj podrobno govorila z vami in tudi zaradi šoka, ko sploh bolj slabo dojemaš, kaj se dogaja, bi vas prosila, če mi lahko odgovorite na nekaj vprašanj:
1. glede na to, da je bila diagnoza postavljena v 16. tednu in da ima plod tekočino ne samo v pljučih, ampak tudi okoli, kakšna je sploh možnost, da preživi do poroda in kakšna sploh, da živi
2. odločila sem se sicer za umetno prekinitev, pa me zanima, kakšne bi lahko bile posledice v prihodnje, pri naslednjih zanositvah (naj vas spomnim, da je bila ta nosečnost po IVF postopku – drugi poskus) – ali sedaj to še zmanjšuje moje možnosti za zanositev?
3. kot sem že omenila, je bil to 2. poskus IVF. Če se odločim za umetno prekinitev, ali mi potem še vedno pripadajo štirje nadaljnji postopki (glede na to, da rodila še nisem)?
4. omenili ste, da se po splavu ugotavlja, zakaj je do takšne napake sploh prišlo, da pa se v veliko primerih ne da niti ugotoviti, v čem je bila težava. Ker bi bila ta informacija zelo dobrodošla (glede na nepojasnjeno neplodnost), me zanima, ali bi morda vseeno opravili amniocentezo, ko je plod še živ?
5. koliko časa po prekinitvi je še potrebno ležati in kdaj lahko spet poskusim z zanositvijo (v primeru, da po prekinitvi vse poteka brez težav)?
6. ali bi bilo smiselno narediti genetske preiskave pri meni in pri partnerju?
Hvala in LP!
Spoštovani,
verjetnost preživetja ploda ziroma otroka je prvenstveno odvisna od tega, kaj je razlog za omenjeno stanje, tega pa ne poznamo. Imam le eno izkušnjo s podobnim primerov takoimenovanega “družinskega limfedema”, kjer se je podobno stanje ponavljalo iz nosečnosti v nosečnost in ob enem takšnem stanju sta se starša pač odločila, da nosečnosti ne bosta prekinila ampak počakala na njen naravni potek. Otrok je bil ob rojstvi pač močno otečen in tak je verjetno tudi ostal kasneje, čeravno priznam, da njegove nadaljnje usode žal ne poznam. Na splošno pa se večina takšnih nosečnosti konča z odmrtjem ploda enkrat v nosečnosti, v zelo različnih obdobjih.
Pri omenjenem stanju gre za napako v razvoju ploda, bodisi za kromosomsko ali gensko napako. Kromosomske lahko odkrijemo s kariotipizacijo, genske pa žal ne, ker ne vemo, kaj naj iščemo in kje, kajti iskati bi bilo treba med stotisočimi področji in še poznati vse možne normalne različice. To je enostavno nemogoče. Iščemo lahko le znane genske odklone, kar pa je rutinsko mogoče le v primerih, ko vemo, kateri gen je v družini problematičen. Omenjeno stanje bi naj ne vplivalo na naslednje nosečnosti, če ne gre za neko podedovano ampak na novo nastalo situacijo. Odkloni, ki se lahko dedujejo, morajo biti prisotni že pri starših in v primeru, da gre za skrito napako, je verjetnost ponovitve 25%. Vemo, da so informacije o razlogih za tak zaplet zelo dobrodošle in v okviru možnosti se bo tudi naredilo vse, da bi se vzrok identificiralo, možnosti za to pa so vseeno dokaj pičle.
Glede števila pripadajočih poskusov IVF se boste morali pogovoriti s svojim terapevtom v postopku OBMP, kajti pogoji se stalno spreminjajo in žal večinoma na slabše, ker tudi v tem segmentu medicine vse bolj primanjkuje sredstev, potreb pa je vse več.
Po prekinitvi ni potrebno ležati nič bolj kot po porodu, torej nič. Seveda pa rodila potrebujejo določen čas, da se vrnejo v izhodiščni položaj in funkcijo in to traja pri splavu v 2. trimesečju nekje 6 do 8 tednov. O potrebi po genetskih preiskavah pri vaju se bosta pogovorila z genetikom in verjetno bo to odvisno tudi od ugotovitev pri plodu.
Hvala za hiter odgovor. Če vas prav razumem, boste lahko tudi po že opravljeni prekinitvi preverili, ali je šlo pri plodu za kromosomsko napako? Vem, da gre za osebno odločitev (ki sva jo s partnerjem sprejela, čeprav težko), ampak glede na stanje, kakršno je bilo, je verjetno situacija zelo slaba, glede na vaše izkušnje nasploh? Ta teden imam pregled tudi pri osebnem ginekologu, verjetno je vseeno smiselno, da še on enkrat pogleda na UZ?
Lep pozdrav!
Spoštovani,
dodatni pregled z UZ pri osebnem ginekologu s strokovnega stališča ni potreben, je pa lahko zanj poučen, saj takšnih primerov ni prav veliko. Stanje pri plodu namreč je, kakršno je in se ne bo spremenilo na boljše. Kot sem povedal že zadnjič, je prognoza takšnega stanja izredno slaba, na čudeže pa se, kot vemo, ne gre zanašati.
Spoštovani,
večinoma se da kariotip iz ostankov ploda narediti, ni pa zagotovila. V bistvu se da res narediti tudi amniocenteza v fazi čakanja na delovanje tabletk za prekinitev nosečnosti. Žal vam ne morem obljubiti, da bom takrat v službi, ker bom v maju mesecu precej odsoten, vendar AC tehnično ni problematičen poseg, še zlasti ne, če se nosečnosti itak odpovedujemo.
Pozdravljeni g. Pušenjak,
glede na vse najine razgovore in vaša pojasnila, tudi ponovnem pogovoru z genetikom, bi vas prosila, da mi AC kljub vsemu opravite vi. V bolnišnici so mi povedali, da ste ta teden odsotni, tako da so mi rekli, da lahko pridem po tablete v ponedeljek, 13.05., takrat bi se lahko naredila tudi AC.
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
odgovor sem vam poslal v zasebni predal.
Pozdravljeni g. Pušenjak,
spet se vam oglašam. Dva tedna nazaj so mi opravili prekinitev nosečnosti, takrat je bil 17 – 18 teden. Kakšnih večjih problemov ni bilo. Krvavitev še traja, kar razumem, da je povsem normalno, danes sem pa tudi dobila antibiotike, ker se je pojavilo neko vnetje (krvavitev je bila zelo neprijetnega vonja zadnjih nekaj dni).
Zanima pa me naslednje: danes sem dobila rezultat amniocenteze, ki ste mi jo vi opravili – piše, da gre za normalen ženski kariotip. Izvide ploda še čakam. Zaradi nepojasnjene neplodnosti sem zanosila po IVF postopku, šlo je za prvo nosečnost. Verjetno je nujno, da počakam tudi na izvid ploda, da vidimo, ali je bilo moč kaj ugotoviti. Glede na to, da v družini nimamo (znanih) bolezni, menite, da je vseeno smiselno opraviti genetske preiskave mene in partnerja (po prejetih izvidih)?
Še enkrat bi se vam zahvalila za vašo prijaznost in podporo!
Lep pozdrav!
Spoštovani,
očitno je bil hidrops posledica neke presnovne motnje, ki ni bila posledica kromosomske napake. Takšne napake so pogosto genetske, ampak gen, ki je vpleten nima smisla iskati, ker je to podobno iskanju igle v kopici sena. Vsekakor je smiseln obisk in posvet pri genetiku, ki vama bo znal svetovati, kako naprej.