Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina huntingtonova bolezen?

huntingtonova bolezen?

Pozdravljeni,

Zadnje dni razmišljam o sledečem in nekako ne najdem odgovora. Že nekaj mesecev imam fanta, s katerim se sicer dobro razumeva, ampak zadeva še ni tako resna, da bi si dovolila “brskati” po njegovi družinski- zlasti zdravstveni zgodovini. Problem je namreč, da sem opazila nekaj simptomov, ki si jih ne znam pojasniti. Prvo, kar je nenavadno je, da se pri njem občasno ponoči pojavlja bruksizem- škripa z zobmi. Včasih tudi zvečer, preden spi, ampak sam se tega ne zaveda- sem mu problem že omenila. Naslednje, kar je še bolj nenavadno je to, da ko se umiri (ali pa samo takrat opazim), recimo pred tv-jem, opazim hitre premike rok ali nog- sicer ne tako opazne, ampak se jih da čutiti. Mislim, da se jih ne zaveda. Situacija je še hujša ponoči. Včasih mu trzne tudi kakšna mišica na obrazu (ne očesna- kar vem, da je znak anksioznosti). Sicer sem ga vprašala če je kaj napet, ga kaj skrbi itd- in je rekel da ne. Za enkrat čudnega obnašanja ali sprememb razpoloženja nisem opazila. Zapomnila sem si, da sta tako njegov dedek kot praded umrla zelo zgodaj, prvi ko je bila njegova mama še otrok. Ne ve pa točno kaj je bil vzrok. Tu sem nehala z zasliševanjem. Vse skupaj mi kaže na omenjeno bolezen, skrbi sploh ne vem kako naj se problema lotim, naj ga nekako prepričam naj gre k zdravniku- na kakšne preiskave- genetske ali svetujete nevrologa? Pride v upoštev še kakšno manj nevarno obolenje, vzrok za te težave? Kako je s huntingtonovo hoero v Sloveniji- je to zelo redka bolezen ali se pogosto pojavlja? Najlepša hvala za odgovor in Vašo pomoč. V.

Spoštovani!

Na žalost vas moram razočarati, saj na podlagi tega ni mogoče niti potrditi niti ovreči možnosti, da bi šlo za horeo. Kolikor vem je pogosto enak, kakor je po svetu, a tudi to ne pomaga dosti pri vašem fantu. Čas in nove informacije bodo povedali svoje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close