Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza hujšanje v meni

hujšanje v meni

Kot sem že napisala enkrat tukaj, je tudi mene pred kratkim doletela mena in marsikaj, povezano z njo. Vedno primerne teže in oblin, sem v zadnjih 3 letih pridobila 7 ali 8 odvečnih kilogramov, katerih se niti nisem pretirano zavzeto skušala znebiti. Za razliko od prej, sem zdaj “lepo zalita” po trebuhu in še kje. Prav slabo se počutim s to težo in posledično slabšo gibljivostjo, pa tudi oblačila so mi že bolj ko ne tesna in neudobna. Enkrat samkrat v življenju sem se sistematično lotila hujšanja, ker sem se v nekem obdobju zredila 10 kil in s tisto dieto pri 35 letih sem z lahkoto spravila dol vse, kar je bilo odvečnega. V kratkem se imam namen lotiti prav te uspešne diete in upravičeno imam pomisleke, če mi bo tokrat, zaradi drugačne ravni hormonov v telesu, to sploh uspelo.

Zanima me torej, če ima katera izkušnje s hujšanjem v meni in kako ji je uspevalo.

Prav tako pa prosim Jernejo, da pove, kako uporablja progesteronsko kremo o kateri je pisala in kakšne pozitivne učinke ima.

Hvala za mnenja

Pozdravljena sotrpinka,

moje izkušnje s kilogrami so podobne premnogim, ki se celo življenje borijo z odvečno težo. Kile gor, kile dol,…
Dvakrat sem rodila, od tega drugi v 41-letu, v sami nosečnosti sem dobila gor samo 8 kg, samo kaj ko je bilo 80 kg podlage, na mojo višino 160 cm. Po porodu sem preživela hude čase, povezane s starhovi, ali je moje dete hudo bolno, ali ne, verjetno je tudi to pripomoglo, das se me je lotila huda depresija, zaradi katere sem v enem mesecu zgubila 10 kg, bila popolnoma brez apetita. Vendar na ta način ne bi nikomur privoščila, da hujša, ker je bilo to najtežje obdobje v mojem življenju. Vse se je dobro končalo z mojim otročkom, medtem ko sem sama poiskala pomoč pri zname homeopatu, za katerega lahko zatrdim, da mi je rešil življenje. Žal ga ni več med nami.
No, ko se mi je življenje postavilo v normalne tire, so tudi kg začeli lesti gor in iz prve roke povem, da telo v letih, ko ga začnejo pretresati hormonalne spremembe, funkcionira povsem na novo, da se začnejo nalagati maščobe tam, kjer jih prej ni nikoli bilo, pri meni je to postal trebuh,da tudi shujševalne kure učinkujejo povsem drugače, kot v mlajših letih.
Skratka, pred enim letom mi je uspelo sklestiti 10 kg in sicer s pomočjo svetovalke za prehrasno Marije Trogar, vendar mi je ona svetovala jemanje herbalifa, katerega sem dva meseca tudi jemala in roko na srce ob njegovi pomoči shujšala in se pri tem krasno počutila. In to jaz, ki sem bila grozno proti vsem praškom, ki so vsaj od daleč dišali po kemiji, ki sem vedno bila za zadravo in naravno prehranjevanje,…
Še danes ne vem, v čem je bistvo HL, tudi nimam več volje, da bi ga jemala. Takoj, ko sem ga nehala piti in se nisem več pazila, so začeli kg lesti gor in danes se sploh ne upam tehtati. Imam pa res namen, da se vzamem v roke in zopet naredim nekaj zase. Ker, ko se izgubila 10 kg, sem bila kot prerojena, noge me niso več bolele, pritisk se je uredil in še in še dobrih stvari.
Progesteronsko kremo sem začela uporabljati, ko sem o njenih ugodnih učinkih barala na zagrebškem forumu in si na osnovi tega tudi naročila preko spleta knjige, ki jih je napisal drLee, ki je dolga leta preučeval njene učinke na telo tako žensk kot moških. Ker mi je tudi ginekologinja potrdila, da naravni progesteron ne more imeti negativnega učinka na žensko telo, za razliko od estrogena, ki lahko pospeši nenadzorovano rast celic, sploh nisem oklevala glede uporabe kreme in sem jo naročila iz GB. Uprasbljam jo že 7 mesecev, po 2 mesecih nisem več čutila navalov vročine, nisem bila razdražljiva in jokava, nožnica ni bila več suha in v povezavi s tem tudi spolni odnosi niso bili več boleči.Ker sem uradno v meni, se mažem enkrat na dan in sicer iztisnem kremo na pamet, naj bi pa bilo v velikosti 1/8 čajne žličke kreme, ki se je vtre na mestih, kjer je koža zelo tanka( podlahti, notranja stran stegen, prsi, vrat).
Ker pa zadnja dva meseca opažam na sebi negativne spremembe , zopet jokavost, razdražljivost, slab spomon in še kaj bi se našlo in ker sem na tem forumu zasledila pozitivne izkušnje z ndr. Sanjo Toljan in njeno polikliniko Orlando v Zagrebu, sem se naročila pri njej na pregledu in ko bo to za mano, se kaj javim. LP Jerneja

Že nekaj časa nisem pregledovala tega foruma. Hvala Jerneja za obširno razlago. Kot razumem, ženska v meni ne more zgrešiti, če brez pregleda nivoja hormonov v telesu, prične uporabljati progesteronsko kremo. Kaj to drži? Vprašanje je tudi, zakaj je ta krema nate dobro vplivala 7 mesecev, zdaj pa imaš spet težave in iščeš nove rešitve.

Jaz se hujšanja še nisem lotila, se mi pa zato teža kar dviguje ob nespremenjeni prehrani. Zbiram pravo voljo in v planu imam, da bom z dieto pričela drugi teden. Po vsej logiki bi morala z zmanjšanjem vnosa hrane in manj kalorij shujšati, ne glede na spremenjen nivo horomonov v organizmu.

Če je tukaj še katera, ki ima izkušnje s hujšanjem v meni, naj napiše svoja opažanja.

Pozdravljeni, gospa Niona,
Tudi jaz imam težave z meno – vročinski valovi, zbujanje preko noči – in na nekem forumu sem zasledila, da težave ublaži tinktura črne detelje, ki sem jo tudi naročila pri zeliščarici. Je še v fazi preizkušanja (10 dni), tako da še ne vem, če bo delovalo. Sporočim čez mesec dni, ko naj bi se pokazali rezultati.
Kar se hujšanja tiče, tudi jaz uporabljam Herbalife. Z njim sem pred tremi leti shujšala 12 kg, prišla tako do idealne teže in to težo držim že ves čas. Res pa je, da šejke še vedno uporabljam (en obrok dnevno, ponavadi zjutraj ali pa ga vzamem s seboj na teren, kjer vem, da ne bom imela možnosti obroka in spijem kar v avtu). Pri sami prehrani že moram malo paziti, da vsebuje čim manj maščob in sladkorja, se pa tudi tu da pomagati (pogoljufati) s kapsulami iz lekarne.
Res vam priporočam, da čimprej začnete s spremenjenim načinom prehrane, kajti vsak na novo pridobljen kg bo potrebno enkrat izgubiti, če že zaradi drugega ne, zaradi zdravja. Pač prihajamo v leta, ko zdravje ni več samo po sebi umevno:)

Pozdravljeni!
Tudi jaz se vam pridružim imam kar velike probleme z nabiranjem kg, Kljub temu da vsak dan migam mi kg stojijo oziroma se večajo.Sprva na meno nisem niti pomislila potem pa sem zasledila da se v času menopavze maščobe začnejo nabirati v trebuhu in to 100% drži vsaj pri meni.
Mogoče ima katera od vas nasvet oziroma način kako kg zgubiti v času menopavze iz lastnih izkušenj ne iz knjig. Teorij je kar veliko vendar lastne izkušnje so nekaj drugega.

Dr.Toljanova v reviji Misterii pravi:”ženske po menopavzi, ki jemljejo bioidentične hormone, ohranijo elan, moč in vitalnost in se starajo počasneje. Hormoni so zadolženi za vzdrževanje dobrega zdravja. Oni regulirajo metabolizem. V starosti prevladujejo katabolni hormoni, ki telo razgrajujejo, tako da nam propadajo kosti, mišice, živci. Izgubljamo anabolne hormone, ki so gradniki. In to so spolni hormoni. Zaradi tega imamo vse manj mišic, boleče sklepe in osteoporozo.
Menopavza je stanje, ko ženska izgubi moč reprodukcije. V tem obdobju ima nekaj hormonov, ki se ustvarjajo v nadledvičnih žlezah in maščobnem tkivu. Zato se z izgubo hormonov pojavlja tudi debelost, saj organizem v pomanjkanju estrogena kopiči maščobno tkivo, kjer ga proizvaja.
Ti hormoni niso stabilni. Padajo in rastejo, kar se kaže v klasičnih tegobah, kot so navali vročine in znojenje. Ginekologi zato predpisujejo preparat estrogena (sintetičnega) in gestagena, ki včasih pripomore k izboljšanju stanja. Jaz pa to gledam skozi celotno hormonsko sliko in ugotavljam, koliko je ostalih hormonov, kortizola, ščitničnega hormona, rastnega hormona, oziroma kakšno je razmerje med anabolnimi in katabolnimi hormoni.

Če želimo stanje hormonov in funkcije telesa povrniti v aktivno stanje zdravega človeka, je potrebno vzeti širšo sliko in korigirati vse hormone hkrati. Za popoln učinek je potrebno jemati različne tabletke oziroma se mazati s kremami – nekateri bioidentični hormoni so v obliki gela in skozi kožo direktno prodrejo v kri, kar zahteva veliko pozornosti.

Hormonsko sliko je potrebno narediti vsakih nekaj mesecev, da je hormonsko uravnovešanje povsem usklajeno s potrebami bolnika. Za učinkovito zdravljenje so poleg hormonov pomembni tudi prehrana, dodatki, gibanje, sproščanje in spanje.
Žal ginekologi predpisujejo hormone brez predhodnih testov. V antiaging terapiji z bioidentičnimi hormoni pa predpisujemo, natančno kateri hormoni in koliko le teh je potrebno za zdravljenje določenega človeka. Pri tem pazimo, da se pacient počuti že nekaj dni po terapiji dobro in nima neželenih učinkov.

Pazimo, da je raven hormonov tako visoka, kot je pri zdravem človeku v tridesetih letih. Takšna terapija lahko traja vrsto let ali vse življenje in nima nikakršnih stranskih učinkov, medtem ko pri sintetični nadomestni terapiji ni priporočljivo jemati hormonov več kot nekaj let.”

Ko sem sama prosila svojega ginekologa, da mi naredi hormonske teste, ker sem pri svojih 45 izgubila menstruacijo, mi je rekel, da se mu to ne zdi potrebno in mi je predlagal nadomestno hormonsko zdravljenje., katerega sem odločno zavrnila po vega dveh mesecih jemanja, ko sem na svoji koži občutila, kaj lahko sintetični hormoni naredijo ženskemu telesu.

Medtem sem že bila pri dr.Toljanovi v Zagrebu. Ker sem s sabo tudi nesla moje hormonske teste,katere sem morala opraviti samoplačniško v Adrialabu, mi je na podlagi njih razložila, da mi poleg progesterona primanjkuje tudi estrogena, moj testosteron pa je očitno na nuli in poskedično so tu vse moje težave. Dokler nisem imela tako velikega manjka, mi je progesteronska krema pomagala. Ker a se kupi v prosti prodaji ima temu primerno zelo nizko dozo progesterona in ta mi očitno ne zadošča več. Zdravnica mi je naročila iz Nemčije-iz lekarne tri vrste krem z naravnimi hormoni, ki mi mankajo in danes se začnem mazati z njimi. Bom poročala o rezultatu.
Iz članka v reviji JANA v lanskem letu:
“Dr.Christiane Northrup Američanka, ena največjih strokovnjakinj za zdravje žensk, predvsem za menopavzo in njene posledice, že dolgo raziskuje, kaj naj bi ženskam zagotovilo zdravje čim dlje v starost. Približno pred letom je Američane dobesedno šokirala s svojim nastopom na televiziji (predvajale so ga skoraj vse mreže, pozneje so posneli in razprodali DVD z njenim predavanjem), ko je javno izjavila, da je trditev, da se z leti človek nujno zmanjša, neresnična. Res se lahko zmanjša, lahko pa tudi zrase, je rekla. In pokazala telovadne vaje, s katerimi lahko to doseže. Povedala je, da je sama po 50. letu celo pridobila kakšen centimeter v višino. Javnost, ki je vajena zgodb, kako se starejši ljudje zmanjšajo (kot da bi simbolično hoteli pokazati, da so postali nepomembni, za družbo nadležni, zato so tudi čim manj opazni), je osupnila.
»Roke stegnite navzdol ob zravnanem telesu. Ni treba, da ramena krivite nazaj. Vse, kar morate narediti, je, da poskušate roke potegniti čim dlje navzdol, kot da bi jih hoteli podaljšati, da bi dosegli tla. Sočasno poskušajte glavo čim bolj potegniti navzgor z zravnanim vratom, kot da bi s temenom hoteli doseči strop. Na videz se sploh ne premikate, vendar v telesu premikanje pošteno čutite. Zadržite položaj, nakar se sprostite in vajo ponovite. Vsakič ko začnete vleči roke navzdol, glavo pa navzgor, vdihnite, ob sprostitvi pa izdihnite. To ponavljajte čim večkrat,« pravi dr. Northrupova.
V svoji knjigi v knjigi “Žensko telo, ženska morost” zelo pozitivno piše o zdravljenju z bioidentičnimi hormoni in zelo iskreno govori o nevarnostih zdravljenja z nadomestnimi hormoni. Vsaka ženska, ki vstopa v obdobje menopauze, bi si morala prebrati to knjigo, ker se jo za samo 12 eur v žepni izvedbi da kupiti v slovenskem jeziku.
Bi bilo pa zanimivo dobiti mnenje zdravnika- moderatorja dr.Kosteva, ki svetuje na tem forumu, o bioidentičnih hormonih. Namreč Slovenija je zopet ena redkih držav, v kateri ginekologi sploh ne govorijo o njih, pa bodisi je to zaradi nepoznavanja ali odklanjanja kar tako vsega, kar ni povezano s farmacevtsko industrijo.
Zanima me, če pozna dr.Northrup in njeno bogato raziskovalno delo na področju zdravja žensk, predvsem pa težav v menopauzi.

LP vsem Jerneja

Hvala Jerneja za tako izčrpne in uporabne informacije. Žalostno je to, da je kljub plačevanju zdravstvenega zavarovanja treba vse te preglede in hormone plačevati. Če tega denarja nimaš, si obsojen vse tegobe prenašati. Kakšna pa je cena pregleda hormonov pri Adrialabu?

Navedena knjiga se da dobiti tudi v knjižnici. Po opisu vaj, ki raztegujejo hrbtenico in preprečujejo sesedanje vretenc vidim veliko podobnost s tibetanskimi vajami (vrelec mladosti), o katerih se mi zdi, da se premalo govori. Sama jih izvajam že nekaj let in res, tudi moja višina se je po merjenju povečala za pol cm, pravzaprav še nikoli v življenju nisem imela večje višine kot jo imam sedaj. Priporočam.

Pozdravljene,
Kot sem obljubila pred dobrim mesecem, vam sporočam rezultate jemanja tinkture črne detelje. Deluje!!! Nimam več tistih groznih vročinskih valov, ko sem bila čisto mokra in bi najraje zmetala vsa oblačila s sebe. Ponoči se zaradi tega ne zbujam več – končno mirne noči. Mi še postane vroče, ampak se da zdržat, vsaj “zašvicam” ne več. Tudi sodelavka, s katero sva istočasno začeli jemati, pravi, da ji je mnogo bolje. Menda pa sčasoma izginejo vsi neprijetni dejavniki, ki spremljajo meno. Upam, da res. No, to bom pa poročala čez en mesec. Če katero zanima, me lahko pokliče na 041 481 378.

Živio!
Tudi sama se spopadam s teževami, ki jih prinese mena.Poleg tega ima tudi kronični limfocitni tiroiditis (hashimoto) To je avtoimunsko obolenje ščitnice.Pri meni je sedaj v hipo fazi, ko moram jemati nadomestne ščitnične hormone.
Stara sem 45 let in zadnja dva meseca nimam menstruacije, pred tem pa je bila vsaj dve leti neredna.Navali vročine in potenja, kateri so bili prisotni samo ponoči me sedaj mučijo tudi preko dneva pa tudi okrepili so se, tako, da je postalo nevzdržno. Na netu sam izbrskala zdravilo REMIFEMIN (tablete) Zasledila sem tudi druge sojine pripravke vendar soje naj ne bi mi ščitničarji uživali v prekomernih količinah. Odločila sem se za Remifemin, ki naj bi bil kao vodilno zdravilo v svetu za lajšanje težav v meni.Tudi v lekarni so mi ga priporočili. Je rastlinskega izvora, izdelano iz korenike zdravilne rastline Cimicifuga racemoza, ki jo slovensko imenujemo grozdnata svetilka.
Tabletke jemljem sedaj tri dni in moram reči, da že čutim učinek. Napadi niso več tako pogosti. pa tudi ne tako močni. Zanima me, če je katera poskusila to zdravilo in ali ima kakršno koli informacijo o njem.
Hvala Jerneji za zelo poučen in zanimiv prispevek o bioidentičnih hormonih in vsem ostalim za take ali drugačne informacije. Sem res zadovoljna in vesela, da sem našla tale forum.
Glede teh bioidentičnih hormonov me zanima, kako oziroma iz kje jih pridobivajo?

Lep pozdrav vsem!

Pozdravljene sotrpinke!

Če dovolite, bom tokrat malo hudomušen. Nekje sem zasledil, da upad estrogena povzroči manjše-šibkejše zaznavanje okusa sladko. To naj bi imelo za posledico večjo “potrebo” po sladkem, kar pomeni, da si nekatere prizadete osebe začnejo jedi in pijače bolj sladkati, jesti več sladkih jedi (sladkarij) in podobno. Se tudi vam to dogaja?

Tudi jaz sem na priporočilo prijateljice prišla do zeliščnih kapljic, ki so popolnoma zaustavile vročinske valove in potenje, depresijo, slabo počutje, slabo spanje itd. skratka, počutim se tako dobro, kot se nisem že več let. Te kapljice se imenujejo Agnukliman, žal pa se jih da kupiti samo v lekarni v Avstriji, a le osebno, ne preko spleta. Kot rečeno, zelo dobro spim brez zbujanja in potenja. Kapljice sem jemala dober mesec, zdaj jih ne jemljem več. Prijateljica mi je rekla, da jih je ona jemala na pol leta, vsega skupaj je porabila 3 stekleničke, od takrat imam že več let mir.

In še en odgovor felixu. Sem tudi jaz prebrala, da se zaradi upada estrogena poveča želja po sladkem – pri meni konkretno po čokoladi. Verjetno mi ga že vse življenje primanjkuje, saj se čokoladi nikoli nisem mogla upreti, zdaj pa je ta želja (bila) še večja. Že nekaj časa hujšam, gre prav počasi a gre, zato sem tudi črtala pkolade iz jedilnika. Nič jih ne pogrešam. Mogoče so tudi to uredile zgoraj omenjene kapljice.

Niona, za hujšanje sem pa postala že pravi strokovnjak. Že od prvega poroda sem se ubadala s prekomerno težo, ta je nihala gor in dol, dokler se pred tremi leti in pol nisem totalno vzela v roke in na stara leta (he, he) vendarle shujšala na meni primerno težo ter jo tudi obdržala. Vem, da se v meni teža praviloma poveča in tega se zelo bojim, zato uporabljam cel kup lahko bi rekla fint, ane. Do sedaj mi je uspevalo, čeprav sem že od nekdaj nagnjena k debelosti. In silno sem vesela, da lahko – vsaj zdaj še – pri svojih 165 cm in 63 kg to ohranjam. Stara sem pa 45 let. Se beremo čez nekaj dni. Pozdrav vsem.

Pozdravljena, prosim lepo, če napišete kontakt zeliščarke. Hvala.

Lep pozdrav,
Gaja

Tu ga raje ne bi pisala, ker nimam njenega dovoljenja, lahko pa vam povem tel. št. in naslov (Kamnik) po telefonu. Moja št. je 041 481 378 ali mail [email protected]
Lep dan.

Renata

lep pozdrav za kaj vse se lahko uporablja Progesteronska krema in kako se uporabllja

Pozdravljeni, v zadnjem letu se srečujem z acikličnimi

Predlagam ti , da si preberš stare poste iz tega foruma. Sicer pa je na netu veliko napisanega na temo teh ženskih tegob v klimakteriju. Znanje je moč in prav je, da najprej razumemo , kaj se dogaja v našem telelesu, da se lahko obrnemo v pravo smer po pomoč. Žal, seveda ni univerzalne rešitve za vse ženske. Vsak organizem je pač svet zase! Upam, da boš znala prislihniti svojemu!

Srečno!

New Report

Close