Pred dobrima 2.5 letoma sem se odločila, da je moja teža dosegla max – 113 kg in temeljito spremenila svoj način življenja. Uredila prehrano, uredila gibanje, tudi 5 ali večkrta na teden po uro ali uro in pol. In rezultati so bili tu. V letu in pol -23 kg. Sedaj pa skoraj eno leto teža ne gre več nikamor, čeprav se še vedno držim načela “jej pametno in gibaj”.
V zadnjem mesecu/ dveh sem celo pojačala gibanje, a rezultata nit. Kaj se dogaja? Rada bi shujšala še nadaljnih 10 kg!!
Ne bom obupala in šla nazaj na stara pota, ker sem zato preveč garala. A pride dan, ko mi je enostavno dovolj… ko bi rada spet kak premik v minus… vsaj kilco ali pa dve… da vem, da bo še šlo.
Tudi pri sami vadbi sem opazila, da kurim manj kcal, kot sem jih prej (npr. pri skupinski vadbi sem pokurila tudi 600-700 kcal… sedaj pa z veliko muko zlezem na 400) 🙁
Hvala za kak nasvet,
R.
Tukaj se potem pokažejo negativne strani raznoraznih “splošnih priporočil”. Ljudje se spreminjamo, zato naša telesa nimajo konstantno enake potrebe. Slej kot prej se bo napredek ustavil, zaradi česar bo treba nekaj spremenit – kaj, je pa povsem odvisno od vsakega posameznika. To je lahko intenzivnost vadbe, lahko je kalorični vnos, lahko so živila, ki jih uživamo, lahko pa je nekaj povsem drugega. Izkušnje štejejo …
Kakršne koli naprave in formule, ki izračunajo porabo kalorij pri določeni aktivnosti so netočne in zelo neuporabne, saj se poraba kalorij ne spreminja samo glede na količino in intenzivnost vadbe, ampak tudi glede na stanje v kakršnem je naše telo v nekem trenutku (npr. količina mišične mase), ter učinkovitosti gibanja pri določeni aktivnosti.