Je že kdo poskusil hujšati s sadjem. Gre se za nekakšen post, kjer 1 teden ali 14 dni ješ bolj ali manj sadje. Zdi se mi primerna kratkotrajna dieta, ker želim shujšati tam do 8 kg. Enkrat sem že poskusila in sem se zelo dobro počutila, lakote nič, tudi ko sem spet normalno jedla sem pol manj kot prej.
Meni se to ne zdi preveč vredu… in vsekakor ni dolgoročna rešitev. Osebno se ne bi rada vsako leto za 14 dni spravljala hujšat s sadjem. Ne, ne! Prava rešitev je zdravo prehranjevanje, kjer je dovolj vseh makro hranil, tako zdravih OH, kot beljakovin, zelenjave in seveda sadja. Verjemi, s takšnim hujšanjem ne hujšaš v maščobo, pač pa predvsem izgubljaš mišice. Maščoba pa bo ostala in po koncu diete, bo verjetno prišlo še kaj nazaj. Na žalost:( Ne zamerit, sam v takšne diete ne verjamem in se jih ne bi upala izvajat, čeprav je sadje zdravo.
Prav neke hude škode v enem tednu ali dveh telesu ne boš povzročila samo s sadjem. Vseeno pa ni priporočljivo, da poješ manj kot 1200 kcal na dan. Izguba kg zagotovo ne bo velika v dveh tednih, z normalnim prehranjevanjem pa se bodo izgubljeni kg verjetno hitro vrnili.
Tak način bi odobravala kot neko prehodno stopnjo med nezdravim in zdravim način prehranjevanja ali kot neke vrste osebni post. Kot način hujšanja pa ne.
Jasmina, super da imaš tudi ti takšno navado. Jaz sem si že nakupila sadje, pa kakšno solatko bom pojedla zraven. Veliko uspeha pri hujšanju tudi tebi želim.
Anina nisi razumela. To je kot bi rekla neke vrste post, da se telo navadi na bolj zdravo hrano na katero preideš kasneje, ter se prečisti. Je v redu, ker v tem času nisi lačen, pa še prebava je super. Kasneje seveda ne nadaljuješ s hamburgerji in pomfrijem, ampak z zelenjavo, polnozrnati izdelki, kakšnim pustim mesom, itd… V enem tednu ne shujšaš ravno veliko, zato pa toliko več kasneje, ker ti to pomaga da manj poješ in predvsem nimaš več toliko želje po sladkem, mastnem in ostalih kaloričnih jedeh. Upam da sem sedaj bolj razumljivo napisala.
kot post je po moje čist o.k., da s etelo prečisti kot je napisala avtorica, smao kot način za izgubljanje odvečnih kg na dolgi rok pa najbrž da ne, ali pa tudi odvisno od metabolizma in ja kot piše že zgoraj od prehranjevalnih navad.
sama pa na morju običajno itak živim večinoma od sadja, čez dan in tisti način prehranjevanja mi načeloma bolj odgovarja. po sitemu pol penziona v hotelu, ko zjutraj poješ vsaj jaz kruh z maslom in marmeldo, čez dan samo sadje in kak sladoled, zvečer pa pozno zelo pozno kosilo. ker sem že itak polna sadja tako za večerjo ne pojem toliko kot bi sicer ob rednem času kosila. seveda so sprehodi obvezni po taki večerji. no hotela sem povedat da potem nimam napihnjenega trebuha, imam boljšo prebavo,… ampak ker so to občasne spremembe v prehrani je morda razlog le v tem.
VSA hrana, ki jo zaužijemo na dan mora imati manj kalorij kot jih porabimo. In če pogledaš na kalorične vrednosti na 100 g živila, je sadje na prvem mestu(poleg maščob), ker je skoraj enostavni sladkor. Poleg tega imata glukoza in fruktoza GI 100. Sicer mi ni jasno kje vse berete take recepte ampak to je skregano z zdravo logiko.
glede sladkorjev ima čisto prav, pozabljaš pa da se tudi sadje med seboj razlikuje. in pozabil si: večinoma je lahko prebavljivo in ko pade sladkor ali nas napade lakota je dobro in boljše pojest sadež, da tudi občutek sitosti zaradi balastnih snovi kot pa pojest 100g čokolado. ker samo eno reberce možganom ne da impulza da si sit.
je pa res lahko precej varljivo. npr. lubenica, vsak bi rekel to je pa ja sama voda, je pa npr. za nosečnico z gestacijsko sladkorno pravi strup, saj dviguje sladkor.
Electra, prav smešna si. Odpreš novo temo z naslovom hujšanje s sadjem in sprašuješ za mnenja. Potem ti ljudje povejo mnenja in ti jih napadaš nazaj in jim razlagaš kako narobe menijo in da imaš ti prav in jih v nekaj prepričuješ. A si hotela samo tolažbo v stilu, ja veliko boš shujšala na ta način ali si res hotela mnenja?
Še moje mnenje : če 14 dni ješ samo sadje mogoče res shujšaš, samo to niso prave izgubljene kile, ker jih dobiš v roku enega tedna nazaj. To kar ti govoriš je post in se pri postu ne gre za hujšanje ampak za prečiščevanje telesa. To ni dieta. Glede na to da ti želiš shujšati moraš spremeniti način življenja in prehrano. Ni pa nič narobe če narediš najprej post potem pa spremeniš prehrano na pravo. Samo v prvem postu je jasno vidno, da je tvoj namen čimprej v 2 tednih izgubiti te kilograme, nisi nikjer nič omenjala, da je to samo predhodna faza hujšanja. To si šele potem začela govoriti.
Komentiram DRRR-jeve komentarje glede sadja, OH in GI (glikemični indeks):
1. Glavni vir energije v prehrani so ogljikovi hidrati (OH), ki jih vključimo v vsak obrok.
Priporočeni dnevni vnos je 55-60% OH (10-15% B in 25-30% M).
Zelo poenostavljen argument, da OH redijo ne vzdrži in ni točen. Treba je povedati bolj natančno: prevelika energijska vrednost zaužitih OH redi!
2. Čista glukoza ima GI 100, vendar to ne gre tako zlahka prenesti na sadje, ki vsebuje enostavne sladkorje. Večina sadja ima nizek GI (jabolko, grenivka, tudi pomaranča in banana) čeprav vsebujejo enostavne sladkorje v primerjavi s škrobnimi živili, ki imajo kar visok GI (pečen krompir, bel kruh) ki vsebujejo sestavljene OH. Nekako ni logično, a ne?
Velja, da se z vsako predelavo prehrane (mletje, kuhanje…) zviša njen GI. Tako ima npr. nek breskov kompot (brez dodanega sladkorja) višji GI kot surova breskev. Razkuhane testenine imajo višji GI, kot kuhane “al dente”.
Ampak kaj ima GI s hujšanjem??
3. Argument “dokler v glavi ne urediš napačnih predstav tudi shujšati ne moreš” ni oslarija, če to označiš kot ‘življenjski slog’, ki je pomemben dejavnik tudi pri vzdrževanju normalne telesne teže, kot si to napisal v zadnjem postu.
Komentar elektri:
Hujša se predvsem z zmanjšanjem energijskih vnosov s prehrano. Zato je treba samo zmanjšati količino OH in M (maščob), ki so glavni vir energije. Zelo pomembna je telesna aktivnost, ki pripomore k porabi energije. Ni nujno, da se spraviš na sadno dieto samo zaradi hujšanja.
Tisti, ki pravijo, da je treba spremeniti življenjski slog imajo prav, ker s pravilnim razmerjem različnih skupin živil, pravilno razporeditvijo vnosa energije čez dan in pravo količino vnosa energijskih potreb lahko vplivamo na zmanjšanje telesne teže in njeno vzdrževanje.
Glede na specifične lastnosti presnavljanja fruktoze iz sadja v telesu je splošno znano dejstvo da je sadje (na splošno govorim ne velja za vse vrste sadja) na jedilniku vkolikor hujšamo zaželjeno toliko kot ptičji kakec na vetrobranskem steklu avtomobila. Količina sadja naj bi pri hujšanju ne presegala 1 enote dnevno. Kar pomeni eno jabolko recimo.
Kdor želi hujšati s sadno dieto je to njegova stvar. To sem napisal že vsaj 100x. Dolgoročno ne bo uspel. Izgubimo precej mišične mase nekaj vode prečistimo črevesje želodec procent maščobe v telesu ostaja nespremenjen oziroma se celo poveča.
Ker pa vem da je karkoli govoriti nesmiselno sem raje tiho. Določeni ljudje morajo dati pač določeno število diet skozi preden končno dojamejo da to ni niti kratkoročna rešitev kaj šele karkoli konkretnega.
Glede prečiščevanja telesa itd. Voda rekreacija na svežem zraku in poudarek na zelenjavi v prehrani bo telo prečistilo 10x bolje kot vsaka sadna dieta. Brez nobenih ekstremov. Ne samo telo. Tudi vašo psiho. Zmanjšalo nivo stresa itd. Ampak zakaj če lahko prakticiramo limonino dieto en teden