Hujsanje/prebava
Spostovani.
Stara sem 33, 2 leti po porodu. Sem sicer bolnica s potrjeno fibromialgijo s strani revmatologa.
Letos v juniju sem se odlocila, da malo spremenim nacin zivlnjenja, zgubim kak kilogram (imela sem 64 kg). Zacela sem malo vec sportati, paziti na hrano. Do oktobra sem s tem nacinom prisla do 56,5 kg. To je bila namerno. Potem pa sem popolnoma nehala s telovadbo, malo sem padla v stare prehranjevalne navade, nisem se vec pazila. Novembra sem se stehtala (v prepricanju, da sem seveda nekaj kg pridobila), ampak tehtnica je pokazala 54 kg. Danes v decembru sem ze na 53,6, ceprav jem veliko – tudi junk food, sladkarije, gibam se ne….
14 dni nazaj so se mi tudi zaceli krci v trebuhu, po obroku me je zvijalo in sem veckrat odvajala zelo mehko blato. To traja se dandanes. Kot da me ves cas rahlo crvici, sem in tja zaboli….
Preiskave, ki sem jih do sedaj opravila (sicer v sklopu spremljanja moje prvotne bolezni), so :
-sirsa krvna slika in urin (september 2019)
– UZ trebuha (marec 2019)
-MR abdonma (april 2019 : vsi organi bp, razen prisoten meteorizem)
-gastroskopija (2015)
-kolonoskopija (2013)
-orl pregled (november 2019)
-rtg pljuc (nobember 2017)
-MR medenice (oktober 2018)
-proktoskopija (2018)
Skratka, skrbi me nenamerno hujsanje kljub vsekakor zadostnemu vnosu hrane in sedaj to zvijanje. Kaj bi bilo na prvem mestu smiselno preveriti? Seveda odhajam tudi do svoje zdravnice, ampak bom se malo cakala in se v upanju na kak odgovor obracam se na Vas.
Vprasala bi tudi – ce se na mr abdonma vidi meteorizem in ceprav ni bla ciljana v crevesje, bi se kak tumor ali polip tam vseeno videl?
Najlepsa hvala za Vas cenjen odgovor.
LpD
Polip bi bilo videti na kolonoskopiji, taka minimalna sprememba telesne teže me ne bi skrbela, predlagam da se tehtate redno zjutraj in vrednosti zapisujete in ne goljufate 😉 Krči v trebuhu imajo mali miljon možnoh vzrokov vključno z okužbami, intoleranco ali alergijo na posamezna živila pa vse do “nervoznega črevesa”, a za podrobnosti boste res morali do zdravnika
Lep pozdrav